majkel74 Napisano Czwartek o 22:10 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:10 9 minut temu, WiDGeT napisał: . Rozwala w drobny mak wszystko inne, co miałem i słuchałem. A trochę tego się przewinęło. A takie dwa inne najlepsze zestawy, jakie miałeś i które zostały rozwalone w drobny mak przez Unitrę z Tonsilem - napiszesz co to było? Podasz tez jakiś przykład tego plastikowego badziewia na gumie ze starej dętki, na którym tak potwornie się zawiodłeś? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano wczoraj o 02:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 02:33 4 godziny temu, majkel74 napisał: A takie dwa inne najlepsze zestawy, jakie miałeś i które zostały rozwalone w drobny mak przez Unitrę z Tonsilem - napiszesz co to było? Tez jestem ciekawy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 08:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:02 (edytowany) @WiDGeT Słuchałem tych głośników. A wcześniej wymieniane Space86 też miałem ale z wymieniona kopułką na tubowy głośnik. Traviatte z Etiudą , jakieś Radmory i Arie 2408 bodajże z Zodiakiem. Wszystko u starszego znajomego w latach 80 z racji że gówniarz byłem jeszcze. To on mnie zaraził audio. Ale wracając do tematu ,poprostu zatrzymałeś się Kolego w latach 80tych , nic mi do tego , fajnie że masz swój wzorzec i tego się trzymasz, ale Ty to nie ja . Dla mnie było minęło. Jedno mnie nurtuje , jeśli sprzęt gra wyśmienicie to na cholere poszukiwania nowych wypustów, z nudów? Pzdr Edytowano wczoraj o 08:11 przez Dedal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano wczoraj o 08:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:49 Ja to nawet miałem te głośniki - wujek mi dał na pod koniec lat 80-tych. Byłem zachwycony pamietam, choć zrobiłem z nich bas-refleks A jeszcze za chwilę wymieniłem głośniki niskotonowe na „mocniejsze”, kupione na Wolumenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulbulator1 Napisano wczoraj o 18:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:31 (edytowany) Mnie kusi by podjąć rękawicę i sprawdzić tego Space'a 86, za 500zł do ogarnięcia dwie kolumny, czyli w sumie koszt żaden. Natomiast widzę kilka drobnych problemów - większość ofert to kolumny po regeneracji (z racji wieku, nic dziwnego) i mniejszej lub większej modyfikacji. A to wygłuszenie wymieniona, ale to terminalne zainstalowane, a to membrany każda z innej parfii itd. Filozoficznie - czy w takim wypadku dalej możemy mówić, że są to Space 86, czy raczej customowy zestaw głośniowy na bazie tej unitry/tonsila? Drugi drobny problem, no te ogłoszenia wiszą miesiącami długimi - czyli zainteresowanie znikome, a więc i ich dalsze odsprzedanie będzie problematyczne, a magazynować też nie mam ich gdzie. No w razie jak mi nie podpasują, no to klops. Kuszą właśnie te skrajne opinie, jak zachwyty autora vs. to co można o nich wyczytać na forach tj. "grają jak karton po butach." @majkel74 plastikowym pierdzidełkiem zostały mianowane Polk ES20 w poście z 14 stycznia, od tamtej pory OP chyba się nie udzielał. Edytowano wczoraj o 18:34 przez bulbulator1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano wczoraj o 19:10 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:10 Podaruj sobie dowolne polskie kolumny po "regeneracji". Powód jest prosty, Tonsil nie produkuje już dawno głośników w oryginalnych specyfikacjach. Te aktualnie produkowane są często dwa razy mocniejsze niż oryginały, więc nie pasują już elektrycznie do starych zwrotnic. Dotyczy to wszystkich rodzajów głośników i zestawów do regeneracji. Więc po regeneracji dostajesz techniczne zombi, które nie ma szans zagrać jak oryginał. Sam się naciąłem na takie regenerowane Space86, po odpaleniu ich w domu, żona zapytała po co kupiłem zepsute kolumny? Pozbyłem się ich z ulgą, przymierzałem się jeszcze do 30-tek serii 114, z podobnie kiepskim skutkiem. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiDGeT Napisano wczoraj o 19:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:24 11 godzin temu, Dedal napisał: Jedno mnie nurtuje , jeśli sprzęt gra wyśmienicie to na cholere poszukiwania nowych wypustów, z nudów? Coś z ten deseń, a bardziej powiedzmy, że to nerwica natręctw i już po tylu latach nie mogłem na nie patrzeć Odwaliłem klasyczne "lepsze (w tym wypadku nowsze) jest wrogiem dobrego (tu starszego). 20 godzin temu, majkel74 napisał: A takie dwa inne najlepsze zestawy, jakie miałeś i które zostały rozwalone w drobny mak przez Unitrę z Tonsilem To była druga połowa lat 90s, znajomi przywozili masę sprzętu z Rajchu z wystawek - Technics's, Blaupunkt'y, Grundigi, tego typu sprzęt. Rzadko kiedy trafiało się coś lepszego, jak Denon, Onkyo czy Yamaha, więc ja porównywałem do tej klasy sprzętu. Nic konkretnego nie miałem na myśli. 21 godzin temu, majkel74 napisał: Podasz tez jakiś przykład tego plastikowego badziewia na gumie ze starej dętki, na którym tak potwornie się zawiodłeś? Tu też pisałem ogólnie. Przez te wszystkie lata każdy głośnik z polipropylenową membraną (czy tam inny plastik-fantastik) zawieszony na gumowym resorze grał dla mnie źle. Mówię oczywiście o komunach, nie o subach. Dla mnie GDN w kolumnie musi być z celulozy zawieszony na piance. Taki mam słuch i tego nie zmienię. 47 minut temu, bulbulator1 napisał: Mnie kusi by podjąć rękawicę i sprawdzić tego Space'a 86, za 500zł do ogarnięcia Już poprzednik wyjaśnił sprawę i w pełni się zgadzam. Moje były full ori, a moje modyfikacje niewiele zmieniły (jak już to na lepsze, np. wygłuszenie budy). I na OLX sprzedały się w 2 dni, ludzie przyjechali po nie z innego miasta, wyczuli dobry deal. A ja potem mocno żałowałem. Trudno, mam jeszcze ten zestaw na Merkurym. Takich perełek już raczej nie znajdziesz. A jeśli są, to jak igła w stogu siana i to walka z wiatrakami, żeby takie trafić. Odpuść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 19:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:31 Nie przekonałeś mnie , no ale nie o tym temat . Powodzenia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano wczoraj o 21:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:06 (edytowany) @WiDGeT Tego modelu nie miałem i nie słyszałem, ale posiadałem inny na dokładnie takim samym zawieszaniu połączony z tosca oraz amatorem bodajże 2 i właśnie stopa brzmiała tam perfekcyjnie, uderzenie miało zarys i miękkości grało tak jak powinna grać i wybrzmieć, bas mega zbliżony do słuchawek, zero dechy, gdzie ich nie postawiłeś to grało dobrze. Niestety oryginały rozsypały się ze starości i wszystko co później słyszałem grało jak plastik lub jak deska z ostrymi krawędziami dla ucha oraz nie radziło sobie ze złożonymi bitami, nawet z prostymi jest problem, żeby uzyskać pełny ich detal. Nie ma co szukać takich modeli bo wszytko został zmodyfikowane lub przeszło regenerację i niestety nie brzmi już tak samo, jeśli ktoś grzebał to spartolił, beton wyżej pisząc do mnie żebym sobie kupił takowy sprzęt myśli, że jest dostępny od ręki. Edytowano wczoraj o 21:18 przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Dnia 7.04.2025 o 21:35, CJ_F napisał: Dobry wieczór Państwu, podłączam się pod temat, prześledziłem poprzednią stronę, mam już jakieś swoje typy, m.in Polk ES20, Tesi 261 czy Heco Aurora 300. Odnośnie Tesi - chciałbym zapytać o nowszą wersję, tj. Tesi 3 - można je kupić obecnie w Media Expercie za niecałe 1500 zł, gdzie standardowo cena ociera się o 2 tysiące; oraz budżetowe opcje: Nota 260X i Heco Victa Prime 302. Prawdopodobnie to wszystko będzie napędzane przez Onkyo TX-8220, którego będę mógł odkupić od znajomego za przysłowiowe "parę zł". Będę wdzięczny za uwagi i opinie Polki z nich graja zdecydowanie najlepiej. Albo ELAC b6.2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiDGeT Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 17 godzin temu, S!N! napisał: stopa brzmiała tam perfekcyjnie, uderzenie miało zarys i miękkości grało tak jak powinna grać i wybrzmieć, bas mega zbliżony do słuchawek, zero dechy, gdzie ich nie postawiłeś to grało dobrze. Niestety oryginały rozsypały się ze starości i wszystko co później słyszałem grało jak plastik lub jak deska z ostrymi krawędziami dla ucha oraz nie radziło sobie ze złożonymi bitami, nawet z prostymi jest problem, żeby uzyskać pełny ich detal. Normalnie wyjąłeś mi to z ust, mam identyczne odczucia. Sprawa wygląda tak, że zostawiłem sobie te Polki ES20 + stary Denon DRA-335R w małym pokoju tylko po to, żeby czasem komuś puścić ten sam utwór na tym zestawie, a potem na zestawie w salonie, gdzie od lat rządzi Merkury. I efekt jest zawsze ten sam - "O ja pier........e, jaka kosmiczna różnica". Chyba nie muszę już pisać, który zestaw gra jak pędzący, dudniący pociąg, a który urzeka detalicznym, miękkim, przyjemnym basem z genialną stereofonią. 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Polki z nich graja zdecydowanie najlepiej. Albo ELAC b6.2 Te paczki grają kompletnie inaczej, więc weź to pod uwagę. Wg mnie Elac B6.2 są jeszcze gorsze od Polków (B5.2 były sporo lepsze). Tu masz dość dobre porównanie, ale to i tak nie odda tego, jak będą grały u ciebie, z twoim wzmakiem, i jak odbierze to twoje ucho. Czyli jak zawsze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Tylko ten Amplituner Denona , to badziew .Więc czego oczekiwałeś, że jak zagra, i to z Polkami które to też żaden rarytas . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts