Palmos Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 29 minut temu, Chilli napisał: To do wymiany masz fotorezystor RP130 Dzięki Rozeznam się. A czy nie chodzi o rpp130? https://allegro.pl/oferta/rpp-131-fotorezystor-stabilizacji-obrotow-nowy-6057869780 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Powyżej wkleiłem zły link https://allegro.pl/oferta/fotorezystor-cds8003-zamiennik-rpp130-13309414990 Chodziło mi o to... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Tak, musisz tylko wiedzieć, że ma on znacznie mniejszy gabaryt niż oryginalny i trzeba będzie go umieścić centralnie w starym otworze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Już zamówiony, ma przyjść w piątek bo u mnie nigdzie tego nie dostałem od ręki. Dam znać czy poszło. Jeszcze mam pytanie: Nowa wkladka ma oznaczone przyłącza natomiast headshell nie (przynajmniej nie widziałem) być może zobaczę jakieś oznaczenia jak zdejmę starą wkładkę, ale jakby nie było to jak podłączyć nową wkładkę? Zauważyłem że w starej każdy przewodnik jest podłączony po przekątnej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Sprawdź miernikiem przejścia między pinami ramienia a przewodami sygnałowymi a następnie wepnij przewody tak: czerwony - kanał prawy, biały - lewy, niebieski - lewy ekran, zielony - ekran prawy. Nie mam obecnie nic z Foniki by sprawdzić ale tak z grubsza tak , moje dzieło 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 16 marca 2023 Udostępnij Napisano 16 marca 2023 18 godzin temu, Chilli napisał: Sprawdź miernikiem przejścia między pinami ramienia a przewodami sygnałowymi a następnie wepnij przewody tak: czerwony - kanał prawy, biały - lewy, niebieski - lewy ekran, zielony - ekran prawy. Nie mam obecnie nic z Foniki by sprawdzić ale tak z grubsza tak , moje dzieło 🙂 Dzięki za radę Kolego Już nie mogłem się doczekać na fotorezystor. Wpadłem na pomysł czy ustawiając prędkość na 45 to czy czasem nie zwolni do 33 no i troszkę za szybko ale prawie jest. Ale to wystarczy żeby sprawdzić no i... DZIAŁA. Właśnie leci Lady Pank Tacy Sami (bo tylko tą płytę na razie mam) ale jest git. Nie jest to oczywiście tidal hifi ale ujdzie. Najważniejsze że działa i jest zabawa. A mój 6 letni syn jest w niebo wzięty. Zupełnie jak ja kiesy byłem mniej więcej w jego wieku i mój ojciec pierwszy raz odpalił ten gramofon (być może z tą samą płytą - napewno było to lady pank) 👍 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 16 marca 2023 Udostępnij Napisano 16 marca 2023 20 godzin temu, Chilli napisał: czerwony - kanał prawy, biały - lewy, niebieski - lewy ekran, zielony - ekran prawy. Sprawdziłem omomierzem i oczywiscie zgadza się z Twoim obrazkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 16 marca 2023 Udostępnij Napisano 16 marca 2023 O to dobrze🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 19 marca 2023 Udostępnij Napisano 19 marca 2023 Dnia 16.03.2023 o 17:21, Palmos napisał: Nie jest to oczywiście tidal hifi ale ujdzie. Najważniejsze że działa i jest zabawa. A mój 6 letni syn jest w niebo wzięty. Zupełnie jak ja kiesy byłem mniej więcej w jego wieku i mój ojciec pierwszy raz odpalił ten gramofon (być może z tą samą płytą - napewno było to lady pank) 👍 Pierwsze płyty "puszczał" mi mój dziadek. Pomagał nakręcając patefon korbą. Tak, były to płyty szelakowe 78 obr/min. i patefon. Piszę o tym ponieważ rowek w takich płytach jest większy i po prostu jako dziecko z dobrym wzrokiem dostrzegłem jego pofalowanie, wraz z efektem w postaci dźwięku dało mi to wiedzę jak działa gramofon. Jako kajtek, który jeszcze nie chodził do szkoły znałem zasadę działania gramofonu. Nadto magia kręcącego się krążka, pozostała do dziś. P.S. Jeżeli Twój "Bernard" jest w dobrym stanie wizualnym to może warto go naprawić od zera. Jak pisałem, jest parę elementów do wymiany i wówczas będzie to użyteczne i ładne urządzenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 19 marca 2023 Udostępnij Napisano 19 marca 2023 No takie przygody z dzieciństwa potrafią napędzić zajawkę do słuchania muzyki Dziś wymieniłem fotorezystor no i niestety nie pomogło ale pomogło. Już wyjasniam: Talerz jeszcze troszkę zwolnił że teraz jak mam ustawione na 45 to mogę idealnie potencjometrem mogę wysterować na 33. Kolega podpowiedział mi o jeszcze jednym serwisie u nas w mieście gdzie mu naprawiali jakiś stary wzmacniacz. Może spróbuje tam bo nie chce mi się wozić gramofonu do Warszawy. Kupiłem też nową płytę i tutaj jest git. Żadnych trzasków, stuków i nie boję się o igłę. A właśnie: czy kiepskie state płyty mogą wpływać na szybsze zużycie/uszkodzenie igłę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 19 marca 2023 Udostępnij Napisano 19 marca 2023 Płyta jest z "plastiku" igła to szmaragd bodaj, w każdym razie kryształ. Twardością igła wielokrotnie przekracza twardość płyty. Ewenrualnie rysy w poprzek płyty, prostopadłe do rowka, mogą uszkodzić igłę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 20 marca 2023 Udostępnij Napisano 20 marca 2023 Edit. Trochę pochodził i teraz wydaje mi się że chodzi tak samo jak przed wymianą fotorezystora więc chyba to nie było to. Za to w sobotę gadałem z bratem i opowiedziałem mu jak próbuje odpalić gramofon ojca a on że te problemy z prędkością były już jak on się bawił (ponad 20 lat temu). Nawinął coś wtedy na wirnik silnika żeby zwiększyć jego średnicę czym zwiększył prędkość talerza. Rzeczywiście coś takiego było jak czyściłem gramofon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 21 marca 2023 Udostępnij Napisano 21 marca 2023 Mam pytanko Jak zasłonięcie fotorezystora powinno wpływać na prędkość talerza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 21 marca 2023 Udostępnij Napisano 21 marca 2023 Właśnie rozwiązałem problem z za małą prędkością: Ściągnąłem instrukcję serwisową i tam było napisane jak wyregulować prędkości gramofonu. Po prostu na płycie drukowanej są potencjometry P1 i P2 (na srubokret) i nimi reguluje się prędkości odpowiednio 33 i 45. 👍 Dziwne że nigdzie na necie ani YouTube tego nie ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 12 maja 2023 Udostępnij Napisano 12 maja 2023 Dnia 15.03.2023 o 09:24, Highlander_now napisał: Co do "windy" to gdzieś miałem zapasową, sprawną - muszę poszukać. Cześć Nie rzuciła Ci się gdzieś w oko może ta winda? Chętnie bym odkupił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 13 maja 2023 Udostępnij Napisano 13 maja 2023 9 godzin temu, Palmos napisał: Cześć Nie rzuciła Ci się gdzieś w oko może ta winda? Chętnie bym odkupił Chyba mam w firmie. Sprawdzę i zrobię zdjęcie, czy to to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 13 maja 2023 Udostępnij Napisano 13 maja 2023 Dzięki. Mam obecnie Wkładke Audio-Technica AT-VM95E. Czy jakbym zmienił igłę na droższą AT-VMN95ML to czy byłaby poprawa brzmienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 maja 2023 Udostępnij Napisano 14 maja 2023 https://www.winyl.net/viewtopic.php?t=15769 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 Dnia 13.05.2023 o 08:44, Palmos napisał: Czy jakbym zmienił igłę na droższą AT-VMN95ML to czy byłaby poprawa brzmienia? Zmieniłem całą wkładkę i... WARTO BYŁO Rozumiem, że do tej nowej wkładki mogę włożyć tą poprzednią (samą) igłę Czy jak już coś to zmieniać całą wkładkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Cześć W moim Bernardzie (jak w temacie) mam oryginalny headshell. Chciałbym go wymienić na nowy żeby pasował do mojej wkładki AT-VM95E. Przejrzałem oferty headshellów Audio Techniki i one mają Dziubek centrujący na górze a mój ma na dole. Czy ktoś mógłby coś zaproponować? Mam wkładkę AT-VMN95ML Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Który to Bernard? Było ich trochę. Sam wymieniałem w Bernardzie wkładki na AT oraz Ortofona, bez problemu na oryginalnym headshellu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Gs-431 No tak to wszystko pasuje ale oryginalny headshell nie ma "fasolek" I zasłania wkładkę od góry przez co ciężko widać jak jest skalibrowana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 2 godziny temu, Palmos napisał: ale oryginalny headshell nie ma "fasolek" I zasłania wkładkę od góry przez co ciężko widać jak jest skalibrowana Przepraszam , że zapytam , ale po cholerę Ci widzieć wkładkę od góry ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 No do ustawiania do ustawienia kąta styczności igły gramofonowej. Patrzę wtedy z góry jak wkladka leży na szablonie. @tomek4446 Używam właśnie takiego szablonu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 2 godziny temu, Palmos napisał: Patrzę wtedy z góry jak wkladka leży na szablonie. Mógłbyś wstawić zdjęcie headshella z wkładką ? Powiem tak , nigdy nie patrzyłem z góry a zawsze z boku lub frontu. Wiele wkładek ma zaokrąglone czoło / choćby Goldring / i i z góry i tak nic nie zobaczysz. Przydaje się bloczek. Ja z góry też nic nie widzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts