yarowsc Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 (edytowany) Witam wszystkich. Pytanie dotyczy wzmacniacza, jak w temacie. Yamaha AX-900 - czy kolumny 4ohm można pod to podpiąć ?? Pytam, bo w service manual nie jest jasno to opisane. Opis jest taki; Minimum RMS Output per Chanell; 20Kz to 20kHz, 0,05% THD 8ohm 130W 20Hz to 20kHz 0.008% 6ohm 150W Dynamic Power per Chanell; (by IHF Dynamic Headroom measuring method) 8ohm 180W 6ohm 240W 4ohm 320W 2ohm 440W DIN standard output Power per Channel; 1kHz, 1% THD 4ohm 217W (G) IEC Power; 1kHz 0,01% THD 8ohm 140W (G) Edytowano 25 kwietnia 2023 przez yarowsc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Możesz, jak najbardziej Co dokładnie planujesz podpiąć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarowsc Napisano 25 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 (edytowany) Znajomy robi mi kolumny na zamówienie. Ciężko opisać. Edytowano 25 kwietnia 2023 przez yarowsc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 3 godziny temu, yarowsc napisał: Yamaha AX-900 - czy kolumny 4ohm można pod to podpiąć ?? Według informacji z tylnego panelu tego wzmacniacza ( przy zaciskach głośnikowych ), ja bym nie podpinał kolumn z w/w impedancją. Będzie to oczywiście grało, aczkolwiek ten piec może się mocno nagrzewać i w konsekwencji wyłączać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 3 godziny temu, yarowsc napisał: Znajomy robi mi kolumny na zamówienie. Ciężko opisać. CO TO JEST?? Wiele wzmaków może mieć z tym problem... wygląda jakby miał schodzić do piekła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarowsc Napisano 25 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, lysy napisał: Według informacji z tylnego panelu tego wzmacniacza ( przy zaciskach głośnikowych ), ja bym nie podpinał kolumn z w/w impedancją. Będzie to oczywiście grało, aczkolwiek ten piec może się mocno nagrzewać i w konsekwencji wyłączać. no właśnie na panelu brak jakichkolwiek informacji na temat 4ohm, a z manuala mam te info., które zamieściłem w pierwszym poście; Dynamic Power per Chanell; (by IHF Dynamic Headroom measuring method) 8ohm 180W 6ohm 240W 4ohm 320W 2ohm 440W moc dynamiczna na kanał - 4ohm 320W Edytowano 25 kwietnia 2023 przez yarowsc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Przecież na tylnej ściance przy terminalach masz opis. Kolumny 8 lub 16 Ohm. Przy 4 ohmowych kolumnach, amplituner będzie się przegrzewał i wyłączał. Chyba że będziesz słuchał cicho, to wtedy może uciągnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarowsc Napisano 25 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 tak, tak - ten opis znam ze swojego panela tylnego. tylko zastanawia mnie ten opis z manuala 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 To co wychodzi w laboratoriach, albo podawane jest jako materiał marketingowy (jakaś tam dynamiczna metoda pomiaru zapasu )to jedno. To co jest fizycznie to drugie. https://europe.yamaha.com/files/download/other_assets/3/335683/AX-900.pdf Jak widzę, była jeszcze wersja na inne rynki 6 lub 12 Ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarowsc Napisano 26 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2023 dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. mam wyjście pre-out w AX-900, jakbym pod to podpiął końc. mocy Yamaha MX-2 ?? tutaj manual MX-2 https://www.manualsdir.com/manuals/229377/yamaha-mx-2.html?page=8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 Tu sa dwie spawy. 1. AX 900 łyknie kolumny 4 omowe, bo to sprawdziłem mimo braku tego oznaczenia na panu tylnym ALE 2. Czy te kolumny będa na prawde 4 omowe czy czasem ich impedancja będzie spadać do 3 albo i 2? Bo wtedy zrobi się problem. Pytanie czyt ma zabezpieczenie przed przeciążeniem jeszcze działą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarowsc Napisano 27 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Tu sa dwie spawy. 1. AX 900 łyknie kolumny 4 omowe, bo to sprawdziłem mimo braku tego oznaczenia na panu tylnym ALE 2. Czy te kolumny będa na prawde 4 omowe czy czasem ich impedancja będzie spadać do 3 albo i 2? Bo wtedy zrobi się problem. Pytanie czyt ma zabezpieczenie przed przeciążeniem jeszcze działą. wiesz, już dla swojej spokojnej głowy i sprzętu, zamówiłem tą końcówkę Yamahy MX-2, tu jest przy 4ohm na wyjściu 2x190W RMS. kolega który kolumny mi robi, tez powiedział, że AX-900 będzie chodził, tylko przy "mocnym" graniu może się przegrzewać i w najgorszym przypadku, może być "po piecu", a szkoda by było Dnia 25.04.2023 o 18:13, Miras23 napisał: CO TO JEST?? Wiele wzmaków może mieć z tym problem... wygląda jakby miał schodzić do piekła no, powiem Ci, kolumny robią robotę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 19 godzin temu, yarowsc napisał: no, powiem Ci, kolumny robią robotę Nie przejmuj się tym komentarzem za bardzo. 19 godzin temu, yarowsc napisał: wiesz, już dla swojej spokojnej głowy i sprzętu, zamówiłem tą końcówkę Yamahy MX-2, tu jest przy 4ohm na wyjściu 2x190W RMS. kolega który kolumny mi robi, tez powiedział, że AX-900 będzie chodził, tylko przy "mocnym" graniu może się przegrzewać i w najgorszym przypadku, może być "po piecu", a szkoda by było No tak duża szansa że zabezpieczenie po tylu latach nie zadziała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarowsc Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 MX-2 dojechał. zostaje tylko czekać na kolumny... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts