Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Kraft napisał:

Możesz posłuchać Usherów S-520 (nie patrz na to, że takie tanie;).

Dziękuję, szczególnie za polecenie czegoś nowego. Zobaczyłem, że jest oddzielny temat o tych monitorach, to sobie poczytam. Pozdrawiam

Napisano
27 minut temu, Kraft napisał:

R3

Nigdzie nie pisałem o Kefach. Twój post przekonał nowego forumowicza, że większe kolumny nie mogą mu dać więcej wypełnienia niż małe z subem. Owszem, mogą - w zakresie średnicy. Kończę rozmowę.

Napisano (edytowany)
9 minut temu, Rafał S napisał:

Nigdzie nie pisałem o Kefach. Twój post przekonał nowego forumowicza, że większe kolumny nie mogą mu dać więcej wypełnienia niż małe z subem. Owszem, mogą - w zakresie średnicy. Kończę rozmowę.

Szkoda, bo chciałem Cię jeszcze zapytać, czy jesteś w stanie określić na podstawie wykresu SPL kolumn grających w pomieszczeniu, czy grają małe monitory czy duże podłogówki (żeby nie było za łatwo, to wykres powiedzmy tylko powyżej 300 Hz)? 

2 godziny temu, Rafał S napisał:

Żeby zilustrować błąd popełniany regularnie przez Krafta, proponuję Ci przeprowadzić następujący eksperyment myślowy. Wyobraź sobie, że słuchasz kobiecego głosu (najlepiej sopranu) solo z dużej odległości od kolumn ustawionych w dużym pomieszczeniu. Raz z małych monitorków wspomaganych armią subwooferów, drugi raz - ze znacznie większych paczek. 

Czy te ze zdjęcia spełniają założenie "znacznie większych paczek"?

image.png.4b91bb84e71ca03299e07e7530d7f2c9.png
 Wiesz, jaki głośnik odtwarza w nich średnicę? 125-milimetrowy! 

Edytowano przez Kraft
Napisano

Ten głośnik odtwarza „średnią” i „wyższą” średnicę. Zarówno przy damskich jak i męskich wokalach te 4 niskotonowce też mają swój udział odtwarzając swobodnie te 200-500hz z „niskiej” średnicy. Subwoofery są odcinane znacznie niżej i ich udział w średnicy jest już znikomy.