Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie :)

Mam nadzieję, że dostanę od was jakieś sensowne odpowiedzi i nie zostanę wyśmiany.

Chciałbym też od razu zaznaczyć, że nie jestem audiofilem, nie mam super słuchu ani wielkich wymagań dotyczących sprzętu :)

Obecnie mam głośnik BT Marshall Stanmoore - całkiem fajny, ale od jakieś czasu mam ochotę słuchać płyt CD i czasem radia, a jednocześnie nie używać smartfona.

Do nagłośnienia jest salon z kuchnią w bloku, około 30mkw. Więc super głośno grać nie musi ;)

Fajnie jakby można było podłączyć sprzęt do tv złączem optycznym, oczywiście BT, CD, FM, DAB+, może kiedyś gramofon...?

Początkowo myślałem o jakimś zestawie stereo typu Pianocraft od Yamahy (np. MCR-N407d), albo coś z firmy Teufel (Ultima 20 Kombo), albo po taniości Panasonic SC-PMX92 lub Kenwood M-9000S (tylko tutaj mam wątpliwości czy taki sprzęt za 1300zł jest cokolwiek wart... Tak samo co sądzicie o takim stereo od firmy Teufel? 

A ostatnio wpadłem na pomysł żeby jednak dołożyć trochę kasy i złożyć zestaw amplituner (Yamaha R-S202D) plus odtwarzacz CD (Yamaha CD-S303) plus jakieś nieduże kolumny Yamaha NS BP-301 (z myślą, że w jakieś przyszłości po przeprowadzce do domu wymienię je na coś większego).

Co o tym sądzicie?

Pozostaje kwestia budżetu... To kwestia otwarta na zasadzie - ile minimum trzeba dać za sensowny bazowy sprzęt?

Pozdrawiam 

stpman

Napisano
10 godzin temu, stpman napisał:

A ostatnio wpadłem na pomysł żeby jednak dołożyć trochę kasy i złożyć zestaw amplituner (Yamaha R-S202D) plus odtwarzacz CD (Yamaha CD-S303) plus jakieś nieduże kolumny Yamaha NS BP-301 (z myślą, że w jakieś przyszłości po przeprowadzce do domu wymienię je na coś większego).

Co o tym sądzicie?

To nie jest dobry pomysł. Bo tu nie zyskasz nic względem powyższych mini wierz. Oprócz klasycznego wyglądu. To najniższe modele. Brzmiące mocno przeciętnie.

10 godzin temu, stpman napisał:

Pozostaje kwestia budżetu... To kwestia otwarta na zasadzie - ile minimum trzeba dać za sensowny bazowy sprzęt?

Kwestia czy nowy czy używany.

Jakiej wielkości masz pomieszczenie?

Piotr

Napisano

Na suba to jeszcze trzeba mieć miejsce :)

Podobnie jak na kolumny... max. szerokość to 21,5cm...

Wiecie ja nie wiem, czy taki Panasonic/Kenwood za 1300zl będzie wyraźnie gorszy od Teufela za 1900zł? A taki Teufel od Denona albo Yamahy na 2000-2500zł? 

Napisano
Dnia 10.11.2022 o 07:51, Piotr Sonido napisał:

Toś przyblizył :P

Ale jak podstawkowe to sprzet używany. Wzmak + kolumny bo jeszcze do takiej powierzchni trzeba suba do stereo.

Piotr

Wiesz, najchętniej wydałbym 1000zł, ale wiem że 2000zł to zapewne absolutne minimum.

Natomiast jeśli się okaże że trzeba dać 3-4k zł żeby to miało jakikolwiek sens to myślę, że też będę w stanie tyle dać.

Choć myślę, że te 4000zł to raczej górna granica.

Napisano
Dnia 10.11.2022 o 17:09, stpman napisał:

Na suba to jeszcze trzeba mieć miejsce :)

Podobnie jak na kolumny... max. szerokość to 21,5cm...

Wiecie ja nie wiem, czy taki Panasonic/Kenwood za 1300zl będzie wyraźnie gorszy od Teufela za 1900zł? A taki Teufel od Denona albo Yamahy na 2000-2500zł? 

Nie możesz wymieniać samych firm bo to nie licytacja.

Konkretne modele.

Ja akurat Teufela nie specjalnie lubię.

Ale jak Ci się podoba. To sprzet dla Ciebie.

Dnia 12.11.2022 o 19:57, stpman napisał:

Wiesz, najchętniej wydałbym 1000zł, ale wiem że 2000zł to zapewne absolutne minimum.

Natomiast jeśli się okaże że trzeba dać 3-4k zł żeby to miało jakikolwiek sens to myślę, że też będę w stanie tyle dać.

Choć myślę, że te 4000zł to raczej górna granica.

No to znajdziesz wzmak + 2 monitory + suba do stereo w tych granicach już.

Piotr

Napisano (edytowany)

Oczywiście rozumiem. Więc znalazłem takie modele zestawów mini stereo:

1. Kenwood M-9000S - około 1200zł

2. Panasonic SC-PMX92 - około 1400zł

3. Denon D-M41 - około 2000zł

4. Teufel Ultima Kombo 20 - około 2000zł

5. Yamaha MCR-N470d - około 2500zł

6. Yamaha MCR-N670d - około 3800zł

7. Marantz M-CR612 plus jakieś kolumny za około 1000zł - sumarycznie około 4000zł.

8. Ktoś zaproponuje coś innego? Koniecznie z odtwarzaczem CD. 

Pozdrawiam

Edytowano przez stpman
Napisano

Widziałem tą ofertę, jedyny problem taki, że to model bez radia DAB. Natomiast w ofercie zostały ostatnie sztuki nówek, ale tylko w kolorze srebrnym... A już nowych dostaw nie będzie...

A jakie macie opinie o tym Marantz M-CR612?

Napisano
1 godzinę temu, Michał Gałązka napisał:

Ja osobiście ja szedłbym w Yamahę, potem ewentualnie sprzedawał kolumny z zestawu i kombinował nad innymi ale już w zestawie zagra to super tylko kurde ta cena 3800 jest obecnie jakaś troszkę szalona :)

Ja poszedłbym w taką używkę  https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-grand-pianocraft-musiccast-mcr-n670-CID99-IDRP1B7.html 
i dobrał monitory na spokojnie 

A jakie byś polecił monitory do tego zestawu?

Napisano
1 godzinę temu, Michał Gałązka napisał:

a tak swoja droga masz radio internetowe wiec zapomniszo o DAB . 
Co do kolumn ciekawe moga byc heco aurora 300, elac debut b6 i jeszcze kilka modeli ktos madrzejszy Ci podpowie.

Dobra cena za rn602 to jaka ??:> 

2000zł plus w gratisie sprawny odtwarzacz CD Technics. 

A jak oceniacie jako alternatywę Ampli Cambridge Audio AXR100 ?

Napisano

Cambridge Audio AXR100 brzmi potężniej i muzykalniej. Podstawa basowa będzie zdecydowanie lepsza niż w RN602, która zagra jaśniej i dynamiczniej. 
Cena oczywiście bardzo dobra jak na dzisiejsze czasy. 

Napisano
42 minuty temu, Q21 napisał:

Cambridge Audio AXR100 brzmi potężniej i muzykalniej. Podstawa basowa będzie zdecydowanie lepsza niż w RN602, która zagra jaśniej i dynamiczniej. 
Cena oczywiście bardzo dobra jak na dzisiejsze czasy. 

Dziękuję za odpowiedź :)

A możesz mi tak prosto i łopatologicznie powiedzieć czy Yamaha R-N602 to dobry wybór na początek przygody z audio? 

Jakie kolumny podstawkowe dobrze będą do niej pasować? 

Chętnie zdam się na kogoś kto ma duże doświadczenie i dobry słuch, bo ja jestem laikiem totalnym...

Napisano (edytowany)

Ceny tego modelu są chore. Podobnie 802.

Poszukaj wzmacniacz nie ampli. Sonicznie wypadnie lepiej i taniej. Nie potrzebujesz dab,  tylko coś do streamingu za parę stówek. Pobierasz aplikacje na telefon i odpalasz dowolne radio.  Plus osobno odtwarzacz CD.  "Combo" zawsze będzie drożej. I cierpi na tym jakość. Takie jest moje zdanie. 

Do 30 m2 najlepiej podłogowe kolumny. Przemyśl to. 

Do punka, rocka, metalu muszą być szybkie "paczki" . Nie wszystko się nada.

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

@1Ender też mi się właśnie wydaje, że lepiej byłoby mieć wzmacniacz niż amplituner... Ale... Np. taka Yamaha nie ma w ofercie urządzenia all in one (czyli CD, FM, DAB, BT, wifi z musiccastem) które można by podłączyć do wzmacniacza i mieć fajny komplet. Ok, ma i jest to właśnie Pianocraft MCR-N670d :D

Napisano
7 minut temu, stpman napisał:

@1Ender też mi się właśnie wydaje, że lepiej byłoby mieć wzmacniacz niż amplituner... Ale... Np. taka Yamaha nie ma w ofercie urządzenia all in one (czyli CD, FM, DAB, BT, wifi z musiccastem) które można by podłączyć do wzmacniacza i mieć fajny komplet. Ok, ma i jest to właśnie Pianocraft MCR-N670d :D

Chyba niewielu producentów all in one ma takie urządzenie z tunerem FM/DAB na pokładzie, nie tylko Yamaha.

Napisano

No jest jeszcze Marantz M-CR612 - w sumie to taki kombajn all in one, ale pytanie jakiej to jest jakości...

Mam fatalne meble w salonie i ani miejsca na kolumny ani nawet zbytnio na monitory...

Napisano
9 minut temu, stpman napisał:

No jest jeszcze Marantz M-CR612 - w sumie to taki kombajn all in one, ale pytanie jakiej to jest jakości...

Mam fatalne meble w salonie i ani miejsca na kolumny ani nawet zbytnio na monitory...

To nie kombinuj na siłę.

Może system oparty na dobrych słuchawkach ?