Skocz do zawartości

Krok do przodu - zmiana Roksan K3 na...

Recommended Posts

Napisano

Trzeci rok z tym samym wzmacniaczem... to już trochę długo :)

Chcę zrobić krok do przodu względem poprawy jakości dźwięku - to przede wszystkim. Po drugie, ograniczyć ilość okablowania i komponentów. 

Set up na dziś wygląda następująco: 
1. Kolumny BMN Beszele 1 + przewody Wireworld Oasis 8 - zostają. 
2. Źródło główne: Chromecast audio => optykiem do DacMagic100 => RCA do K3
3. TV jako dodatkowe => optykiem na konwerter Lindy => coaxial na DacMagic100 => RCA do K3 

Pierwszą opcją jest All In One, a moje typy to: Marantz model 40n, Lyngdorf TDAI-1120

Drugie wyjście to Wzmacniacz z dac'iem + streamer. I o ile na wzmacniacz jakieś pomysły są (Vincent sv-228 lub 237MKII, Denon PMA-1600ne, Magnat MA900), to na odtwarzacz już brak (IFI Zen stream, Bluesound, CXN - odpadają). 

Ważne: Powyższe musi pozwolić obsługiwać Deezer'a, gdyż jest to mój główny i ulubiony jak dotąd serwis. 

Niezależnie od konfiguracji, musi być jedno wolne wejście optyczne na dźwięk z TV. 

Jeżeli ktoś ma bezpośrednie porównanie Roksana do w/w, chętnie poczytam. Ewentualne inne propozycje też mile widziane :)

Budżet ok. 10 000zł.

Napisano

Po przeniesieniu wątku nieco podbiję, bo zaginął ;) 

Ale też... z innego wątku, okazuje się, że Marantz nie ogarnie Deezera we Flac'u. 

Pytania kolejne:

1. Czy Node ze swoim dac'iem jest wart obecnie prawie 3k? 
2. Jak sprawuje się NP5 prisma? 

Napisano

No i ten Marantz nie zagra lepiej od Roksana K3 umówmy się.

9 godzin temu, prezes83 napisał:

2. Jak sprawuje się NP5 prisma? 

Fajny odtwarzacz. ale to jest transport. Do niego potrzebujesz DAC

9 godzin temu, prezes83 napisał:

1. Czy Node ze swoim dac'iem jest wart obecnie prawie 3k? 

Nie nam o tym decydować. Fajny odtwarzacz. Kompletny. Wszystko drożeje.

Ale ja wole Wiim mini + Chord Mojo 2 na przykład. Darko też.

https://darko.audio/2022/03/a-short-film-about-the-wiim-mini-w-chord-mojo-2/

Wiekszośc z tych wzmacniaczy które wymieniłeś to nie krok na rpzód ale wybór innego brzmienia.

Co Ci nie gra w tym połączeniu?

Piotrek

Napisano

Pozostaw funkcje sieciowe poza wzmacniaczem i skup się na doborze dobrego wzmacniacza. Moje propozycje to na pewno najnowsza integra Rega Elicit MK5, warto posłuchać Musical Fidelity M5si, koniecznie Vincent SV-228 oraz najnowszy tranzystor Fezz Audio Torus 5060. Jako dobre żródło wykorzystaj Octavio Stream, a jeśli wzmacniacz nie będzie posiadał dobrego przetwornika, to oczywiście coś konkretnego dobierzemy.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Napisano
Dnia 13.01.2023 o 07:44, Piotr Sonido napisał:

Nie nam o tym decydować. Fajny odtwarzacz. Kompletny. Wszystko drożeje.

Ale ja wole Wiim mini + Chord Mojo 2 na przykład. Darko też.

Chodziło mi raczej o jakość dac'a. Chociażby w stosunku do DacMagic100. 

Chcę jednak ograniczyć ilość komponentów, więc dac musi być we wzmacniaczu lub odtwarzaczu.

Dnia 13.01.2023 o 07:44, Piotr Sonido napisał:

Wiekszośc z tych wzmacniaczy które wymieniłeś to nie krok na rpzód ale wybór innego brzmienia.

