Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Uszkodzona szpilka w tweeterze. Czy istnieje możliwość jej wymiany? Czy jest ona jednak integralną, stałą częścią wysokotonowca i jedyne co można zrobić to wymiana całego głośnika?

L100.jpg.73fdfaf30a45d3340660cd40171c5ba3.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano
8 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Raczej nie bedzie możliwości kupić samą "szpilkę" :/

Myślę ze w grę wchodzi raczej wymiana całego głośnika.

Ps: tez szukam dla Ciebie szpilke i nic nie moge znaleźć :/

Pod warunkiem, że ten w kolumnach nie był na specjalne zamówienie producenta kolumn. Bo wersja komercyjna może się różnić parametrycznie nie mówię o impedancji, czy mocy.

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem kolumn z taką wadą i nie wiem czy taką szpilkę można po prostu zdemontować, wykręcić, oderwać jakoś delikatnie i wstawić nową. Wpływ na brzmienie pewnie jest bliskie zeru, ale jednak w oczy razi :)

Napisano
4 minuty temu, lpomis napisał:

Zastanawiam się nad kupnem kolumn z taką wadą i nie wiem czy taką szpilkę można po prostu zdemontować, wykręcić, oderwać jakoś delikatnie i wstawić nową. Wpływ na brzmienie pewnie jest bliskie zeru, ale jednak w oczy razi :)

Plastikowa będzie lżejsza może, jak tu jest jakiś metal,  jak będą się różnić waga to kto wie.

Chyba, że wymienić w obu na takie same.

Napisano
7 minut temu, lpomis napisał:

Wpływ na brzmienie pewnie jest bliskie zeru, ale jednak w oczy razi

Bardziej mnie zastanawia to zniszczenie i "jaką drogą" do niego doszło? Jeśli ta szpilka wystaje ponad obudowę kolumny, to możliwe że kolumna przewróciła sie na ściankę frontowa, a że szpilka odstaje najbardziej to "zebrała" np. całe uderzenie. Jesli tak było, to sam sobie odpowiedz czy chcesz kolumne z głośnikiem po np. "Takim strzale". Może sie okazać ze nawet wymieniając dwie szpilki na nowe (jak zaproponował kolega powyżej) cos bedzie nie tak z dźwiękiem.