Skocz do zawartości

Pomoc w doborze wzmacniacza lub amplitunera stereo

Recommended Posts

Napisano

Witam szanowne grono.

Stoję przed dylematem zakupu wzmacniacza stereo do mojego zestawu , który składa się z odtwarzacza ZIDOO Z10PRO , kolumny POLK AUDIO RESERVE R200 (w posiadaniu od 7 dni) , które są  aktualnie podłączone po optyku z funkcją PURE DIRECT, do amplitunera YAMAHA RX-V667. Wydaje mi się że amplituner od kina domowego nie jest zbyt odpowiedni do odsłuchu stereo. Budżet jaki przeznaczam to ok. 3-4 tyś. - mogą być starsze modele , czyli używane.

Nie jestem żadnym znawcą sprzętu i ze względu pewnie na wiek , teraz bardziej stawiam na jakość odsłuchiwanej muzyki.

Z uwagi że od kilkudziesięciu lat nie śledziłem rynku audio, proszę o jakieś sugestie wynikające z waszego doświadczenia i pomoc w doborze wzmacniacza.

Napisano

Brak możliwości regulacji (bass, sopran) w przypadku plików o gorszej jakości

17 minut temu, J4Z napisał:

Powiedz co Ci się podoba, a co nie, w obecnym połączeniu z tą Yamahą.   

11 minut temu, J4Z napisał:

Napisano
9 minut temu, kkordi napisał:

Brak możliwości regulacji (bass, sopran) w przypadku plików o gorszej jakości

Jakich plików mp3? 😊

Regulacja bass/treble ma naprawić skopany plik w sensie źle zrobionego ripu płyty lub mp3?

Napisano
7 godzin temu, DiBatonio napisał:

Jakich plików mp3? 😊

Regulacja bass/treble ma naprawić skopany plik w sensie źle zrobionego ripu płyty lub mp3?

Tak dokładnie, chodzi mi o pliki mp3 i nie oszukujmy się ale nawet flack-i bywają o różnej jakości. Czasami mam wrażenie że basu jest zbyt dużo a czasami zwłaszcza przy bardzo cichym słuchaniu w nocy , chciałbym "dołożyć".

Napisano
10 godzin temu, J4Z napisał:

Ok, ma mieć pokrętła, bass, treble, a coś o brzmieniu? Może coś na temat Twojego gustu, równowagi tonalnej lub chociaż preferencji muzycznych? Czy jednak chcesz zdać się kompletnie na gust użytkowników? Każdy może mieć różny. 

Odsłuch w pokoju o pow. ok. 16m2. Słucham prawie wszystkiego oprócz muzyki klasycznej i ciężkiego rocka. Preferuję raczej czystość  w muzyce, ale czasami mam wrażenie że mógłbym odjąć lub dodać trochę zwłaszcza basu w niektórych utworach.

Liczę przy wymianie wzmacniacza na uzyskanie jeszcze większej czystości dźwięku.

Poczytałem fora, testy i zadzwoniłem do sklepu w którym kupowałem kolumny i polecili mi takie wzmacniacze:

1. Cambridge CXA61, ja biorę pod uwagę  używany CXA80 za ok. 3000

2. Cyrus One HD

3. Synthesis Soprano LE

Co o tym sądzicie ? Czy zmiana sprzętu w moim przypadku będzie "odczuwalna", czy zostać przy tym co mam ?

Napisano
3 godziny temu, kkordi napisał:

Tak dokładnie, chodzi mi o pliki mp3 i nie oszukujmy się ale nawet flack-i bywają o różnej jakości. Czasami mam wrażenie że basu jest zbyt dużo a czasami zwłaszcza przy bardzo cichym słuchaniu w nocy , chciałbym "dołożyć".

Screenshot_20221217-144333.thumb.jpg.d28beed829456be8fd4c15727ef4d5bc.jpg

Napisano
12 godzin temu, J4Z napisał:

Zaraz po zakupie miałem  kolumny POLKa podłączone pod wzmacniacz Technics-a A700MK3 i byłem pod wielkim wrażeniem jak ładnie grają w porównaniu do kolumn Blues 150 , które miałem do tej pory. Ale przyszedł sąsiad i powiedział że pożyczy mi do przetestowania amplituner Yamahy. Była znaczna poprawa w trybie Pure Direct, a po puszczeniu sygnału po optyku jest jeszcze dużo lepiej - wyraźniej, czyściej.

Dlaczego szukam innego wzmacniacza typowo stereo, bo jak wcześniej wspomniałem jest to amplituner od kina domowego.

Może jestem w błędzie, że uzyskam coś więcej lub wydobędę z tych kolumn ?

Ciężko mi powiedzieć co mi przeszkadza w tej "Yamaszce" bo nie mam porównania do czegoś innego niż posiadam.

25 minut temu, dorsz napisał:

Screenshot_20221217-144333.thumb.jpg.d28beed829456be8fd4c15727ef4d5bc.jpg

Poproszę o przełożenie schematu na język mi dostępny 😂

Napisano
2 minuty temu, dorsz napisał:

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Izofona

Z własnej niewiedzy się śmiejesz 😛

Dziękuję za uświadomienie, jak wcześniej wspomniałem, nie jestem audiofilem ale zwykłym użytkownikiem wychowanym na Diorze z korektorem ustawionym na "V" a później Technics-ie.

6 minut temu, J4Z napisał:

Skąd jesteś? Odwiedź forumowiczów. Może ktoś mieszka niedaleko. Istnieją ludzie życzliwi u których posłuchasz ich zestawów. Odwiedź salon. Rozeznaj się w brzmieniu trochę.  

Z Łodzi. Wydaje mi się że chyba lepiej coś wypożyczyć i posłuchać u siebie (akustyka pomieszczenia, własne kolumny) , ale dziękuję za sugestie.👍

Napisano
Przed chwilą, J4Z napisał:

Doświadczenie i wiedza jak system może grac, bezcenne. Jest paru zawodników z Łodzi. Może się odezwą  

Masz rację , moje doświadczenia ze sprzętem audio skończyły się w latach 90tych.

Napisano
6 godzin temu, kkordi napisał:

nie oszukujmy się ale nawet flack-i bywają o różnej jakości

Ba, nawet płyty CD 😉

2 godziny temu, kkordi napisał:

nie jestem audiofilem ale zwykłym użytkownikiem wychowanym na Diorze z korektorem ustawionym na "V" a później Technics-ie.

To skończ z takimi ustawieniami w Vkę 😉

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Ba, nawet płyty CD 😉

To skończ z takimi ustawieniami w Vkę 😉

Płyty CD też ,zwłaszcza te, które kupowałem na rynku.

Nie mam u siebie w pokoju equalizera. ale w drugim Diora jest ustawiona na Vkę

Edytowano przez kkordi
Napisano
3 godziny temu, kkordi napisał:

Z Łodzi.

3 godziny temu, J4Z napisał:

Jest paru zawodników z Łodzi. Może się odezwą  

Ktoś powiedział " z Łodzi " ? Jak tu ziomalowi nie pomóc ! Masz więc monitory. Chcesz zobaczyć jak zagrają z wzmacniaczem stereo zamiast z amp. KD. 

Da się zrobić. do Świąt nie ma szans , ale później jest to wykonalne.

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

Ktoś powiedział " z Łodzi " ? Jak tu ziomalowi nie pomóc ! Masz więc monitory. Chcesz zobaczyć jak zagrają z wzmacniaczem stereo zamiast z amp. KD. 

Da się zrobić. do Świąt nie ma szans , ale później jest to wykonalne.

Dziękuję za chęć niesienia pomocy i podzielenia się swoją wiedzą, której mi brakuje. Wiem, teraz jest "gorący okres przedświąteczny". Z chęcią się spotkam. A jaki masz wzmacniacz ? - chociaż sobie poczytam.

Napisano
32 minuty temu, kkordi napisał:

Z chęcią się spotkam. A jaki masz wzmacniacz ? - chociaż sobie poczytam.