Co Ci nie gra w tym połączeniu?

A jaki byłby wg Ciebie krok w przód? Poza Caspianem ;)

Co mi nie gra.. może nieco cieplej by się przydało. 

23 godziny temu, Q21 napisał:

tranzystor Fezz Audio Torus 5060

A coś więcej o tym? 

Napisano
5 minut temu, prezes83 napisał:

Chcę jednak ograniczyć ilość komponentów, więc dac musi być we wzmacniaczu lub odtwarzaczu.

A coś więcej o tym? 

Tranzystory Fezz torus to raczej równy, dobrze dociążony dźwięk, solidny, bardzo swobodny. Oczywiście najlepiej posłuchać, ale to wzmacniacz, który w bezpośrednim porównaniu bardzo często wygrywa nawet ze znacznie droższymi konkurentami. Zapraszam.

A w wolnej chwili zapraszam do lektury recenzji:

Napisano
Dnia 14.01.2023 o 19:54, prezes83 napisał:

Może być podobnej klasy. Ale graja inaczej. DAC 100 jest duzo bardziej dokładny. Jasniejszy.

Dnia 14.01.2023 o 19:54, prezes83 napisał:

No to właśnie ocieplenie miał byś w Caspianie. Do niego Blusound albo CXN i nie masz multum urządzeń.

Krokiem na przód dla Ciebie może być po prsotu zmiana barwy. nie sama klasa wzmacniacza czy też jego cena a wpasowanie w Twój gust. Denon 1600 tez zagra cieplej.

Przy Musicalu moim zdaniem stracisz juz za dużo względem K3.

Lyngdorf fajna opacja bo to takie kombo. Z tym że on nie gra cieplej.

Byc może Vincent to słuszny kierunek.

Piotrek

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Zachęcony przytoczonymi wyżej testami, zapolowałem i udało się wyrwać w dobrej cenie Fezz Torus 5060 ;)

Docelowo pewnie będę próbował z Vincentem kiedyś ale na dziś musiałbym sporo więcej dołożyć niż do 5060, póki co zmiana zadowalająca więc K3 przeznaczone do sprzedaży. 

Kwestia źródła/Dac'a pozostaje otwarta. 

Napisano (edytowany)
Dnia 18.02.2023 o 13:01, prezes83 napisał:

Zachęcony przytoczonymi wyżej testami, zapolowałem i udało się wyrwać w dobrej cenie Fezz Torus 5060 ;)

Docelowo pewnie będę próbował z Vincentem kiedyś ale na dziś musiałbym sporo więcej dołożyć niż do 5060, póki co zmiana zadowalająca więc K3 przeznaczone do sprzedaży. 

Kwestia źródła/Dac'a pozostaje otwarta. 

Witaj, możesz napisać coś więcej o różnicach w brzmieniu między K3, a Fezz Torus? Sam do niedawna posiadałem K3 i jestem ciekaw jak wypada w bezpośrednim starciu z Torusem. ;) 5060 to dwukrotnie mniejsza moc względem Roksana. Nie brakuje rezerwy pradowej i basu? Jak z przestrzenią w Torusie? 

Edytowano przez Szymek3392
Napisano
2 godziny temu, Szymek3392 napisał:

Witaj, możesz napisać coś więcej o różnicach w brzmieniu między K3, a Fezz Torus? Sam do niedawna posiadałem K3 i jestem ciekaw jak wypada w bezpośrednim starciu z Torusem. ;) 5060 to dwukrotnie mniejsza moc względem Roksana. Nie brakuje rezerwy pradowej i basu? Jak z przestrzenią w Torusie? 

Cześć. Szczerze mówiąc, do tej pory nie robiłem przepinek K3 vs Torus, podpiąłem i tak gra drugi tydzień :) Na pewno odczuwalna jest mniejsza moc, basu może i deczko ubyło, ale za to całość zrobiła się łagodniejsza a i scena nieco się rozrosła. Jednak biorąc pod uwagę podobną cenę zakupu nowego decyzja który - zależeć będzie od własnych upodobań i kolumn.