Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,

zamierzam rodzicom na święta sprawić zestaw stereo służący głównie do oglądania filmów. Salon ~25m2. Budżet mniej więcej do 4500 zł. O kolumnach myślałem o KEF Q550 za 3200zł. Większy problem ze wzmacniaczem. Celowałem w coś typu Topping PA5, ale po dokupieniu koniecznego DACa znacząco zaczynam przekraczać budżet. Przy Topping PA5 + DAC zaczynamy się zbliżać do ceny za Musical Fidelity M2Si. Właściwe pytanie : jaki wzmacniacz w pozostałym budżecie będzie optymalny i pociągnie te kolumny? Topping MX5 da radę? Kolumny niby znamionowo 8 Ohm (w rzeczywistości podobno bliżej 4 Ohm?), skuteczność 87dB. Topping MX5 dla 8 Ohm 2x35W. Może coś SMSL?

Soundbary przesłuchiwałem co było dostępne w Mediaexpert, ale nie bardzo z jakością dźwięku. Chyba, że są jakieś godne polecenia?

Osobiście mam Q350 i SMSL Q5 Pro i jestem zadowolony z takiego połączenia.

Edytowano przez xoth
  • xoth changed the title to wzmacniacz do KEF Q550
Napisano

Kolumny:

JBL STAGE A170

JBL STAGE A180

Wzmacniacze:

Argon Audio SA1 

Nad AMP1 

Piec zawsze można w przyszłości wymienić na coś wydajniejszego.

P.S. W przypadku kolumn, mogę udostępnić rabat w jednym ze sklepów.

Napisano
6 minut temu, lysyrafal napisał:

Kolumny:

JBL STAGE A170

JBL STAGE A180

Wzmacniacze:

Argon Audio SA1 

Nad AMP1 

Piec zawsze można w przyszłości wymienić na coś wydajniejszego.

P.S. W przypadku kolumn, mogę udostępnić rabat w jednym ze sklepów.

Napisano

Q350 dźwiękowo bylyby odpowiednie poza tym, że jednak dyskwalifikujący byłby ich wygląd na podstawkach - nie kupuję dla siebie więc muszę to uwzględnić czy chcę czy nie. 

Ktoś jeszcze by się wypowiedział czy JBL Stage A180 + NAD AMP1 byłby optymalny w mojej sytuacji? Łącznie wychodzi 4800zl. Czytałem pozytywne recenzje zarówno o tych kolumnach, jak i wzmacniaczu. Spora ilość niskich tonów byłaby nawet porządana w zastsowaniach głównie filmowych.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? 

Napisano

W zasadzie do tej wielkości pomieszczenia 180-ki będą bardzo fajnym wyborem tym bardziej w połączeniu z NAD jeżeli celujesz w filmy. To taki tandem, który potrafi zagrać mocnym basem i zrobić efekty. Ewentualnie jak chcesz to trochę zbalansować i wypadkowo dostać trochę rozwiązanie pośrednie (zarówno w porządku w muzyce jak i bardzo fajne w filmach) to połączenie ich z Cambridge Audio AXA35, które proponował tutaj wcześniej Piotrek będzie fajnym zestawieniem. Oczywiście i tak nie unikniesz odsłuchu i to on powinien zdecydować o wyborze, nie mniej jednak możesz dopisać to zestawienie do listy. 

Napisano (edytowany)

W tym budżecie to z nowych wzmacniaczy all-in-one z DAC na pokładzie to chyba tylko Topping MX5. Testowałem u mnie z Dali Oberon 7 i było ok, rozkręcał się do wystarczających głośności no i ma na pokładzie wejście optyczne żeby połączyć z TV. 

Lub mógłbyś spróbować połączenie SMSL A300 (85w na kanał przy 8Ω) + Topping E30? Tylko że to już dwa pudełka i nie wiem czy rodzice nie woleli by jednego pudełka?

Kef Q550 w tej cenie to dobra opcja. 

Edytowano przez pawlardo
Napisano

KEFy Q550 mogą być za małe do takiego metrażu i zdecydowanie lepiej sprawdziłyby się Q750 ale w tym przypadku musiałbyś nagiąć budżet :(

Jeśli chciałbyś postawić na dynamiczne i przestrzenne brzmienie to polecałbym spojrzeć na Pylon Audio Pearl 25 w połączeniu z hybrydową Tagą Harmony HTR1000CD, która posiada wejście optyczne do połączenia z TV, odtwarzacz płyt CD czy odbiornik bluetooth. 

Napisano

Jednak moja wizualizacja salonu rodziców zaszwankowała, bo pokój ma raczej w okolicach 14-15 m2 😶. Pozostanę już chyba przy JBL Stage, tyle że przy wersji A170. Czytałem, że A180 są optymalne dla 16-22m2. Trochę ich recenzji przeglądałem i wydaje się, że się sprawdzą. W tak krótkim czasie i z racji braku własnego czasu raczej nie uda mi się ich odsłuchać. 

Ostateczne pytanie: optymalny do nich będzie ten NAD AMP1 czy jednak może Topping MX5 lub inne tu polecane? Nad Toppingiem MX5 same zachwyty w recenzjach. 

Napisano
7 godzin temu, xoth napisał:

Ostateczne pytanie: optymalny do nich będzie ten NAD AMP1 czy jednak może Topping MX5 lub inne tu polecane? Nad Toppingiem MX5 same zachwyty w recenzjach. 

Na to pytanie nikt nie odpowie wprost, kup ten czy tamten. Twoje pieniądze i ostateczna decyzja należy do Ciebie, a jakieś typy elektroniki i kolumn zostały polecone.