Skocz do zawartości

Klipsch Synergy F2 / B2 / C2 + jaki amplituner / wzmacniacz w Salonie

Recommended Posts

Napisano

Witam, Cześć, Siema wszystkim :)

Na wstępie oświadczam że stawiam pierwsze kroki w świecie AUDIO, jednak bardzo lubię muzykę ( głównie muzyka elektroniczna ) 
Dotychczas słuchałem muzyki na słuchawkach oraz na soundbarze jednak od zawsze chciałem mieć porządne kino / nagłośnienie... 
Akurat tak się stało że ostatnio dorwałem bardzo fajny zestaw: Klipsch Synergy F2 / B2 / C2 jednakże nie mam do tego odpowiedniej skrzynko-centrali :)

Skoro mam zestaw 5.0 fajnie było stworzyć zestaw do kina ( głównie netflix z telewizora ) Więc tutaj moje pytanie do specjalistów: Jaki wybrać amplituner?
Słuchowisko w salonie, metraż około 20 m2 ( załącznik mieszkanie.jpg )

Na wakacje (na sezon) mam zamiar zabrać cały sprzęt do domku letniskowego 35 m2 i tam wykorzystać pełną moc  Klipsch Synergy F2 - głównie muzyka elektroniczna + rock klasyczny dla Ojca ( Deep Purple itp ) :) Stąd też pomysł na wzmacniacz stereo 

Mój budżet jest ograniczony więc raczej celuję w używany sprzęt... 
Bardzo proszę o fachową pomoc :)

mieszkanie.jpg

Napisano

Poszukaj używanego Denona AVR X2600h, zapewni Ci muzykalne brzmienie z dobrą podstawą basową i dostępem do opcji sieciowych. Z Klipschami F2 dobrze zgrywają się także stare amplitunery Harmana Kardona. Więc jeśli miałoby to być tani i dobrze to szedłbym w tym kierunku. 

Napisano
17 godzin temu, Q21 napisał:

Poszukaj używanego Denona AVR X2600h, zapewni Ci muzykalne brzmienie z dobrą podstawą basową i dostępem do opcji sieciowych. Z Klipschami F2 dobrze zgrywają się także stare amplitunery Harmana Kardona. Więc jeśli miałoby to być tani i dobrze to szedłbym w tym kierunku. 

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :) Jednakże muszę zaktualizować zapytanie ponieważ wczoraj stał się cud: Do powyższego zestawu dostałem dodatkowo subwoofer Klipsch Sub 10 oraz amplituner Onyko TX-SR 506 :D Czy w takim razie wymieniać amplituner? Czy może zakupić dodatkowy wzmacniacz Stereo z możliwością podpięcia subwoofera? w międzyczasie zakupiłem kable głośnikowe: Caliber CS 225c - 2x2,50mm2 w Media Markcie na Szybkiego - Zmieniać kable czy zostawić?

Budżet do 1500 zł

Pozdrawiam
Wojtek

Napisano (edytowany)
44 minuty temu, wojcieszek napisał:

Czy może zakupić dodatkowy wzmacniacz Stereo z możliwością podpięcia subwoofera?

Poczytaj inne wątki na forum dotyczące architektury systemu, np. ten. Wplatanie wzmacniacza stereo w system kinowy może być kłopotliwe.

44 minuty temu, wojcieszek napisał:

w międzyczasie zakupiłem kable głośnikowe: Caliber CS 225c - 2x2,50mm2 w Media Markcie na Szybkiego - Zmieniać kable czy zostawić?

A po co chciałbyś zmieniać ten kabel?

Edytowano przez TomekN
Napisano
18 godzin temu, Q21 napisał:

Dziękuję bardzo za odpowiedź, muszę jednak zaktualizować zapytanie ponieważ dzisiaj stał się cud :) w dziwnych zbiegach okoliczności do powyższego zestawu dostałem dodatkowo  Subwoofer SUB-10 oraz amplituner Onkyo tx-sr 506 😁 wymieniaćq amplituner? czy całość mi wystarczy? Bądź teraz zakupić do tego porządny używany wzmacniacz stereo z wyjściem na sub? 

Panowie, wiem tylko że najlepiej mieć amplituner do kina zaś do muzyki osobny wzmacniacz :) stąd też moje całe zapytanie na forum :) nie zderzyłem jeszcze zaczerpnąć wszystkich informacji... Kiedyś chciałem zakupić budżetowy zestaw do stereo i jak szukałem na forach informacji to wielu specjalistów polecało kolumny Klipsch Synergy F3. Przez przypadek stałem się właścicielem zestawu: Klipsch Synergy F2 / B2 / C2 + subwoofer Klipsch Sub 10 oraz amplituner Onyko TX-SR 506.

Q21 poleca do tych głośników Denona AVR X2600h, jednakże z żoną więcej słuchamy Muzyki niż oglodamy filmy... Więc może zostawić na razie ten amplituner Onkyo tx-sr 506, zakup Denona przełożyć na później a Teraz do muzyki zakupić jakiś używany budżetowy wzmacniacz stereo? Jeśli tak to jaki?

Napisano
43 minuty temu, Butler napisał:

Onyko TX-SR 506 to technologiczny dziadek z 2008r. https://www.pcworld.pl/news/Onkyo-TX-SR506,325464.html Co Ty chcesz na tym oglądać?

wiem tylko że najlepiej mieć amplituner do kina zaś do muzyki osobny wzmacniacz :) stąd też moje całe zapytanie na forum :) nie zderzyłem jeszcze zaczerpnąć wszystkich informacji... Kiedyś chciałem zakupić budżetowy zestaw do stereo i jak szukałem na forach informacji to wielu specjalistów polecało kolumny Klipsch Synergy F3. Przez przypadek stałem się właścicielem zestawu: Klipsch Synergy F2 / B2 / C2 + subwoofer Klipsch Sub 10 oraz amplituner Onyko TX-SR 506.

Q21 poleca do tych głośników Denona AVR X2600h, jednakże z żoną więcej słuchamy Muzyki niż oglodamy filmy... Więc może zostawić na razie ten amplituner Onkyo tx-sr 506, zakup Denona przełożyć na później a Teraz do muzyki zakupić jakiś używany budżetowy wzmacniacz stereo? Jeśli tak to jaki?

Napisano (edytowany)

To Onkyo nie pozwoli Ci się cieszyć z uroków kina. Nie można go połączyć za pomocą tylko jednego kabla HDMI np. z odtwarzaczem Blu-ray czy DVD. W tym modelu złącza te pozwalają bowiem na przesyłanie obrazu w  trybie do 1080p, ale sygnału audio tylko w stereo. Brak też obsługi aktualnych kodeków... Ciężko by mi było znaleźć dla niego obecnie jakąś funkcję, kina z niego mieć dobrego nie będziesz. Pozbądź się go i kup wzmacniacz stereo.

Cieszyłbyś się jak ktoś by Ci sprezentował zardzewiałego Wartburga który dawno powinien trafić na złom?

Edytowano przez Butler
Napisano
39 minut temu, Butler napisał:

To Onkyo nie pozwoli Ci się cieszyć z uroków kina. Nie można go połączyć za pomocą tylko jednego kabla HDMI np. z odtwarzaczem Blu-ray czy DVD. W tym modelu złącza te pozwalają bowiem na przesyłanie obrazu w  trybie do 1080p, ale sygnału audio tylko w stereo. Brak też obsługi aktualnych kodeków... Ciężko by mi było znaleźć dla niego obecnie jakąś funkcję, kina z niego mieć dobrego nie będziesz. Pozbądź się go i kup wzmacniacz stereo.

Cieszyłbyś się jak ktoś by Ci sprezentował zardzewiałego Wartburga który dawno powinien trafić na złom?

Butler, ja jestem typ typem który się cieszy również z najmniejszych rzeczy :) nie mniej jednak nie pogardziłbym starym zardzewiałym Wartburgiem, lubię dawać rzeczą drugie życie :D
Co do audio: Jeśli pozbędę się tego Onkyo i kupię wzmacniacz stereo to w zasadzie pozostałe głośniki będą zbierały tylko kurz... Wydaje mi się że chyba w takim razie będzie dobrym rozwiązaniem zakup apmplitunera polecanego przez @Q21 Denona AVR X2600h: jednak nie znalazłem nigdzie używki a na dzień dzisiejszy nie mam tyle wystarczających środków na zakup nowego....

Napisano (edytowany)

Denon x2600H to jedna z wielu świeższych opcji, to poprzednia seria Denona (2019)r, obecnie jest X2700H. Problemem jest słaba podaż nowych amplitunerów i dochodzi do takich numerów że na rynku wtórnym ludzie potrafią skutecznie sprzedać kilkuletnie klocki za wyższą cenę niż pierwotnie w salonie. Nie masz budżetu, a kino byś jednak chciał mieć. Nie doczytałem, ile jesteś w stanie wydać?

Patrz np. Pioneer VSX-832 za 1000zł na OLX. Ma ARC, aktualne kodeki, obsłuży 4K, rok produkcju 2017. Takich szukaj albo lepszych.

Edytowano przez Butler
Napisano
2 godziny temu, Butler napisał:

Denon x2600H to jedna z wielu świeższych opcji, to poprzednia seria Denona (2019)r, obecnie jest X2700H. Problemem jest słaba podaż nowych amplitunerów i dochodzi do takich numerów że na rynku wtórnym ludzie potrafią skutecznie sprzedać kilkuletnie klocki za wyższą cenę niż pierwotnie w salonie. Nie masz budżetu, a kino byś jednak chciał mieć. Nie doczytałem, ile jesteś w stanie wydać?

Patrz np. Pioneer VSX-832 za 1000zł na OLX. Ma ARC, aktualne kodeki, obsłuży 4K, rok produkcju 2017. Takich szukaj albo lepszych.

Miałem kiedyś Pioneera i grał bardzo bardzo słabo... Jakoś nie jestem do niego przekonany... Po twojej odpowiedzi znalazłem inne ogłoszenie: Onkyo tx nr 656 myślę że ten może już się nadać :) Co o nim myślisz? Co reszta specjalistów może o tym sprzęcie powiedzieć?