Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Założyłem już jeden temat w sprawie subwooferów i powiedzmy, że tam już sprawa zbliża się do końca. Jak jednak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia więc od razu myślę nad pewną zmianą jeśli chodzi o kolumny frontowe w moim zestawie. Obecnie są to Klipsch Rf 82 i ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale przy głośnym słuchaniu zaczęło mi przeszkadzać mocno skrzecząca góra, czasem aż szkliwo w zębach pęka a okazji do słuchania muzyki tak głośno jak lubię (a lubię bardzo głośno) mam bardzo mało i chciałbym wykorzystać te okazje w pełni. Chciałbym więc wymienić te kolumny na coś chociaż z trochę delikatniejszą górą. Jednocześnie muszą to być kolumny, które potrafią zagrać bardzo głośno więc raczej z wysoką skutecznością. Kolumny są podpięte do NAD C356BEE (robi jako końcówka mocy) a ten do Marantza Sr 6011. Budżet to okolice 3k z ewentualną możliwością podciągnięcia do 4k. Liczę raczej na sprzęt używany bo nowe kolumny mają teraz kosmiczne ceny. Myślałem nawet nad takim niecnym planem by kupić Audiosymptom i8, są spokojnie w budżecie, mają wysoką skuteczność, niby też mają tubę wysokotonową, ale według testów nie jest ona męcząca. Zastanawiałem się też nad KEF Q750/950. Dobrze by było gdyby bass reflex był z przodu ale nie jest to mus. Muzyka to D'n'b, dubstep, house, hardstyle, trance (ogólnie łubu dubu). Muzyki slucham w stereo, przeważnie z subwooferami. Żródło to komputer przez HDMI. Mam nadzieję, że nie jest za bardzo chaotycznie. Dziękuję i pozdrawiam

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Moim zdaniem świetną opcją byłyby Monitor Audio Bronze 500. Cena startowa jest znacznie powyżej budżetu, ale mamy je obecnie w outlecie w świetnej ofercie - https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-500-orzech-outlet-27917.html

Góra łagodniejsza niż w Klipschu, dalej barwne i efektowne brzmienie. 

W razie czego zapraszamy na odsłuch :) 

Wszystko ładnie pięknie, już nawet napaliłem się jak szczerbaty na suchary ale zobaczyłem że kolor orzech a w sumie nie napisałem, że w grę wchodzi tylko kolor czarny bo cała reszta też jest czarna. Także oferta super i prawie kupiłem. Dzięki 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Dawid Szumilas napisał:

Myślałem nawet nad takim niecnym planem by kupić Audiosymptom i8, są spokojnie w budżecie, mają wysoką skuteczność, niby też mają tubę wysokotonową, ale według testów nie jest ona męcząca.

widać podobają Ci się membrany 😉 w kolorze miedzi. Testy testami, trzeba by tego posłuchać, ewentualnie mieć opinię kogoś kto zna Klipsch-a serii 8 (mam na myśli stary Reference - czyli oznaczenie frontów RF albo obecny Reference Premiere RP) i miał okazję posłuchać tych i8 więc powinno być jakieś porównanie o ile jego gust i preferencje będą zbliżone do Twoich. Bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach i każdy z nas ma swój "smaczek".

Ale z tego co pamiętam w tamtym wątku wyszło, że kiepska akustyka u Ciebie - może to jest powód "krzykliwości" tych Klipsch RF82?

Edytowano przez tomek72
Napisano
7 minut temu, tomek72 napisał:

widać podobają Ci się membrany 😉 w kolorze miedzi. Testy testami, trzeba by tego posłuchać, ewentualnie mieć opinię kogoś kto zna Klipsch-a serii 8 (mam na myśli stary Reference - czyli oznaczenie frontów RF albo obecny Reference Premiere RP) i miał okazję posłuchać tych i8 więc powinno być jakieś porównanie o ile jego gust i preferencje będą zbliżone do Twoich. Bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach i każdy z nas ma swój "smaczek".

Ale z tego co pamiętam w tamtym wątku wyszło, że kiepska akustyka u Ciebie - może to jest powód "krzykliwości" tych Klipsch RF82?

Oby się nie okazało że to akustyka też psuje mi wysokie tony bo spalę to mieszkanie. Chociaż kolumny grały też u dwóch kolegów i u nich też przeszkadzały mi trochę wysokie tony (raz z amplitunerem i raz ze wzmacniaczem CA)

Napisano (edytowany)

U mnie RF82 grają z Audiolab-em 8300A i nie powiem, jest to jasne brzmienie, a przy dużej głośności góry "nie brakuje", ale też dół jest na dobrym kontrolowanym poziomie, zależy co kto lubi. Z Klipsch-em jest chyba tak, że albo go polubisz albo znienawidzisz, jest to jednak trochę specyficzne granie.

48 minut temu, Dawid Szumilas napisał:

Oby się nie okazało że to akustyka też psuje mi wysokie tony bo spalę to mieszkanie. Chociaż kolumny grały też u dwóch kolegów i u nich też przeszkadzały mi trochę wysokie tony (raz z amplitunerem i raz ze wzmacniaczem CA)

jeżeli przeszkadzało Ci to w innych zestawieniach i pomieszczeniach, to może faktycznie czas na zmiany 😁

Edytowano przez tomek72
Napisano (edytowany)

Ja lubię Paradigm natomiast krążą legendy ze v7 grają mniej ciekawie bo zmniejszyli głośniki z 20 cm na 18 cm.

Tu masz test https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2632-monitor-11v7

Sam się przymierzałem do wymiany Monitor 3 v2 na 9 v7 ale za namową z konkurencyjnego forum poszedłem w Studio 60 v3

Zadaj sobie pytanie tutaj: https://www.audiostereo.pl/topic/2895-klub-zwolenników-paradigm/page/151/

Edytowano przez Tasiorsa
Napisano
4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Bronze będą faktycznie nieco mniej jasne. nie będa tak ostre. Pytanie czy to wystarczy. Z używanych mozna polować na Monitor audio ale starsze Silver 8 , albo RX8

KEFy będa kompletnie inne. Może to ta droga?

https://www.hifishark.com/model/klipsch-rf-82-ii

A RS8 bo widzę, że jest kilka ofert z tymi kolumnami? Bardzo dobrze wyglądają Focal Chorus 816 V ale to chyba nie kolumny do mojego grania.

Napisano
42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Chorusy nie. I to nie modele 816. To słabe kolumny.

Starsze RS8 graja bardziej miekko na basie. Przez co ich bas jest wiekszy i głebszy.

Fajna opcja. Da się dostac nieskazitelne w dobrej cenie.

To już jakiś punkt zaczepienia. Poważnie myślę, też nad tymi kefami z tym, że nie wiem czy 750 czy 950, rozsądek podpowiada że 750 ale serce jest za 950 i bałbym się, że 750 nie zagrają tak głośno jakbym chciał a chciałbym bardzo głośno ( dobrze że mam wyrozumiałych sąsiadów)

Napisano
Dnia 9.08.2023 o 20:28, Dawid Szumilas napisał:

To już jakiś punkt zaczepienia. Poważnie myślę, też nad tymi kefami z tym, że nie wiem czy 750 czy 950, rozsądek podpowiada że 750 ale serce jest za 950 i bałbym się, że 750 nie zagrają tak głośno jakbym chciał a chciałbym bardzo głośno ( dobrze że mam wyrozumiałych sąsiadów)

950 wcale nie zabiją Cie basem. One nadal dobrze go kontrolują. Te 2 z 3 przetorników to pasywne radiatory.

Dnia 9.08.2023 o 20:57, Dawid Szumilas napisał:

Aha i zwiększyłem budżet do 5k chociaż patrząc na to jakie kolumny wpadają mi w oko zanim przypomnę sobie o filtrowaniu ceny to powinienem zwiększyć do 50k.

https://www.audiosystem.com.pl/produkty/m40/

https://www.audiosystem.com.pl/produkty/ae509/

I pozamiatane.