No to jesteśmy umówieni , napiszę Ci PW , numer telefonu to pogadamy, 

A wzmacniacz ? To co w stopce , lampy WBA Blazebird + Ironbird , tranzystor Luxman C12 + B12 , Sony V 5 , BC Acoustique EX 502. Nie masz co czytać , trzeba posłuchać. Każdy ma swój dźwięk.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

No to jesteśmy umówieni , napiszę Ci PW , numer telefonu to pogadamy, 

A wzmacniacz ? To co w stopce , lampy WBA Blazebird + Ironbird , tranzystor Luxman C12 + B12 , Sony V 5 , BC Acoustique EX 502. Nie masz co czytać , trzeba posłuchać. Każdy ma swój dźwięk.

Jak dla mnie KOSMOS

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Tylko wiedz że, jak usłyszysz, to już nie odusłyszysz. 😄

Zdaję sobie sprawę, że pewnych "rzeczy" nie da się "cofnąć".

Napisano (edytowany)

Zbaczając z tematu dzisiaj wykonałem podstawkę pod lewą kolumnę, bo wcześniej stała na parapecie.

Teraz jest na tej samej głębokości pomieszczenia, tylko prawą jutro podniosę do poziomu lewej.

IMG20221217231351[1].jpg

IMG_20221217_231534[1].jpg

Edytowano przez kkordi
Napisano (edytowany)

.

31 minut temu, dorsz napisał:

Jeżeli używana Yamaha, to A-S2000 lub A-S1000.

Dziękuję za sugestię. Mam wrażenie że kolega uznaje tylko, lub przede wszystkim YAMAHE, ale OK.

Edytowano przez kkordi
Napisano (edytowany)
28 minut temu, kkordi napisał:

Dziękuję za sugestię. Mam wrażenie że kolega uznaje tylko, lub przede wszystkim YAMAHE, ale OK.

Ja już stary i głuchy jestem, ale trochę sprzętu słuchałem. I tak, A-S1100 zamknął brzmienie u mnie 👍 Transport, a właściwie streamer zmieniłem jak mi na Squeezebox Touch zniknęło kilka stacji radiowych ze względu na Brexit.

DAC - 12 lat
Kolumny - 9
Wzmacniacz - 7
Transport - 5

Ja już tylko muzyki słucham 😇

Z czysto (taki bardziej audiofilski dźwięk) brzmiących wzmacniaczy, raczej bym polecił Marantza niż Cambridge Audio. Ale zasada jest zawsze ta sama: jak sam nie posłuchasz, to nie będziesz wiedział czy Tobie się podoba.

Aha, a za brzmienie u mnie - tak naprawdę - odpowiada stary Arcam rDAC na Wolfson WM8741.

Edytowano przez dorsz
Napisano
4 godziny temu, kkordi napisał:

Dziękuję za chęć niesienia pomocy i podzielenia się swoją wiedzą, której mi brakuje. Wiem, teraz jest "gorący okres przedświąteczny". Z chęcią się spotkam. A jaki masz wzmacniacz ? - chociaż sobie poczytam.

Korzystaj z uprzejmości forumowego kolegi, nie każdy miał takie możliwości (czyt. ja), ale nie ma nic lepszego.

Poza tym najwłaściwsza droga jest ta, kiedy pożyczasz sprzęt do domu i słuchasz w swoich warunkach akustycznych.

Napisano
6 minut temu, dorsz napisał:

Plan czy rzut z góry też by nie zaszkodził.

Na pierwszym zdjęciu, mam nadzieję że to tylko cień a nie skos.

A co Tobie da plan, czy rzut?

Do każdego pomieszczenia trzeba podejść indywidualnie, doszukiwanie się zła w skokach to mit.

Napisano
9 minut temu, DiBatonio napisał:

A co Tobie da plan, czy rzut?

Do każdego pomieszczenia trzeba podejść indywidualnie, doszukiwanie się zła w skokach to mit.

To w jaki sposób chciałbyś podejść indywidualnie?