MiBu Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Chciałbym polecić znajomemu używany odtwarzacz CD, który po drobnym tunigu będzie miał przyzwoity dźwięk. Zainteresowałem się następującymi: 1. Cambridge Audio Azur 640c-s 2. Marantz CD67 MK2 3. Musical Fidelity Elektra - E60 Który z tych trzech powinienem wziąć pod uwagę ? Miałem już różne odtwarzacze, ale żadnego z tych. Budżet na sam zakup to do 1k zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Denon DCD 1450 bez tuningu jest bardzo przyzwoity. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 maja 2023 Udostępnij Napisano 30 maja 2023 Na czym am polegać ten tuning? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 maja 2023 Udostępnij Napisano 30 maja 2023 Taga Harmony ma jeden tez. https://www.polpak.com.pl/produkt/1397/TCD-50 Jak wyzej moze jeden z Denona stajni np. model wyzej 1550 i tez nie ruszalbym niczego w srodku. Nie mialem ale nie sadze zeby mozna bylo wiele poprawic. Taka poprawa pewnie bedzie troche kosztowala wiec moze lepiej ta kase dolozyc i kupic cos z wyzszej polki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 30 maja 2023 Udostępnij Napisano 30 maja 2023 (edytowany) 15 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Na czym am polegać ten tuning? Tu tylko wyobraźnia nas ogranicza. Często ludzie robią analog na lampach o ile zmieści się i to już jest zdecydowany progres. A najczęściej to wymiana kondensatorów w zasilaniu, przy DACu i przy analogu, wstawienie podstawek i lepszych opampów, wymiana zegara, przestawienie w tryb NOS. Mnóstwo rzeczy ludzie robią, różne pomysły i w różnych wariantach, jedni full wypas, inni tylko opampy na przykład. Edytowano 30 maja 2023 przez Wito76 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 31 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Zainteresowałem się też DCD-1520 i DCD-1550ar. Czy różnica w cenie +400zł uzasadnia zakup 1550ar za 1300zł ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Czy różnica jest nie wiem ale Denon to dobra marka. Jeśli nie da się przetestować to poczekaj może się ktoś odezwie kto ten model zna. Może coś nowego Yamaha cd 303 i tylko 1600 na Media Expert. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 31 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Sądzę ze nowe CD-ki za 1600 będą gorsze niż używane za 1000. Chodziło mi o te konkretne modele Denona. Sama firma nie wszystkie modele ma udane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Dlaczego mają być gorsze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Mogę się wypowiedzieć nt dcd1290 i 1460 od Denona, które miałem. Oba egzemplarze oryginalne, po zakupie zostały wysłane na przegląd/serwis i wspominam je bardzo dobrze. Oprócz brzmienia na duży plus budowa/mechanika, oczywiście okiem ignoranta W tej chwili mam lampizowanego dcd 1015. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Dnia 30.05.2023 o 22:43, Wito76 napisał: Tu tylko wyobraźnia nas ogranicza. Często ludzie robią analog na lampach o ile zmieści się i to już jest zdecydowany progres. A najczęściej to wymiana kondensatorów w zasilaniu, przy DACu i przy analogu, wstawienie podstawek i lepszych opampów, wymiana zegara, przestawienie w tryb NOS. Mnóstwo rzeczy ludzie robią, różne pomysły i w różnych wariantach, jedni full wypas, inni tylko opampy na przykład. Pytam czy jest to przemyślany i sprawdzony tuning czy po prostu mizany bo powinno być lepiej. A w konsekwencji tylko konstruktor uważa że dokonał cudów. No to prawda nowe Denony miewały problemy z samą szufladą. Ja nie korzystam obecnie z CD wiec nie testuje jak kiedyś. Ale kilkukrotnie nie tylko mi zdarzyło się zablokowanie mechanizmu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 1 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 19 godzin temu, Artur Brol napisał: Dlaczego mają być gorsze? Przede wszystkim mechanika na niższym poziomie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 A skąd ten pomysł że mechanika na niższym poziomie ? Pierwsze słyszę. No ale twój wybór. Pamiętaj że do starszych nie ma czesto części i gwarancji też nie masz. Nowe to wszystko mają. Poczytaj może wpierw na temat odtwarzaczy a potem zdecyduj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 1 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Kiedyś robiło się solidniej, ale oczywiście nie można uogólniać. Jednak w porówywalnej cenie zawsze lepszym wyborem jest kupno dobrego sprzętu używanego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 W dobie kończących się laserów i braku oryginalnych zamienników stawianie na CD i tunning to średni pomysł. Lepszym pomysłem wydaje się rozwiązanie; CD kupuję jako transport- model koniecznie z trwałym i dostępnym laserem + zewnętrzny DAC. Aktualnie jako transport najlepszym wyborem jest każdy średni model odtwarzacza z głowicą CDM4/19. Mamy odczyt w polu magnetycznym + trwały laser. W razie "W" kupuje się dawcę za parę złoty. I tak mamy sprzęt wieczny. DAC = tutaj wybór jest spory od konstrukcji vintage na kościach R2R po nowe konstrukcje na kościach delta sigma. Tunning - tak tak - złudnym jest, iż do średniego modelu wstawi się 10 sztuk lepszych kondensatorów na markowe, zegar, matę tłumiącą i już jest hiend. Na pewno coś tam lepiej będzie ale dalej w tym cd mamy ten sam główny element - kość DAC, filtry cyfrowe - to te elementy są kluczowe. Ale wiadomo kto co lubi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 1 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Obecnie mój wybór dotyczy modeli: 1. YAMAHA CDX 900 2. Marantz SA 7001 KI signature 3. Denon DCD-1550ar Ceny ~porównywalne. Co o tym sądzicie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Yamaha -odpada,. Nie dostaniesz do tego modelu lasera Denon - dobry wybór. Tutaj masz głowicę KSS240. Jeszcze do kupienia Marantz - jeszcze jakieś lasery china można dostać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Moze posluchaj co kolega sugeruje - transport i zewnetrzny DAC. Ja tak mam . Dac zawsze mozesz zmienic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 3 minuty temu, Artur Brol napisał: Moze posluchaj co kolega sugeruje - transport i zewnetrzny DAC. Ja tak mam . Dac zawsze mozesz zmienic. A może pozwól koledze pójść drogą która sobie wybrał To, że Ty tak masz nie znaczy z automatu lepszości takiego rozwiązania... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 1 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 47 minut temu, Artur Brol napisał: Moze posluchaj co kolega sugeruje - transport i zewnetrzny DAC. Ja tak mam . Dac zawsze mozesz zmienic. Tak jak pisałem na wstępie szukam samego odtwarzacza dla znajomego. Nie będą go interesować kombinacje typu transport + DAC. 56 minut temu, elektron6 napisał: Yamaha -odpada,. Nie dostaniesz do tego modelu lasera Denon - dobry wybór. Tutaj masz głowicę KSS240. Jeszcze do kupienia Marantz - jeszcze jakieś lasery china można dostać. To lasery, a pod kątem brzmienia ? Czy to porównywalna klasa ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 54 minuty temu, stach_s napisał: A może pozwól koledze pójść drogą która sobie wybrał To, że Ty tak masz nie znaczy z automatu lepszości takiego rozwiązania... Czytałem swój post ale nigdzie nie widziałem bym koledze nie pozwalał czy kazał zrobić tak albo tak. Nigdzie nie sugeruje lepszości czego kolwiek. Wszyscy tu chyba dzieła się wiedzą lub doświadczeniami i jeśli coś proponują to jest jedynie jedna z możliwości które zainteresowany może wybrać ale nie musi. Też użyłem słowa może 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Każdy jeden model mam inne kości DAC, filtry cyfrowe, lepiej lub gorzej wykonany układ zasilacza. Nie ma tutaj reguły i punktu odniesienia. Każdy zagra inaczej i to musi ocenić już przyszły nabywca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 (edytowany) Generalnie to jest spore ryzyko rozczarowania. Jakiś rok temu kupiłem sobie Denon DCD 685 na "legendarnej" kości PCM1702. Sporo jest cedeków na tej kości, choćby wyższy model, proponowany chyba wyżej model 1450AR. Krótko go miałem i sprzedałem. Technicznie, mimo że to był dwudziestolatek około, nie miałem nic do zarzucenia. Ale brzmienie niestety zupełnie mi nie podeszło. Za DACiem jest ten nieszczęsny filtr który w mojej ocenie bruździ dużo. Wiadomo, wszystko pomyślane przez inżynierów Denona w dobrej intencji, brzmienie takie cieplutkie, ale niestety z przesadą. Miało być miło, analogowo a wyszło kluchowato, za miękko, dźwięk napompowany tym ciepłem co w efekcie dawało przykry efekt utraty detali, spadku dynamiki i przede wszystkim było to brzmienie dalekie od naturalnego. Nie upieram się, by brzmienie było naturalne, czasem fajnie jest gdy trochę jest tego "makijażu", tych sterydów w brzmieniu, oczywiście bez przesady i pójścia w sygnaturę "V". Niemniej jednak w przypadku wspomnianego DCD 685 wyszło trochę karykaturalnie. Generalnie wybór cedeka to loteria. Teraz mam Philipsa CD614, też żaden top, ale kupiłem bardzo okazyjnie sztukę nówkę, leżak magazynowy i żal było za 3 stówy nie wziąć pachnącego nowością 30 letniego cedeka. "Niezniszczalny" laser wspomniany przez Elektron6 znany CDM4/19, kość to TDA1543 i tutaj już jest "przepaść" jeśli chodzi o wspomnianego wcześniej Denona. Brzmienie również lekko ocieplone, ale z piękną barwą i umiejętnością budowania brył w przestrzeni. Też ma swoje grzeszki, dynamika, detale, ale właśnie idzie na warsztat i będzie uprade, wymiana kilkunastu kondensatorów, opampów, przestawienie w tryb NOS, korekty w zasilaniu i inna drobnica. Oczekiwania? - zwiększona dynamika i odmulenie. Zobaczymy, za tydzień będę wiedział. Wiadomo, można jeszcze lepiej, zrobić analog na lampach, oddzielny zasilacz itd ale pytanie czy warto, zwłaszcza gdy mam inne obszary swojego audio, które chciałbym doinwestować a CD nie jest moim podstawowym źródłem tylko okazyjnym. Edytowano 1 czerwca 2023 przez Wito76 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Myślałem nie raz by dla zabawy kupić jakiś starszy odtwarzacz ale taki od góry ładowany - taka zachcianka przechodząca w marzenie - ale nowe są drogie a starsze hm też wciąż kosztowne a oddać już jak w sklepie nie można. Taki np. Sony albo AMR ... To tak na marginesie 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts