Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Mam pytanie czy ktoś używa lub używał wyżej wymieniony wzmacniacz jako końcówki mocy w kinie domowym? Mam parę pytań od strony technicznej. Chodzi mi głównie o wybudzanie i wyłącznie sprzętu czy działa razem z ampli kina czy za każdym razem trzeba samodzielnie włączyć i wyłączyć wzmacniacz?

Napisano
34 minuty temu, Maykel napisał:

Witam.

Mam pytanie czy ktoś używa lub używał wyżej wymieniony wzmacniacz jako końcówki mocy w kinie domowym? Mam parę pytań od strony technicznej. Chodzi mi głównie o wybudzanie i wyłącznie sprzętu czy działa razem z ampli kina czy za każdym razem trzeba samodzielnie włączyć i wyłączyć wzmacniacz?

Może @KrólKiczukonkretnie Ci podpowie, ale wydaje mi się, że musisz samodzielnie włączać i wyłączać - Cyrus One nie ma trybu stand by.

Napisano
9 minut temu, maxredaktor napisał:

Może @KrólKiczukonkretnie Ci podpowie, ale wydaje mi się, że musisz samodzielnie włączać i wyłączać - Cyrus One nie ma trybu stand by.

Z tego co się kiedyś dowiadywałem, to cyrus one, jeśli nie jest używany przez jakiś tam czas, wchodzi w stan uśpienia. Czy to prawda - nie wiem. Tak powiedział mi ktoś z branży. 

Napisano

Cyrus One Cast posiada tryb Auto standby, wchodzi w niego po 20 minutach bez dostawania sygnału. Obudzi się po puszczeniu muzyki z pomocą aplikacji, ale nie mam pewności, czy zrobi to samo po otrzymaniu sygnału przez RCA. 

W przypadku zwykłego One będzie trzeba go ręcznie włączać i wyłączać. 

Do jakich kolumn chciałbyś go podpiąć? Może znajdzie się jakaś inna opcja jeśli jest to dla Ciebie duża przeszkoda. 

Napisano
18 minut temu, KrólKiczu napisał:

Z tego co się kiedyś dowiadywałem, to cyrus one, jeśli nie jest używany przez jakiś tam czas, wchodzi w stan uśpienia. Czy to prawda - nie wiem. Tak powiedział mi ktoś z branży. 

Ja w swoim One HD tego  nie zauważyłem, ale z ciekawości sprawdzę.

Napisano

Ok dzięki za odpowiedzi. Mam zestaw kina z ampli Yamaha rx v6a i zestawem kolumn Q Acoustics 3050i/3090i/3010i. Z czasem chciałbym podpiąć do Yamahy po pre out najlepiej jakiś wzmacniacz zintegrowany pracujący w trybie końcówki. Aby mieć oddzielnie stereo i dodatkowe zasilanie w kinie. Ale chcę żeby to że sobą współpracowało. Tzn jak włączę tv to żeby wzmacniacz też się uruchamiał. I analogicznie przy wyłączaniu. Brałem pod uwagę Cyrus one HD. Ale myślałem również o Audiolab 6000a tylko nie chce żeby było za ciepło. Mam Magnat mr780 i nie do końca odpowiada mi połączenie z Acoustics. Już lepiej dla mnie brzmi podłączony smsl q5 pro. 

Napisano

6000A to moim zdaniem fajna para z Q Acoustics, on nie jest aż tak ciepły, a jednocześnie ma przyjemniejszą dynamikę od Magnata moim zdaniem. Szukając w tym budżecie, to jednak będzie skok w bok. Tu fajnie byłoby pójść w stronę 8300A lub 7000A z Audiolaba. Może nawet Atolla IN100. W razie czego zapraszamy do kontaktu, wszystko powinno być na miejscu do odsłuchu :) 

Napisano

Zależy od tego, na czym Ci bardziej zależy. Czy na kinie, czy na stereo. Oczywiście taki Arcam AVR5, Anthem MRX540, czy Integra DRX 3.4 zabrzmią lepiej w kinie, ale znowu w stereo nie będzie to poziom w/w wzmacniaczy. 

Napisano

Moim zdaniem nie, Q Acoustics docenią fajniejsze wzmacniacze. Najlepiej będzie po prostu podpiąć i posłuchać, sam ocenisz, czy różnica jakościowa jest dla Ciebie zadowalająca w stosunku do wydanych pieniędzy. W razie czego zapraszamy do kontaktu :) 

Napisano

Ok a czy mogę prosić o przykładowe modele wzmacniaczy zintegrowanych pracujących w trybie końcówki mocy. Ale najlepiej z opcją włączania się razem z amplitunerem. Konieczne jest złącze trigger czy można to jakoś obejść?

Napisano
21 godzin temu, Q21 napisał:

6000A to moim zdaniem fajna para z Q Acoustics, on nie jest aż tak ciepły, a jednocześnie ma przyjemniejszą dynamikę od Magnata moim zdaniem. Szukając w tym budżecie, to jednak będzie skok w bok. Tu fajnie byłoby pójść w stronę 8300A lub 7000A z Audiolaba. Może nawet Atolla IN100. W razie czego zapraszamy do kontaktu, wszystko powinno być na miejscu do odsłuchu :) 

Z tych wymienionych wszystkie mają Trigger 12v. Podobnie Musical Fidelity M3si. 

Napisano

Ok a co będzie lepsze przy kino/stereo? Yamaha rx v6a+ Cyrus one/HD jako końcówka i oddzielne stereo czy Arcam5/11? Myślałem jeszcze oprócz tego Cyrus one o Audiolab 6000a lub atoll in50 signature. Obydwa mają złacze trigger. Ale nie wiem jak dźwiękowo zgrają się z Acoustics? Czy Cyrus będzie lepszy?

Napisano
Dnia 1.09.2023 o 11:09, Maykel napisał:

Ok a co będzie lepsze przy kino/stereo? Yamaha rx v6a+ Cyrus one/HD jako końcówka i oddzielne stereo czy Arcam5/11? Myślałem jeszcze oprócz tego Cyrus one o Audiolab 6000a lub atoll in50 signature. Obydwa mają złacze trigger. Ale nie wiem jak dźwiękowo zgrają się z Acoustics? Czy Cyrus będzie lepszy?

Arcam.

Bo ma lepszą kalibrację i bardzo solidne końcówki.

20 minut temu, Maykel napisał:

Ok a brzmieniowo będzie pasował do Q Acoustics?

Bedzie. W Arcamie możesz w bardzo szerokim zakresie modyfikować brzmienie.

• 5 months later...