Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Nie jestem kompletnie w temacie, dlatego się tu zarejestrowałem. Mam głośniki Tannoy widoczne na zdjęciu i chciałbym kupić jakiś odpowiedni do nich amplituner stereo. 

Głównie do słuchania Spotify z TV, filmów i seriali. Same podstawy bez, kombinowania. Budżet raczej do £500, nie wiem czy ceny w Polsce są porównywalne. 

Podsunie ktoś jakiś pomysł? 😁

received_434453128557294.jpeg

received_355091236786009.jpeg

Napisano

Ale czytaj ze zrozumieniem. Mam zerowa wiedzę w temacie i grzecznie proszę o poradę przy kupnie amplitunera ludzi mądrzejszych w tym temacie ode mnie. 

Co jest takiego podchwytliwego i niespotykanego w moim poście, że dla Ciebie to podpucha?

Nie będzie bezkosztowo i nie sprawdzę innego ustawienia głośników, bo mój amplituner nie działa. 

Napisano (edytowany)
13 minut temu, TeBe napisał:

Ale czytaj ze zrozumieniem. Mam zerowa wiedzę w temacie i grzecznie proszę o poradę przy kupnie amplitunera ludzi mądrzejszych w tym temacie ode mnie. 

Napisalem o ustawieniu, zanim dowiedzialem sie o spalonej elektronice, a Ty wiedzac o tym, napisales, ze to bez sensu :)

Co miales? Chcesz cos podobnego, innego? 

Edytowano przez no_i_fajnie
Napisano
22 minuty temu, J4Z napisał:

No na pewno można ustawić to żeby lepiej grało, ale jeżeli nie chcesz kombinować to ja nie namawiam. 

Rozumiem że jedynym źródłem jest i będzie tv? Amplituner mówi się obecnie na wzmaki posiadające opcje odtwarzania ze streamingów lub kino domowe. 

Myślę że dobrym wyjściem jest iść w czysty wzmak używany + dac. 

Wchodzą w ogóle w grę używki? 

Miałem Mercury V4 (chyba bez "i") u siebie z Yamahą 685 (amplituner kina)  która w pure direct basu nie żałuje raczej. Bas trochę taki kartonowy był dla mnie, ale reszta nawet ok. Ty z czym wcześniej na nich grałeś? Podobało Ci się? Basem, trable coś kręciłeś? 

Dzięki za odpowiedź. 

Tak, jedyne źródło to będzie TV i odpowiadając na to dodatkowe pytanie Twoje: tak, będzie to podłączone przez kabel optyczny do TV. 

Tak szczerze mówiąc, to moje wymagania są praktycznie zerowe (od trzech miesięcy jadę głośnikach telewizyjnych 😁) i nie wykorzystam pewnie 90% potencjału i możliwości nowego sprzętu, także wolałbym kupić coś nowego. Ten co się spalił, to Onkyo TX-500 jeśli dobrze pamiętam i chce go tylko podmienić na nowy, podłączyć do TV i już. Chodzi mi jedynie o kompatybilność z moimi głośnikami. Nawet praktycznie nie ruszałem zadnych ustawień, tylko leciutko bas podkręciłem. 

Jeśli chodzi o muzykę, to słucham cięższych metalowych klimatów. 

25 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Napisalem o ustawieniu, zanim dowiedzialem sie o spalonej elektronice, a Ty wiedzac o tym, napisales, ze to bez sensu :)

Co miales? Chcesz cos podobnego, innego? 

Na samym początku wspomniałem o kupnie nowego przeciez. Dobra, bez spiny, luzik 😁

Opisałem nieco więcej w poście wyżej. 

Napisano
23 minuty temu, J4Z napisał:

Zapamiętałem je jako dość równe, nie za dużo skraju góry. Dla siebie szukałbym chyba czegoś grającego V-ką (czyli skrajami pasma) ze złagodzoną średnicą. Może Yamaha 501? Ma DAC (czyli wejście optyczne). Podkręcisz basu sobie czy loudness włączysz jak będzie trzeba.

Ewentualnie może w ogóle polecieć po taniości i chińszczyznę wziąć? Przyjdzie branża i bardziej obeznani to coś zaproponują konkretnego. Ja wydusiłem trochę info.

Cenę w funtach podałeś. Za ile u siebie kupisz Cyrus One?

Dzięki za sugestie. Ten Cyrus jest po 649, czyli sporo za drogo niestety. 

A jeśli chodzi o Yamahe to piszesz o modelu A-S501? Tutaj cena 419, także idealnie. 

Do chińszczyzny niestety nie mam w ogóle zaufania i wolałbym coś sprawdzonego, jak to powyższe np

Napisano
2 minuty temu, J4Z napisał:

Tak A-S, a tę chińszczyznę to tutaj już nie jeden sprawdzał i podobno dają radę. Nie wiem jak z awaryjnością. Zajrzyj jeszcze w dzień jak przyjdzie trochę ludzi. Pozdr. 

Oki doki. Dzięki, trzymaj się 

Napisano

Model V4i grały dość jasno. Świetnie rozdzielczo ale nieco szczuplej na basie.

Szukał bym wzmacniacza a sporym basie.

Albo starsze modele Marantza model PM75 albo coś pokroju Roksan K2 czy NAD 372/375.

Te znajdziesz w UK w dobrych cenach.

Piotr

Napisano

Popatrz na amplituner firmy Camridge AXR100 być może zmieścisz się z budżetem a brzmieniowo powinien ci się spodobać. Gra efektownie jak na amplituner stereo podbijając dolne pasmo i górę, ale w kulturalny i nie męczący sposób. Brzmieniowo wypada nieco lepiej od konkurencyjnych amplitunerów Yamahy, czy Denona.

Napisano

Możesz spróbować połączyć to również z Marantz PM6007, ale z propozycji jakie już padły tutaj, żeby nie mnożyć rozwiązań i nie okazało się, że dostaniesz 50 propozycji i dalej nie będzie wiadomo co wybrać to ewentualnie NAD, bo z tego co piszesz, to słuchasz raczej cięższej muzyki, więc fajna stopa perkusyjna na pewno się przyda. 

Napisano
Dnia 15.07.2022 o 09:38, J4Z napisał:

Te z "i" mocno różnią się od tych bez? 

Tak, to inne kolumny.

Ja te bez nie odebrałem jako jasne, a grałem wtedy z według mnie ostra Yamaha 685. 

Dokładnie. V4 bez i były wycofane na górze pasma i miały spokojniejszy dół

Autor chce nówki. 

Piotrze, proponujesz też starsze modele wzmacniaczy. Autor chyba nie kupi ich jako nowe-nieużywane? 

No to jeśli musi być nowy to faktycznie coś innego.

Dobrze aby autor wątku tutaj zaglądnął i poopowiadał na pare postów.

Zakup w UK?

Piotr