Dawid Szumilas Napisano 4 sierpnia 2023 Napisano 4 sierpnia 2023 Witam Założyłem już jeden temat w sprawie subwooferów i powiedzmy, że tam już sprawa zbliża się do końca. Jak jednak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia więc od razu myślę nad pewną zmianą jeśli chodzi o kolumny frontowe w moim zestawie. Obecnie są to Klipsch Rf 82 i ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale przy głośnym słuchaniu zaczęło mi przeszkadzać mocno skrzecząca góra, czasem aż szkliwo w zębach pęka a okazji do słuchania muzyki tak głośno jak lubię (a lubię bardzo głośno) mam bardzo mało i chciałbym wykorzystać te okazje w pełni. Chciałbym więc wymienić te kolumny na coś chociaż z trochę delikatniejszą górą. Jednocześnie muszą to być kolumny, które potrafią zagrać bardzo głośno więc raczej z wysoką skutecznością. Kolumny są podpięte do NAD C356BEE (robi jako końcówka mocy) a ten do Marantza Sr 6011. Budżet to okolice 3k z ewentualną możliwością podciągnięcia do 4k. Liczę raczej na sprzęt używany bo nowe kolumny mają teraz kosmiczne ceny. Myślałem nawet nad takim niecnym planem by kupić Audiosymptom i8, są spokojnie w budżecie, mają wysoką skuteczność, niby też mają tubę wysokotonową, ale według testów nie jest ona męcząca. Zastanawiałem się też nad KEF Q750/950. Dobrze by było gdyby bass reflex był z przodu ale nie jest to mus. Muzyka to D'n'b, dubstep, house, hardstyle, trance (ogólnie łubu dubu). Muzyki slucham w stereo, przeważnie z subwooferami. Żródło to komputer przez HDMI. Mam nadzieję, że nie jest za bardzo chaotycznie. Dziękuję i pozdrawiam Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 sierpnia 2023 Napisano 4 sierpnia 2023 Moim zdaniem świetną opcją byłyby Monitor Audio Bronze 500. Cena startowa jest znacznie powyżej budżetu, ale mamy je obecnie w outlecie w świetnej ofercie - https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-500-orzech-outlet-27917.html Góra łagodniejsza niż w Klipschu, dalej barwne i efektowne brzmienie. W razie czego zapraszamy na odsłuch 1 Odpisz, cytując
Dawid Szumilas Napisano 4 sierpnia 2023 Autor Napisano 4 sierpnia 2023 1 godzinę temu, Q21 napisał: Moim zdaniem świetną opcją byłyby Monitor Audio Bronze 500. Cena startowa jest znacznie powyżej budżetu, ale mamy je obecnie w outlecie w świetnej ofercie - https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-500-orzech-outlet-27917.html Góra łagodniejsza niż w Klipschu, dalej barwne i efektowne brzmienie. W razie czego zapraszamy na odsłuch Wszystko ładnie pięknie, już nawet napaliłem się jak szczerbaty na suchary ale zobaczyłem że kolor orzech a w sumie nie napisałem, że w grę wchodzi tylko kolor czarny bo cała reszta też jest czarna. Także oferta super i prawie kupiłem. Dzięki Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 4 sierpnia 2023 Napisano 4 sierpnia 2023 (edytowany) 4 godziny temu, Dawid Szumilas napisał: Myślałem nawet nad takim niecnym planem by kupić Audiosymptom i8, są spokojnie w budżecie, mają wysoką skuteczność, niby też mają tubę wysokotonową, ale według testów nie jest ona męcząca. widać podobają Ci się membrany 😉 w kolorze miedzi. Testy testami, trzeba by tego posłuchać, ewentualnie mieć opinię kogoś kto zna Klipsch-a serii 8 (mam na myśli stary Reference - czyli oznaczenie frontów RF albo obecny Reference Premiere RP) i miał okazję posłuchać tych i8 więc powinno być jakieś porównanie o ile jego gust i preferencje będą zbliżone do Twoich. Bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach i każdy z nas ma swój "smaczek". Ale z tego co pamiętam w tamtym wątku wyszło, że kiepska akustyka u Ciebie - może to jest powód "krzykliwości" tych Klipsch RF82? Edytowano 4 sierpnia 2023 przez tomek72 Odpisz, cytując
Dawid Szumilas Napisano 4 sierpnia 2023 Autor Napisano 4 sierpnia 2023 7 minut temu, tomek72 napisał: widać podobają Ci się membrany 😉 w kolorze miedzi. Testy testami, trzeba by tego posłuchać, ewentualnie mieć opinię kogoś kto zna Klipsch-a serii 8 (mam na myśli stary Reference - czyli oznaczenie frontów RF albo obecny Reference Premiere RP) i miał okazję posłuchać tych i8 więc powinno być jakieś porównanie o ile jego gust i preferencje będą zbliżone do Twoich. Bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach i każdy z nas ma swój "smaczek". Ale z tego co pamiętam w tamtym wątku wyszło, że kiepska akustyka u Ciebie - może to jest powód "krzykliwości" tych Klipsch RF82? Oby się nie okazało że to akustyka też psuje mi wysokie tony bo spalę to mieszkanie. Chociaż kolumny grały też u dwóch kolegów i u nich też przeszkadzały mi trochę wysokie tony (raz z amplitunerem i raz ze wzmacniaczem CA) Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 4 sierpnia 2023 Napisano 4 sierpnia 2023 (edytowany) U mnie RF82 grają z Audiolab-em 8300A i nie powiem, jest to jasne brzmienie, a przy dużej głośności góry "nie brakuje", ale też dół jest na dobrym kontrolowanym poziomie, zależy co kto lubi. Z Klipsch-em jest chyba tak, że albo go polubisz albo znienawidzisz, jest to jednak trochę specyficzne granie. 48 minut temu, Dawid Szumilas napisał: Oby się nie okazało że to akustyka też psuje mi wysokie tony bo spalę to mieszkanie. Chociaż kolumny grały też u dwóch kolegów i u nich też przeszkadzały mi trochę wysokie tony (raz z amplitunerem i raz ze wzmacniaczem CA) jeżeli przeszkadzało Ci to w innych zestawieniach i pomieszczeniach, to może faktycznie czas na zmiany 😁 Edytowano 4 sierpnia 2023 przez tomek72 Odpisz, cytując
Dawid Szumilas Napisano 5 sierpnia 2023 Autor Napisano 5 sierpnia 2023 Widzę jeszcze takie coś się pojawiło Paradigm monitor 11 s7. Z tego co wiem to firma robi efektownie grające kolumny, o nadmiar basu się nie martwię (chyba) bo i tak mi go ampli zetnie. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Tasiorsa Napisano 5 sierpnia 2023 Napisano 5 sierpnia 2023 (edytowany) Ja lubię Paradigm natomiast krążą legendy ze v7 grają mniej ciekawie bo zmniejszyli głośniki z 20 cm na 18 cm. Tu masz test https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2632-monitor-11v7 Sam się przymierzałem do wymiany Monitor 3 v2 na 9 v7 ale za namową z konkurencyjnego forum poszedłem w Studio 60 v3 Zadaj sobie pytanie tutaj: https://www.audiostereo.pl/topic/2895-klub-zwolenników-paradigm/page/151/ Edytowano 5 sierpnia 2023 przez Tasiorsa Odpisz, cytując
Repugnant Napisano 7 sierpnia 2023 Napisano 7 sierpnia 2023 a ja mam pytanie troszke z innej beczki ile moze byc warta taka para rf82II ? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 8 sierpnia 2023 Napisano 8 sierpnia 2023 Bronze będą faktycznie nieco mniej jasne. nie będa tak ostre. Pytanie czy to wystarczy. Z używanych mozna polować na Monitor audio ale starsze Silver 8 , albo RX8 KEFy będa kompletnie inne. Może to ta droga? 22 godziny temu, Repugnant napisał: a ja mam pytanie troszke z innej beczki ile moze byc warta taka para rf82II ? https://www.hifishark.com/model/klipsch-rf-82-ii Odpisz, cytując
Dawid Szumilas Napisano 8 sierpnia 2023 Autor Napisano 8 sierpnia 2023 4 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Bronze będą faktycznie nieco mniej jasne. nie będa tak ostre. Pytanie czy to wystarczy. Z używanych mozna polować na Monitor audio ale starsze Silver 8 , albo RX8 KEFy będa kompletnie inne. Może to ta droga? https://www.hifishark.com/model/klipsch-rf-82-ii A RS8 bo widzę, że jest kilka ofert z tymi kolumnami? Bardzo dobrze wyglądają Focal Chorus 816 V ale to chyba nie kolumny do mojego grania. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 9 sierpnia 2023 Napisano 9 sierpnia 2023 Chorusy nie. I to nie modele 816. To słabe kolumny. Starsze RS8 graja bardziej miekko na basie. Przez co ich bas jest wiekszy i głebszy. Fajna opcja. Da się dostac nieskazitelne w dobrej cenie. Odpisz, cytując
Dawid Szumilas Napisano 9 sierpnia 2023 Autor Napisano 9 sierpnia 2023 42 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Chorusy nie. I to nie modele 816. To słabe kolumny. Starsze RS8 graja bardziej miekko na basie. Przez co ich bas jest wiekszy i głebszy. Fajna opcja. Da się dostac nieskazitelne w dobrej cenie. To już jakiś punkt zaczepienia. Poważnie myślę, też nad tymi kefami z tym, że nie wiem czy 750 czy 950, rozsądek podpowiada że 750 ale serce jest za 950 i bałbym się, że 750 nie zagrają tak głośno jakbym chciał a chciałbym bardzo głośno ( dobrze że mam wyrozumiałych sąsiadów) 1 Odpisz, cytując
Dawid Szumilas Napisano 9 sierpnia 2023 Autor Napisano 9 sierpnia 2023 Aha i zwiększyłem budżet do 5k chociaż patrząc na to jakie kolumny wpadają mi w oko zanim przypomnę sobie o filtrowaniu ceny to powinienem zwiększyć do 50k. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 10 sierpnia 2023 Napisano 10 sierpnia 2023 Ciut powyżej budżetu są Polk R600 czarne z naszego outletu - https://www.q21.pl/polk-audio-reserve-r600-czarny-outlet.html Na pewno warto dać im szansę Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 11 sierpnia 2023 Napisano 11 sierpnia 2023 Dnia 9.08.2023 o 20:28, Dawid Szumilas napisał: To już jakiś punkt zaczepienia. Poważnie myślę, też nad tymi kefami z tym, że nie wiem czy 750 czy 950, rozsądek podpowiada że 750 ale serce jest za 950 i bałbym się, że 750 nie zagrają tak głośno jakbym chciał a chciałbym bardzo głośno ( dobrze że mam wyrozumiałych sąsiadów) 950 wcale nie zabiją Cie basem. One nadal dobrze go kontrolują. Te 2 z 3 przetorników to pasywne radiatory. Dnia 9.08.2023 o 20:57, Dawid Szumilas napisał: Aha i zwiększyłem budżet do 5k chociaż patrząc na to jakie kolumny wpadają mi w oko zanim przypomnę sobie o filtrowaniu ceny to powinienem zwiększyć do 50k. https://www.audiosystem.com.pl/produkty/m40/ https://www.audiosystem.com.pl/produkty/ae509/ I pozamiatane. Odpisz, cytując
Recommended Posts