Marek Kozłowski Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Zwykle jestem głównie czytelnikiem forum, ale dzis postanowiłem poprosić Was o radę. Moja sytuacja jest dość specyficzna. Poszukuję kolumn do nagłośnienia pokoju ok 28m2. Obecnie grają u mnie Tannoye M3 troche zmodyfikowane (wymiana kondensatorów) i gra to naprawdę przyjemnie, ale wiadomo że zawsze można lepiej...:)- chciałbym żeby brzmiało to lekko ciepło, na pewno nie chłodno i analitycznie, ale żeby poprawić scenę i przestrzeń. Podłączone bedzie to do Densena Beat 110 i odtwarzacza Onkyo 6130 (tego wolałabym nie zmieniać) Problemem jest to że kolumny moga miec maks 90cm wysokości (wyższe będą zasłaniać ekran) Zastanawiam sie też czy potrzebuję dużych kolumn- jest miedzy nimi ok 1,5m odstępu a ja siedzę zwykle tez ok. 1,5-2m od nich wiec może cos mniejszego tez da radę? Budżet tak powiedzmy do max 3000zł używki tez wchodzą w grę Wpadły mi w oczy np Pylon Opal 20, ale nie wiem czy dadzą radę i czy będzie wyraźna poprawa w stosunku do Tannoy? Moze ktoś ma doświadczenie z małymi podłogówkami i pomoże? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Nie bardzo. to nie najlepszy wybór. Małe podłogówki .... hmmm ELAC F5.2 KEF Q 550/750 Heco Mets 501 Moniotr audio RX6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 30 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Niestety z podanych zmieści się tylko MA RX6, no j ewentualnie KEF Q550 bez cokołu (to chyba bez sensu?) Nie słyszałem MA RX6, ale z opisów obawiam się, że mogą być za jasne... Czy może się mylę? Znalazłem jeszcze takie, które się zmieszczą: Audio academy phoebe III Dali zensor/oberon 5 Elac seria 100? Indiana line tesi 561 Epos k2 Ruark Prologue One Acoustic Energy AE309 Czy ktoś może mial z nimi styczność? Czy któreś moga zagrać ciepło, ale i z dobrą sceną z Densenem? Bo podejrzewam ze wszystkie zagraja lepiej niż Tannoye M3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 30 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 A Pylony nie najlepiej ze względu na dźwięk, czy za małe do tego metrazu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 Jesli szukasz małych kolumn podłogowych to już istota dobrej sceny będzie zaburzona. One musza być nieco jaśniejsze bo tedy dają taki efekt grania bardziej w szerz. Dlatego nie obawiał bym się tych RX. Złaszcza że one doł miały ciepły. Z tych ktore wymieniłeś AA moga być fajne. Dali grają ciepło, basowo ale słabo z głębią i sceną. 309tki tez moga byc ciekawe. Tez graja jasniejszą górą. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 31 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 Spendory bardzo fajne, ale niestety sporo ponad budżet. Zastanawiam się też, czy skoro siedzę ok 2m od kolumn to może jakieś duże podstawkowe byłyby rozwiązaniem? Nie muszą u mnie tworzyć ściany dźwięku w całym pomieszczeniu- słucham raczej cicho, kameralnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 31 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 22 minuty temu, Marek Kozłowski napisał: Spendory bardzo fajne, ale niestety sporo ponad budżet. Zastanawiam się też, czy skoro siedzę ok 2m od kolumn to może jakieś duże podstawkowe byłyby rozwiązaniem? Nie muszą u mnie tworzyć ściany dźwięku w całym pomieszczeniu- słucham raczej cicho, kameralnie Audio Physic Classic 5 System Audio Saxo 40 lub 60 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 31 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 Audio Physic za wysokie, System Audio 40 dodaje do listy😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 31 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 tak się skałada , że przed chwilą oglądałem sobie ogłoszenia i natknąłem się na takie coś: https://www.ibood.com/offers/pl/s-pl/o/2x-gosnik-definitive-technology-bp9020/771749 Zainteresuj się, może warto. Ja natomiast nic o tej firmie nie wiem ale widze że wymiar by Ci pasował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 1 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 No faktycznie, wymiar idealny, ale to chyba dla mnie zbyt egzotyczny wynalazek:) Coraz bardziej podoba mi sie pomysł Acoustic Energy AE309 (lub wcześniejszych wersji) tylko obawiam sie że moze byc za chudo/twardo na basie... A czy znacie jakieś podstawkowe, które dałyby u mnie radę i miały miękki, ciepły bas? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 To może Silver 100? A standy sobie zrobisz na wysokosć jaką potrzebujesz? No to odsłuchaj tych AE 309. I tak to planowałeś tak? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 2 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 Odsłuch w planach mam, tylko ze względu na prowincjonalne położenie i pracę nie wiem czy będę mógł sobie na niego pozwolić w najbliższym czasie☹️ , a wiadomo, że chciałoby sie już 😉 Z monitorami właśnie miałbym swobodę Doboru wysokości. Z tego co siw rozejrzałem to z monitorów mogłyby być: MA silver 100 KEF r300 B&W 685 Podobają mi się też Warfdale linton, ale to nie ten budżet niestety Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 Na pewno warto rozważyć Audio Academy Phoebe III, które zagrają bardziej średnicowo oraz System Audio Saxo 40, które będą dynamiczniejsze. Z monitorów MA Silver 100 to bardzo dobry wybór, brzmienie przestrzenne z masywnym jak na monitor basem. Łagodniejsze na górze i pełniejsze na średnicy byłyby Pylony Diamond Monitor 18. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 2 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 A czy między AE309 a AE109 jest duza różnica brzmieniowa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 28 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 Żeby nie pozostawić tematu bez zakończenia dodam, że ostatecznie troche niespodziewanie kupiłem AE aesprit 309 czyli starocie (za sporo mniej), ale jak usłyszałem to nie mogłem nie wziąć- grają dużym, mocnym dźwiękiem, ale przy tym bardzo równo, górę maja trochę wycofaną, ale wystarczająco wyraźną, bic nie syczy i nie kłuje w uszy. Bas jest mocny, ale doskonale kontrolowany, nie rozlewa się po okolicy:) - słuchanie ich to naprawdę przyjemność- ciepło, miło, energicznie Dzięki wszystkim za rady 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Dnia 2.02.2023 o 14:56, Marek Kozłowski napisał: A czy między AE309 a AE109 jest duza różnica brzmieniowa? Tak. Inne przetworniki. 16 godzin temu, Marek Kozłowski napisał: Żeby nie pozostawić tematu bez zakończenia dodam, że ostatecznie troche niespodziewanie kupiłem AE aesprit 309 czyli starocie (za sporo mniej), ale jak usłyszałem to nie mogłem nie wziąć- grają dużym, mocnym dźwiękiem, ale przy tym bardzo równo, górę maja trochę wycofaną, ale wystarczająco wyraźną, bic nie syczy i nie kłuje w uszy. Bas jest mocny, ale doskonale kontrolowany, nie rozlewa się po okolicy:) - słuchanie ich to naprawdę przyjemność- ciepło, miło, energicznie Dzięki wszystkim za rady To kolumny które ostatnio odzywają po chwilach zapomnienia w czeluściach wyborów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Kozłowski Napisano 1 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Najlepsze w nich jest to, że dźwięk tworzy jakby całość, jest spójny- ciężko to opisać, maja w sobie coś 😀 Ale na razie dopiero się poznajemy... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vars Napisano 28 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2023 Dnia 1.03.2023 o 08:15, Marek Kozłowski napisał: Najlepsze w nich jest to, że dźwięk tworzy jakby całość, jest spójny- ciężko to opisać, maja w sobie coś 😀 Ale na razie dopiero się poznajemy... Piszę to po/ roku później, ale kupiłem AE 309 (zdaje się rozmiar się od starszych modeli) i graja wyśmienicie. Bardzo klarownie i co ważne dla mnie: bas nie dudni, co jest wada większości podstawkowych jakie przesluchalem (może Focal Vestia lub Aria - nie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2023 Ale 309tki są podłogowe.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2023 Dnia 31.01.2023 o 08:30, MarekB napisał: Poszukaj używanych Spendor z serii A. Najlepiej pasowałyby Spendor A2 lub Spendor A4 (chociaż A4 nie będą chyba w założonym budżecie). Małe kolumny z bardzo dużym dźwiękiem. To mogłoby być to, ale z budżetem 3000 zł to niewykonalne nawet dla A2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts