Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

posiadam Yamaha R-N602 oraz MusicCast 20, wpięte do tej samej sieci, pierwsze na kablu, drugie po WiFi. Mam problem ze strumieniowaniem muzyki do obu równocześnie z iPhona za pomocą AirPlaya - po połączeniu pokojów w aplikacji MusicCast pojawia się komunikat "Obecnie połączenie jest niedostępne. (Airplay)". Próbowałem uzyskać to samo z innymi źródłami - Optical, Spotify czy Net Radio - wszystkie działają i równocześnie grają w obu pokojach. Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Po Airplay się to nie uda. Odpowiedź jest banalna - tylko Airplay 2 pozwala na połączenie większej ilości urządzeń i zrobienie a'la multiroom-u za pomocą nawet zupełnie innych urządzeń, nawet nie tej samej marki. A z tego co pamiętam (chyba, że coś mnie ominęło, to R-N602 nie ma Airplay2).

Napisano

Dzięki za pomoc! Przyznam, że bardzo mnie tym Yamaha rozczarowała... kupowałem R-N602 kilka lat temu z myślą, że rozszerzę kiedyś zestaw o MusicCasta 20 lub 50 właśnie do korzystania z Airplaya na obu równocześnie

Napisano

Możesz to zrobić, ale poprzez MusicCast, wtedy jak najbardziej jest możliwe sterowanie kilkoma urządzeniami za pomocą urządzenia Apple, więc jeszcze nic straconego :) Chyba, że z jakiegoś konkretnego powodu chcesz to rozwiązać za pomocą AirPlay?

Napisano

A ten podcast skąd chciałbyś strumieniować? Spotify, Lecton, Apple Podcasts, czy jeszcze z innego serwisu? Bo tutaj rzeczywiście wszystko będzie zależało od tego z jakiego serwisu będzie potrzeba strumieniowania.

Napisano

Wrócę jeszcze do samego MusicCasta - jeżeli na R-N602 korzystam z np. wejścia optycznego, to bez problemu MusicCast potrafi sobie to strumieniować na inne głośniki, sam MusicCast jest za to odpowiedzielny. Analogicznie dzieje się w przypadku innych źródeł, które podpięte są bezpośrednio do ampli. Nie rozumiem dlaczego w takim razie, jeżeli strumieniuje coś z np. telefonu do ampli AirPlayem to sam apli nie potrafi strumieniować tego na inne MusicCastowe głośniki. Przyznam, że zastanowiłbym się dwa razy nad MusicCasem wiedząc o tym ograniczeniu Yamahy...