Pulvis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Kraft napisał: Możesz posłuchać Usherów S-520 (nie patrz na to, że takie tanie;). Dziękuję, szczególnie za polecenie czegoś nowego. Zobaczyłem, że jest oddzielny temat o tych monitorach, to sobie poczytam. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 27 minut temu, Kraft napisał: R3 Nigdzie nie pisałem o Kefach. Twój post przekonał nowego forumowicza, że większe kolumny nie mogą mu dać więcej wypełnienia niż małe z subem. Owszem, mogą - w zakresie średnicy. Kończę rozmowę. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 9 minut temu, Rafał S napisał: Nigdzie nie pisałem o Kefach. Twój post przekonał nowego forumowicza, że większe kolumny nie mogą mu dać więcej wypełnienia niż małe z subem. Owszem, mogą - w zakresie średnicy. Kończę rozmowę. Szkoda, bo chciałem Cię jeszcze zapytać, czy jesteś w stanie określić na podstawie wykresu SPL kolumn grających w pomieszczeniu, czy grają małe monitory czy duże podłogówki (żeby nie było za łatwo, to wykres powiedzmy tylko powyżej 300 Hz)? 2 godziny temu, Rafał S napisał: Żeby zilustrować błąd popełniany regularnie przez Krafta, proponuję Ci przeprowadzić następujący eksperyment myślowy. Wyobraź sobie, że słuchasz kobiecego głosu (najlepiej sopranu) solo z dużej odległości od kolumn ustawionych w dużym pomieszczeniu. Raz z małych monitorków wspomaganych armią subwooferów, drugi raz - ze znacznie większych paczek. Czy te ze zdjęcia spełniają założenie "znacznie większych paczek"? Wiesz, jaki głośnik odtwarza w nich średnicę? 125-milimetrowy! Edytowano 3 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ten głośnik odtwarza „średnią” i „wyższą” średnicę. Zarówno przy damskich jak i męskich wokalach te 4 niskotonowce też mają swój udział odtwarzając swobodnie te 200-500hz z „niskiej” średnicy. Subwoofery są odcinane znacznie niżej i ich udział w średnicy jest już znikomy. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts