Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam. Pytanie może trochę laickie, bo żaden ze mnie audiofil po prostu lubię posłuchać muzyki 😉

Wiadomo na każdym wzmacniaczu są pokrętła Bass i Fader, za co odpowiadają to chyba wszyscy wiemy. Natomiast słyszałem kiedyś opinię że nie powinno się ich używać… teoria była taka że gdy mamy bezstratne źródło dźwięku to nie ma pogrzeby „ulepszania” go w żaden sposób bo mijać się to będzie z tym jak autor nagrania chciał je przedstawić i nie należy nic poprawiać. 
Zgodzicie się z takim podejściem czy wręcz przeciwnie? 

Edytowano przez Dawid Ostrowski
Napisano
1 godzinę temu, Dawid Ostrowski napisał:

Natomiast słyszałem kiedyś opinię że nie powinno się ich używać… teoria była taka że gdy mamy bezstratne źródło dźwięku to nie ma pogrzeby „ulepszania” go w żaden sposób bo mijać się to będzie z tym jak autor nagrania chciał je przedstawić i nie należy nic poprawiać. 

Zgodzicie się z takim podejściem czy wręcz przeciwnie? 

Ową teorię mam w głębokim poważaniu 🖕 ponieważ to moje uszy i brzmienie jakie mi odpowiada, a skoro mam w wzmaku gałeczki do lekkiego "podkręcenia" to ich używam mając wyebane na to co myślą i mówią inni ...to jakby np nie wygrywać nowej mapy silnika by uwolnić jego rezerwy skoro producent ustawił daną ilość KM i nie ma potrzeby ich zwiększania 🤨🤯😁

Napisano
47 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zawsze możesz użyć regulacji barwy. Czasami realizacje wręcz tego wymagają aby sobie pomóc. 

Katechizm audiofila zabrania używania, gdyż jest to dodatkowa ingerencja w nagranie, ale obiektywnie dlaczego miałoby to być niekorzystne, skoro nagrania są nagrane w różny sposób:)

Nic dodać nic ująć ...👍💪

Napisano

Ja na przykład jestem uzależniony od kontroli tonów. Ustawione odpowiednio pod preferencje we wzmacniaczu i dodatkowo reguluje sobie bass, mid i treble według upodobania w oprogramowaniu. No i mój system jest za jasny i bez obcięcia wysokich się nie obejdzie. Regulacja bass przydaje mi się też kiedy słucham muzyki ciszej, podkręcam wtedy niskie, kiedy volume idzie w górę, bass trzeba utemperować. Słuchaj muzyki po swojemu, a nie według jakiś niepisanych zasad.

Napisano

Ja nie wyobrażam sobie sprzętu bez tych ulepszaczy, gdy jest już ciemno za oknem bass idzie na full i można cicho słuchać(choć lubię też słuchać głośniej i też full bass bo go lubię) i jest przyjemnie, i pamiętaj tobie ma być dobrze i ma ci to sprawiać przyjemność. 

A z innej beczki większość z nas ma sprzęty raczej tanie, a w studiu nagraniowym sprzęt kosztuje miliony , plus odpowiednią akustyka itd, bez takiego porównania ciężko określić ile Basu powinno być by było jak twórca chciał, nie każdy z nas ma taką przyjemność słuchać muzyki w studio nagraniowym, i mówić a ten wzmacniacz nie gra bo brakuje mu 18%wiecej Basu a producent tegoż sprzętu zapomniał dodać regulacji tonów 😉

Napisano

Są firmy które tego kompletnie nie robią i takie które są uważane za HiEND i ciągle robią te pokrętła.

Nie przejmuj się i uzywaj.

Dnia 17.12.2022 o 16:57, Aprox napisał:

Ową teorię mam w głębokim poważaniu 🖕 ponieważ to moje uszy i brzmienie jakie mi odpowiada, a skoro mam w wzmaku gałeczki do lekkiego "podkręcenia" to ich używam mając wyebane na to co myślą i mówią inni ...to jakby np nie wygrywać nowej mapy silnika by uwolnić jego rezerwy skoro producent ustawił daną ilość KM i nie ma potrzeby ich zwiększania 🤨🤯😁

:):)+

Piotr