MMarek Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Postanowiłem wypróbować z zamiarem nabycia monitory Iloud MTM, wyżej pozycjonowane niż moje Iloud Micro. Trzeba przyznać, że brzmią znakomicie. Dźwięk jest potężny, nasycony, czuć potęgę. Będę je zwracał, pomijając fakt, że przysłali mi już rozpakowywane i być może używane, to okropnie zakłócają, nawet ruch myszką powoduje szumy. Wypróbuję je jeszcze z laptopem w salonie, być może mój komputer stacjonarny sieje zakłóceniami. Trochę szkoda, bo grają niebiańsko 😂 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 (edytowany) Te Micro to są kozaki nie z tej ziemi. Takie maleństwo, a robi raban na cały pokój. A zakłócenia są nawet przy zastosowaniu zewnętrznego przetwornika? Można je podpiąć do komputera za pomocą USB? Edytowano 29 marca 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 29 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Obojętnie czy podpinam do wyjścia audio, lub do USB przez DAC Dragonfly Red nic się nie zmienia w zakłóceniach. Oczywiście brzmienie przez DAC jest lepsze. Jeśli zasilę monitory z osobnego przedłużacza podłączonego do innego gniazdka, zakłócenia od myszki znikają, ale brumienie z głośników nadal występuje. Natomiast w salonie z laptopa jest w porządku, co świadczy, że komputer stacjonarny zakłóca. Zasilacz do kompa mam porządny marki Corsar. Odłączałem wszystko, zostawiając tylko kompa i monitory, bez rezultatu. Podjadę jeszcze do kolegi , aby wypróbować na jego komputerze stacjonarnym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 (edytowany) Hub aktywny z zewnętrznym zasilaczem może być rozwiązaniem na zakłócenia. Edytowano 29 marca 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 29 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Zaraz jadę do Media Markt po zakup. Jeśli nie pomoże będzie na Ciebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2023 Dnia 29.03.2023 o 15:13, lpomis napisał: Hub aktywny z zewnętrznym zasilaczem może być rozwiązaniem na zakłócenia. W żadnym z trzech odwiedzanych sklepów nie było hubów aktywnych, a więc zamówiłem internetowo i dzisiaj otrzymałem. Niestety nic się nie polepszyło. Dziwne że hub po wyłączeniu zasilania działa podobnie jak z zasilaniem. Tak jak mówiłeś Wojtku jest to problem płyty kompa. Na laptopie monitory działają znakomicie. Widzę dwa rozwiązania chcąc mieć te monitory. Wypindolić kompa stacjonarnego i przejść na laptopa, albo zmienić płytę główną blaszaka, bez gwarancji, że to pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 30 marca 2023 Udostępnij Napisano 30 marca 2023 (edytowany) Kurczę, no to przykro mi, szkoda. Masz Marku mam nadzieję możliwość zwrotu huba? Płyta główna sieje zakłócenia i nie wiem istnieje jakiś sposób na to. Ewentualnie możnaby spróbować zewnętrznej karty dźwiękowej lub gadżetów typu ten lub podobny ifi: https://ifi-audio.com/products/isilencer-plus/ Edytowano 30 marca 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 30 marca 2023 Udostępnij Napisano 30 marca 2023 @MMarek za blisko monitora stoją... Tak na moje oko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 31 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 marca 2023 11 godzin temu, gienas napisał: @MMarek za blisko monitora stoją... Tak na moje oko. Po odłączeniu monitora od prądu, bez zmian, a więc monitor nie sieje zakłóceniami. 13 godzin temu, lpomis napisał: Kurczę, no to przykro mi, szkoda. Masz Marku mam nadzieję możliwość zwrotu huba? Płyta główna sieje zakłócenia i nie wiem istnieje jakiś sposób na to. Ewentualnie możnaby spróbować zewnętrznej karty dźwiękowej lub gadżetów typu ten lub podobny ifi: https://ifi-audio.com/products/isilencer-plus/ Hub się zwróci. Jest problem, a więc jest wyzwanie do rozwiązania, kiedyś z Naimem było podobnie, a rozwiązanie okazało się banalnie proste. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 31 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 marca 2023 Wojtek, Ty mnie z przysłowiowymi torbami puścisz. Jutro powinienem mieć zamówiony iFi Audio iSilencer+. Zobaczymy czy pomoże? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakebut Napisano 31 marca 2023 Udostępnij Napisano 31 marca 2023 @MMarek Jak wygląda kwestia kablozy jeśli przy MTMach? Rozumiem, że oba muszą być odzdzielnie podpięte do prądu, a jak to się ma z podpięciem do źródła (komputera)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 31 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 marca 2023 (edytowany) Tak, dwa podłączone oddzielnie do prądu. Natomiast do komputera podpiąłem tym kablem. Jak pisałem wcześniej mam podpięte do USB przez DAC Dragonfly Red, można także bezpośrednio podpiąć do wyjścia audio kompa. Ale brzmienie przez DAC jest lepsze. https://www.amazon.pl/gp/product/B07WMTQ9WT/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A1ZZQ6QEA52IHA&psc=1 Edytowano 31 marca 2023 przez MMarek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 31 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 marca 2023 Byłem dzisiaj u kolegi, aby sprawdzić monitory na jego stacjonarnym komputerze. Zupełna cisza, a więc to ewidentna wina mojej płyty głównej. Podobny przypadek był opisywany w necie z taką samą płytą jak moja tj, AsRock. Dużo płyt tej firmy zakłóca audio, być może, że nowsze modele są już ciche. Że też musiałem wybrać tę płytę, bo mogłem zdecydować się na inną, bo przecież sam składałem blaszaka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 31 marca 2023 Udostępnij Napisano 31 marca 2023 AsRock to kiedyś był taki "odpad" Asusa i dość budżetowe płyty w których oszczędzano na podzespołach. Chociaż aktualnie marka się wyrobiła i w swoich płytach mają nawet bardzo solidne sekcje zasilania. Mam w domu dwa komputery stacjonarne. W jednym tania płyta Gigabyte DS3H, która też sieje jak szalona. W drugim właśnie AsRock, wyższy model B550 Pro4 i jest cisza absolutna. Także trochę z tym wszystkim loteria i nie ma co się obwiniać Marku. Ciekawy jestem czy ten Silencer od ifi faktycznie coś zdziała czy to bujda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 31 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 marca 2023 Aż sprawdziłem z ciekawości jaki mam ten szumiący AsRock? Jest to Z87 Extreme 4. BoSZe to niemożliwe, że zakup był w XII.2013 roku, a wydawało mi się, że to było max 5 lat temu. A więc trzeba czekać na wenę, aby złożyć kompa na nowszych podzespołach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 1 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2023 Zaproponowany przez Wojtka @lpomis "reduktor szumu" zadziałał. Jeśli nie odtwarzam muzyki, coś tam minimalnie słychać gdy wytęży się słuch, ale trzeba wziąć pod uwagę, że monitory są aktywne, bliskiego pola , a także moją szumiącą płytę AsRock. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 1 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2023 Skoro testujesz: spróbuj nawinąć kabel USB na dławik ferrytowy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 17 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 Wielka szkoda aby znakomite monitory szumiały przez płytę AsRock, a więc zabieram się za składanie nowego blaszaka na płycie głównej MSI. Na razie mam wymienioną płytę, procesor i wiatrak. Czekam na pozostałe komponenty. Mam nadzieję, że zakłócenia Iloud MTM odpłyną w siną dal. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 Jednak Intel. No dobra To PRO Z790-A? Ponoć kozacka płyta. Sekcja zasilania aż się prosi o zabawę w podkręcanie. Tylko ponoć ta wbudowana karta wifi strasznie szumi (żartowałem) PS Nie wiem czy będziesz zmieniał też zasilacz, ale jakby co to nie polecam nowych serii SilentumPC - często piszczą w nich cewki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 Ty to laczysz z niezbalansowanego stereo bezposrednio z kompa albo z DACa podlaczonego do kompa, na 2x pseudo XLR? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 18 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 9 godzin temu, lpomis napisał: Jednak Intel. No dobra To PRO Z790-A? Ponoć kozacka płyta. Sekcja zasilania aż się prosi o zabawę w podkręcanie. Tylko ponoć ta wbudowana karta wifi strasznie szumi (żartowałem) PS Nie wiem czy będziesz zmieniał też zasilacz, ale jakby co to nie polecam nowych serii SilentumPC - często piszczą w nich cewki. Żadnej zabawy w podkręcanie, dlatego wybrałem procesor bez możliwości podkręcania i5-12600 z wbudowaną grafiką. Mogłem kupić najnowszą 13 generację, ale zdecydowałem się na ten, ponieważ nie puści mnie z torbami za prąd . Zasilacz także nowy Corsair RM550X 550W. 8 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał: Ty to laczysz z niezbalansowanego stereo bezposrednio z kompa albo z DACa podlaczonego do kompa, na 2x pseudo XLR? Nie wiem o co chodzi, ale właśnie tak łączę z DACa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 44 minuty temu, MMarek napisał: Nie wiem o co chodzi, ale właśnie tak łączę z DACa. PC uziemiony, MTM uziemione, na takie konfiguracje pomagaja polaczenia zbalansowane, stad gniazda XLR. Tyle ze Twoj DAC nie ma wyjscia zbalansowanego, wiec kabel w istocie nie jest zbalansowany. Brumienie/dziwne znieksztalcenia to troche efekt uboczny polaczenia, na ktore remedium jest solidny izolator USB miedzy PC a DACem, jezeli z nowym PC problemy nie ustapia proponuje rozejrzec sie za takim w miejsce iSilencera, np. Topping HS02. I sprawdzenie czy posiadany kabel jest w istocie przewodem zbalansowanym, ale zbiegajacym sie na niezbalansowanym jacku, czy niezbalansowanym juz od wtykow XLR - kwestia pinow "-" i "ground" (1 i 3), moga do nich dochodzic oddzielne kable, albo moze byc jeden wspolny, co jest gorszym rozwiazaniem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 19 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2023 Swoja droga tez jestem pod wrazeniem tego, jak te male Micro potrafia zagrac. Szok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 20 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Dnia 19.04.2023 o 21:51, Mariusz Kopacki napisał: Swoja droga tez jestem pod wrazeniem tego, jak te male Micro potrafia zagrac. Szok. To możesz sobie wyobrazić jak te większe MTM, które mają wbudowaną funkcje kalibracji pomieszczenia. Ale jaja, nawet działa, ale na obudowę już nie starczyło 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Pewnie tak, moge to sobie wyobrazic. Ale kalibracje robie sobie sam, miejsca na biurku na MTM nie mam a i para ciut za droga jak na dla nich zastosowanie u mnie. Stad zadowolenie juz z Micro. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts