cattani43 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 11.02.2026 o 19:21, PanKlor napisał: Czyli dokładnie tyle ile potrzebuje adapter sieciowy 400 GbE. Po prostu następnym razem lepiej używać mniej kategorycznych stwierdzeń. PCIE x 16 to na chwilę obecną przerost formy nad treścią. Forum nie służy do opisywania histrycznego i szczegółowego chyba, że ktoś tak zapyta. Łaczę M2 korzysta z PCIEx16 jest przede wszystkim stworzone dla karty graficznej. Ja mam na płycie 3 takie łącza tylko co z tego jak jedno działa x 16 i to tylko gdy nie ma dysku M2 w drugim slocie. Mam się rozpisywać co jest"bełkotem marketingowym" a co fizycznie niezbędne dla dobrej pracy komputerów? PPrzez lata wprowadzając kolejne wersje systemu zmuszano ludzi do zmiany sprzętu i robi sie to do dzisiaj. Mam 65 lat i kiedy zaczynałem swoją przygodę z komputerami klasy Commodore 16+ i Atari nie robiono takich rzeczy. Dzisiaj mamy windows 11 i kolejne komputery mają iść do lamusa. Tak było po wykluczeniu XP kiedy wiele kart muzycznych, kamer i innego sprzętu przestało działać na nowym systemie. Mam dodatkowe ekrany, które przestały działać na win 11 a na win 10 jeszcze działały. Nie twierdziłem szczegółowo co jest zbytkiem tylko ogólnie rzuciłem hasło i może nie znam się na programowaniu co kiedyś robiłem to znam się ze strony "fizycznej na sprzęcie" PC i wszystkie opowieści producenckie od wielu lat nic nie mają wspólnego z rzeczywistością. Podam przykład: mój komputer poleci w kosmos, ale zapomnieli dodać jak dokupię rakietę na której to zrobi. Kable za tysiące złotych do sprzętu audio cyfrowego bo lepiej słychać. Żart i naciąganie, ale na forach jest jedynie prześciganie się kto ma je lepsze i droższe, a na zwykłym drucie też działa sprzęt audio bo 0 i 1 dochodzą albo nie. Z obrazem jest znaczniej gorzej bo trzeba więcej danych przesyłać jak jest 4 lub 8 k. Teraz nowe monitory przekraczające 1000Hz odświeżania. Po co i dla kogo to? Bo nawet nie dla graczy. Obraz musi się rozmywać bo takie słabe jest ludzkie oko i nie zmieni tego odświeżanie. Karty sieciowe oraz routery i inne urządzenia to tylko ściema sumy ich prędkości i jeżeli nawet zbliżą się do tego co podaje producent to tylko na chwilę i to w warunkach laboratoryjnych. Można pisać bez końca, a Ty kolego jak i większość tego i innych forum przeczytacie jedynie tyle zdań, aby móc wykazać się, pokazać wyższość, ale nie zadać pytanie rozwiewające obawy czy niedomówienia piszącemu, bo to jest zdecydowanie za trudne. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mimo, że w tym audio tak z nas zdzierają nie mają jakiś specjalnych zysków… 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, cattani43 napisał: Można pisać bez końca, a Ty kolego jak i większość tego i innych forum przeczytacie jedynie tyle zdań, aby móc wykazać się, pokazać wyższość, ale nie zadać pytanie rozwiewające obawy czy niedomówienia piszącemu, Poprosiłem o przykłady na potwierdzenie Twojej tezy i niestety nie podałeś takich spełniających warunki z Twojego pierwszego posta. Długi wywód nie zmieni faktu, że miałeś się z prawdą. Odpisz, cytując
Recommended Posts