Skocz do zawartości

Zestaw kolumny(Teufel) + jaki wzmacniacz calosc = 5 tys

Recommended Posts

Napisano

Witam

Na wstępie chciałbym się przywitać z racji tego że jestem nowy na forum.

Taka sprawa. Od dawna już mam poprowadzone kable w salonie pod zestaw kina domowego. Byłem już blisko kupna zestawu ale podlączanie i ogranizacja tego jakoś mnie przeraziłła- nie znam się też na tym za bardzo.

Chciałem już kupić soundbara samsunga ale mówie sobie, że nie!, nie po to planowałem to wszystko by uciąć wystające kable i potem żałować.

Przypasował mi ten zestaw: Teufel Ultima 40 Surround "5.1-Set" tylko teraz do tego musialbym kupic jakis wzmacniacz, najlepiej max za 1500 zł- dostane coś odpowiedniego ?

Mój salon wygląda jak w załącznikach- jakieś 40m2 ale przestrzeń otwarta jest dużo większa do tego sufit w szczycie ma prawie 4.7m. Chciałem trochę tańszy zestaw Teufel ultima 20

ale boje się że będzie mało do takiego metraża.img-20221227-wa0002-jpg.3378722

img-20221227-wa0001-jpg.3378723

img-20221227-wa0000-jpg.3378721

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdr.

Adrian :)

Napisano

Jeśli masz ograniczony budżet to lepiej kup używane kolumny, bo najtańsze sensowne amplitunery do kina zaczynają się od ~ 3500zł.

Warto kupić nowy amplituner, albo chociaż taki max 3 letni. Obsługiwać będzie aktualne standardy no i bedzie gwarancja bo w przypadku wejścia na minę że starszym sprzętem naprawa często okazuje się nieopłacalna.

Kolumny patrz na używki, to dużo bardziej prymitywne urządzenia i nawet jak jakiś głośnik się uszkodzi, to zazwyczaj koszta naprawy są niewielkie.

Napisano

Nowe absolutnie najtańsze pełnowymiarowe amplitunery to Denon AVC-S660H i Yamaha RX-V4A w okolicach 3000zł. Jak chcesz to sobie kup coś używanego za 2000zł, ale osobiście uważam że to ryzyko. Przeglądaj OLX ze swojej okolicy i jak coś Ci wpadnie w oko to napisz tutaj to Ci powiedzą koledzy czy warto. Szukaj Denon, Marantz, Onkyo, Pioneer, Yamaha. W tej chwili by złożyć nowe kino to za 6000-7000zł dostaniesz tylko jakiś tam podstawowy set, takie realia.

Napisano (edytowany)

Kup ten zestaw Teufel Ultima 40. Dobra cena nawet. A do tego dokup używany, starszy model denon i po sprawie. Do 2tyś na pewno coś się znajdzie. Przyjdzie czas to wymienisz. To i tak będzie lepsze niż soundbar. Ludzie grają i są zadowoleni ze starszych sprzętów. 

Edytowano przez STELVIO
Napisano
40 minut temu, Artur Charicki napisał:

Gratuluje pięknego domu ale też współczuję bo pomieszczenie masz bardzo trudne pod względem akustycznym 🙂

Dzięki bardzo. Próbuję go wykończyć już 6 rok :D

Fakt akustyka jest straszna i nic na to nie poradzę, co by się nie postawiło w salonie to chociaż trochę dzwięk pochłania :D :)

33 minuty temu, STELVIO napisał:

Pewnie tak. Zgodnie z ceną. 😉

Aż tak źle by było :D :) 

Napisano (edytowany)

Dzięki bardzo za rady.

Zestaw Teufel Ultima 40 kupiony !!!. 🤩 Dawno się tak nie cieszyłem z jakiegoś zakupu.

Teraz jeszcze muszę jakiś wzmacniacz dobrać. Byłem pewien że już nigdy nie będę miał kina domowego i cały czas rozglądałem się za soundbarami.

Ale raz się żyje, co prawda dalej nie mam drzwi między pokojami 😆 ale żona wyrozumiała jest :)

Jakby ktoś widział fajny wzmacniacz lub promocję prosze o cynę ;)

Edytowano przez Szalik
Napisano

Ten Denon x2500h wyglada kozacko, to by na bank wystarczyło.

Jak z takimi używanymi wzmacniaczami, na co patrzeć ? Jest możliwe że niby sprzęt w dobrym stanie a będzie coś nie tak z dźwiękiem ?

Napisano

Kurcze wszystko może się zdarzyć. Ja akurat mam dobre doświadczenia w kupnie używek. Tacy jak my bardzo dbają o sprzęt. Jak możesz sprawdzić to poruszać kablami czy dobrze się gniazda trzymają. Czy nie ma zniekształceń dźwięku lub obrazu przy hdmi np. 

Napisano (edytowany)

Kurcze ale mnie znajomy z tropu zbił. Nie był u mnie w domu co prawda ale też mu fotki pokazałem jak to wygląda.

Coś takiego mi napisał:

"Przede wszystkim na pierwszy plan powinien pójść temat akustyki i warunków pomieszczenia, które z punktu widzenia audio są, krótko mówiąc, - katastrofalne. Rozumiem że nowoczesny desing to szkło, beton, jeszcze więcej szkła i betonu a na koniec szkło i beton. 40m2 to już kawał pomieszczenia, a to wszystko zabite od stóp do głów szkłem, betonem i posadzkami, czyli najgorszymi możliwie materiałami pod względem akustycznym. Współczuje rozmowy, oglądania tv, czy słuchania muzyki w takim pomieszczeniu. Pogłos i czytelność przekazu musi być koszmarna. Tak jak ktoś wcześniej napisał, upuszczenie łyżeczki od herbaty w jednym kącie, wybija zęby osobie na drugim końcu pomieszczenia + do tego brak jakichkolwiek przyjaznych materiałów typu duży gruby dywan, czy chociażby zasłony/kotary czy zwykłe firanki w oknach. Ten kawałek dywanu pod nogami niczego kompletnie nie załatwi, dźwięk zanim dojdzie to zdąży się 5x odbić od połaci pustej podłogi wcześniej. Ustawienie Tv również fatalne, podejrzewam ze maczał paluszki w tym, a raczej maczała Pani Prodżektant, w myśl zasady "mamy tutaj kawałek ściany, jeb***my gniazdko TV i ultranowoczesną podwieszaną szafeczkę. Frontów również nie ma jak postawić, widzę ze po prawej są chyba drzwi balkonowe/tarasowe, także chyba nie w drzwiach, drugi front stanie natomiast w pięknie zabudowanym z każdej strony szkłem pudle rezonansowym. Nie wiem na ile $ pozwalają, ale skoro mówisz ze z budżetem na tę chwilę nie jest kolorowo to kompletnie odpuść klasyczne KD, wyrzucisz te 5 tys w błoto. Masz salon piękny, ale akustycznie to porażka, żaden ampli KD sprawy nie załatwi, na pierwszy ogień akustyka, wystrój. I przede wszystkim przemeblowanie, jeśli chcesz kino (o ile to możliwe). Aż się prosi dać TV na ścianę za narożnikiem, a narożnik postawić dokładnie tam gdzie choinka i obecny TV. Masz po pierwsze miejsce na rozstawienie centrala, i frontów, i możesz w jakikolwiek sposób zadbać o akustykę, wieszając jakieś ustroje na tej ścianie, bo na oknach raczej paneli przyklejał nie będziesz (w obecnym układzie). No i dwa duży dywan przed TV i kolumnami to takie minimum. A jeśli jest to wersja końcowa i ostateczna wystroju to cóż, ale szału nie będzie. W takim wypadku jeśli masz juz wydzielone pieniądze to sam się sobie dziwię, ale kup soundbar z subem. To chyba będzie lepsze rozwiązanie niż jakiś słaby mocowo amplituner i kolumny kompletnie nie przystające klasą i wyglądem do wnętrza. 40m2 to sporo, tutaj żeby to nagłośnić to trzeba już porządny wydajny amp, ewentualnie amp + końcówka mocy. Kolumny to tez powinny być paczki o określonej wielkości dostosowane do pomieszczenia a nie przypadkowo po kosztach wybrane zestawy 🙂 Sorry ze tak z początku roku i być może nie tego oczekiwałeś ale jesteśmy na forum o tematyce audio i pod tym względem oceniamy 🙂 Mimo wszystko powodzenia z przygodą z KD. Pozdrawiam."

Naprawdę sounbar byłby tu lepszą opcją ? 

Edytowano przez Szalik
Napisano

No w sumie to nic odkrywczego. Ten kolega mógł to tutaj też napisać skoro jest z forum. Nie jedna osoba na to tutaj zwróciła Ci uwagę. Akustyka. Ale... Jak sam nie przetestujesz to nie usłyszysz swoich preferencji. Sprzęt zawsze można wymienić. I tak uważam, że to co wybrałeś zrobi lepszą robotę niż soundbar. On też potrzebuje warunków, żeby coś zagrać. To nie jest tak, że u mnie i tak słabo to kupię tanią belkę grającą i pozamiatane. Mam dwóch takich jak Ty w towarzystwie i imprezy i sylwestry dają radę. I na co dzień też. Kolumny chyba już masz? Dokup ampli i przeżyj to na własne ucho. Ale to moje subiektywne zdanie. ☝️