lpomis Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 (edytowany) Uszkodzona szpilka w tweeterze. Czy istnieje możliwość jej wymiany? Czy jest ona jednak integralną, stałą częścią wysokotonowca i jedyne co można zrobić to wymiana całego głośnika? Edytowano 31 maja 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 (edytowany) Raczej nie bedzie możliwości kupić samą "szpilkę" Myślę ze w grę wchodzi raczej wymiana całego głośnika. Ps: tez szukam dla Ciebie szpilke i nic nie moge znaleźć Edytowano 31 maja 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 8 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Raczej nie bedzie możliwości kupić samą "szpilkę" Myślę ze w grę wchodzi raczej wymiana całego głośnika. Ps: tez szukam dla Ciebie szpilke i nic nie moge znaleźć Pod warunkiem, że ten w kolumnach nie był na specjalne zamówienie producenta kolumn. Bo wersja komercyjna może się różnić parametrycznie nie mówię o impedancji, czy mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 31 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Zastanawiam się nad kupnem kolumn z taką wadą i nie wiem czy taką szpilkę można po prostu zdemontować, wykręcić, oderwać jakoś delikatnie i wstawić nową. Wpływ na brzmienie pewnie jest bliskie zeru, ale jednak w oczy razi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 4 minuty temu, lpomis napisał: Zastanawiam się nad kupnem kolumn z taką wadą i nie wiem czy taką szpilkę można po prostu zdemontować, wykręcić, oderwać jakoś delikatnie i wstawić nową. Wpływ na brzmienie pewnie jest bliskie zeru, ale jednak w oczy razi Plastikowa będzie lżejsza może, jak tu jest jakiś metal, jak będą się różnić waga to kto wie. Chyba, że wymienić w obu na takie same. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 31 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2023 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Chyba, że wymienić w obu na takie same. O ile się da Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 7 minut temu, lpomis napisał: Wpływ na brzmienie pewnie jest bliskie zeru, ale jednak w oczy razi Bardziej mnie zastanawia to zniszczenie i "jaką drogą" do niego doszło? Jeśli ta szpilka wystaje ponad obudowę kolumny, to możliwe że kolumna przewróciła sie na ściankę frontowa, a że szpilka odstaje najbardziej to "zebrała" np. całe uderzenie. Jesli tak było, to sam sobie odpowiedz czy chcesz kolumne z głośnikiem po np. "Takim strzale". Może sie okazać ze nawet wymieniając dwie szpilki na nowe (jak zaproponował kolega powyżej) cos bedzie nie tak z dźwiękiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 (edytowany) 6 minut temu, lpomis napisał: O ile się da Może się da, na ciepło 😉 Albo wysłać do producenta kolumn do naprawy. Edytowano 31 maja 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts