Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, ostatnio miałem problem z przesterami na niższych częstotliwościach używając połączenia Unitra Bernard GS434 + preamp Behringer PP400 + głośniki aktywne Edifier 2.0 R1600TIII.

Podejrzewając, że problemem może być stara wkładka MF100, wymieniłem ją dzisiaj na VM95C. Lecz i to nie zmieniło sytuacji, więc z ciekawości odpiąłem preamp i podłączyłem gramofon bezpośrednio do głośników. Sygnał jest oczywiście bardzo słaby, więc podkręciłem głośność na około 3/4 możliwości głośników i zaczęła grać czysta muzyka, bez żadnych przesterów. 

I tu się pojawia pytanie, czy przedwzmacniacz jest wadliwy, czy może da się coś z tym zrobić? Jeśli nie, proszę o polecenie sprawdzonego przedwzmacniacza do 150, max 200zł.

Pozdrawiam :) 

Napisano

@Audio Autonomy Tak, ustawiłem nacisk na 2g. Sprzedawca przedwzmacniacza napisał, że gramofon ma zbyt mocny sygnał i należy go ściszyć - jednak mój gramofon nie ma takiej możliwości. Na to odpowiedział, że trzeba wymienić gramofon... później dodał jeszcze, żeby zakupić mikser audio i za pomocą niego zmniejszyć sygnał. 

Napisano

Straszne bzdury pisze ten sprzedawca. Od kiedy to trzeba ściszać sygnał z wkładki gramofonowej? Takich rzeczy się nie robi nigdy.

Niech  sprzedawca Ci pokaże gramofon w którym możesz regulować sygnał wychodzący z wkładki ;) 

Jeżeli masz taką możliwość, to zwróć preamp i spróbuj podłączyć inny.

Napisano

Dziękuję za radę, pewnie zwrócę.

Na innym forum jeden użytkownik polecił mi podłączyć potencjometr pomiędzy preamp a głośniki, ponieważ możliwe jest to, że preamp przekazuje zbyt mocny sygnał do głośników.

Czy poleciłbyś mi jakiś preamp do 150-200zł? Tym razem nie chciałbym iść w coś niesprawdzonego przez innych :) 

Napisano

To włączenie potencjometru między potencjometr i głośniki jest raczej bez sensu.

Do 200 zł nie mam niczego sprawdzonego, ale dokładając kilka dyszek można już kupić przyzwoity Art DJ Pre, który ma też regulację wzmocnienia, więc w razie potrzeby można je troszkę zmniejszyć :) 

Napisano

@Audio AutonomyPrzyszło, podłączyłem i ten sam problem. Tylko teraz słychać w ogóle basy, nie to co wcześniej, ale dalej skwierczy. Regulacja jest na ostatniej pozycji, a gdy jest przester, dioda zapala się na czerwono :/ Próbowałem jeszcze bawić się regulacją basów w głośnikach, ale nic się nie zmieniało z problemem. Nie dodawałem jeszcze, że z gramofonu wychodzi przewód DIN, do którego podłączyłem przejściówkę na RCA  (może to ma jakieś znaczenie?) 

Napisano

Bez sensu mnożysz nowe tematy. Pisz w jednym. O podobnej tematyce naliczyłem 4.

Jakie masz przewody? Myłeś płyty? Czy drapak jest po serwisie? Bo od tego trzeba zacząć, a później doszukiwać się co jest nie tak.

Skwierczenie zawsze występuje w gramofonie podczas odtwarzania płyt. Mniejsze wręcz minimalne jest po umyciu czarnego krążka. Problemem mogą być przewody źle ekranowane i gramofon do przejrzenia oraz źle skalibrowana wkładka.

Pozdrawiam

Napisano
Dnia 9.06.2022 o 18:36, mati1 napisał:

wymieniłem ją dzisiaj na VM95C

Wymieniłem czyli ? Ustawiłeś overhang i azymut ?

Jak ustawiłeś siłę nacisku ?

Dnia 14.06.2022 o 15:17, mati1 napisał:

Nie dodawałem jeszcze, że z gramofonu wychodzi przewód DIN, do którego podłączyłem przejściówkę na RCA  (może to ma jakieś znaczenie?) 

Może , wlutuj kabel na RCA.

3 minuty temu, Audio Autonomy napisał:

Dziwna sprawa...

Jest jeszcze opcja ustawienia gramofonu za blisko kolumn.

Napisano

Coś mi się jeszcze przypomniało. Ramię drapaka musi być oddalone od transformatora innych urządzeń znajdujących się w pobliżu. Najlepiej ustawić po drugiej stronie ramienia, jeżeli nie ma innej możliwości. 

Pozdrawiam

Napisano
11 minut temu, 1Ender napisał:

Ramię drapaka musi być oddalone od transformatora innych urządzeń znajdujących się w pobliżu.

Niestety nic się nie zmienia.

27 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Ciężko się tak w ciemno i na odległość diagnozuje usterki :/

Chyba oddam sprzęt do serwisu, bo rzeczywiście dosyć skomplikowana ta sprawa. Teraz tylko trzeba znaleźć kogoś kto to przyjmie :/ Jak problem się rozwiąże to dam znać co było przyczyną. 

Pozdrawiam :) 

Napisano (edytowany)

@Audio Autonomy. Serwisuje, tylko do niego kolejki niestety. 

Napisz skąd jesteś.

Mam taki pomysł. Zamiast naprawiać mógłbyś poszukać czegoś po przeglądzie. Tylko ewentualnie, jaki budżet? 

Czy jest sens pchać się w naprawę tego co masz? Ale to może Grzegorz napisze. Czy ten gramofon rokuje? Bo jak wyjdzie 400 lub 500+, to może lepiej ten sprzedać i dołożyć?

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender
Napisano
10 minut temu, 1Ender napisał:

Napisz skąd jesteś.

Z Katowic.

Co do gramofonu to wolałbym zostawić mój aktualny - dawno temu grał w rodzinie, ma dla mnie pewną wartość :D 

1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał:

jaki to jest dokładnie dźwięk

Tak się to prezentuje :( 1.aac

Napisano

Ale nacisk i antyscating to nie wszystko.  Ustawiłeś nacisk na 2g a antyscating nie musi być na 2. Poczytaj jak ustawić. U mnie jest mniej niż nacisk.

Bardzo ważny jest kąt prowadzenia oraz overhang. 

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Ja bym obstawiał gramofon. Na 2 różnych preampach był problem.

Źle skalibrowana wkładka, zimne luty, brak styku. W sumie może być wszystko. Drapak na serwis lub zakup gramofonu po serwisie. Kwestia budżetu i czy inwestować w Unitrę?

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender