Skocz do zawartości

Pierwsze mini stereo-drugie podejście na forum

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to jak połówka klepnęła to jesteś w domu :)

Miłego.

Zauważyłem , że często nie sprzęt, ani nawet konfiguracja pomieszczenia są największym problemem ...🙂. Można powiedzieć , że mam łatwo 🙂

Napisano
20 godzin temu, Nowy75 napisał:

Zauważyłem , że często nie sprzęt, ani nawet konfiguracja pomieszczenia są największym problemem ...🙂. Można powiedzieć , że mam łatwo 🙂

No jak u niektórych dochodzi jeszcze do kwestii wyboru kobieta to uwierz czasem warto odpuścic temat.

Wtedy tylko branża walczy :P Reszta woli zachować zdrowy rozsądek. :)

Ale sa takie sytuacje jak u ciebie gdzie druga połówka jest aktywnie włączona w wybór wtedy rozmowa nabiera nawet kolorytu.

Napisano
12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No jak u niektórych dochodzi jeszcze do kwestii wyboru kobieta to uwierz czasem warto odpuścic temat.

Wtedy tylko branża walczy :P Reszta woli zachować zdrowy rozsądek. :)

Ale sa takie sytuacje jak u ciebie gdzie druga połówka jest aktywnie włączona w wybór wtedy rozmowa nabiera nawet kolorytu.

W sumie to tylko ględziłem od dłuższego czasu,że trzeba by kupić wreszcie coś , co gra . Po powrocie z zagranicy powiedziałem.że zamówiłem radio. oczywiście wiedziała , że kantuję😊 . Panuje u nas staroświecki podział ról-ona dobiera kolory,fasony,itd. ,ja mam wszystko złożyć i sprawić ,że działa . W technikalia nie wnika . Po lekturze niektórych wątków na forum jeszcze bardziej to doceniam 😊. Wiedziałem tylko ,że ma być czarno ,bo będzie jednakowo z tv,routerem i uchwytami do mebli... . Łatwizna😊

• 1 year later...
Napisano

Cześć

Coś złego dzieje się z moim TEAC PD-301DAB-X. Otóż prawie z każdą płytą CD, którą odtwarzam na sprzęcie są problemy - przeskakują fragmenty utworów. 

Myślałem, że to może być wina płyt, ale tak sobie myślę, że 1,2,3 płyty tak, ale prawie każda. Kupiłem ostatnio Dire Straits Brothers In Arms 40th Anniversary Edition dla wspaniałego koncertu z San Antonio (w końcu po 40 latach jakiś oficjalny koncert z trasy BiA) i też utwory skaczą w odtwarzaczu 😒

Co to może być? Odtwarzacz nie ma nawet 3 lat.

Napisano

Wyczyść laser a jak nie pomoże to niestety serwis.

OK spojrzałem jak wygląda ten Teac, żeby wyczyścić trzeba będzie go rozebrać. Wygląda na mały, nie wiem jak będzie z dojściem.

Napisano
31 minut temu, Pablosan napisał:

Cześć

Coś złego dzieje się z moim TEAC PD-301DAB-X. Otóż prawie z każdą płytą CD, którą odtwarzam na sprzęcie są problemy - przeskakują fragmenty utworów. 

Myślałem, że to może być wina płyt, ale tak sobie myślę, że 1,2,3 płyty tak, ale prawie każda. Kupiłem ostatnio Dire Straits Brothers In Arms 40th Anniversary Edition dla wspaniałego koncertu z San Antonio (w końcu po 40 latach jakiś oficjalny koncert z trasy BiA) i też utwory skaczą w odtwarzaczu 😒

Co to może być? Odtwarzacz nie ma nawet 3 lat.

Zapewne kupiłeś go jeszcze u nas, ale teraz proponuję zgłosić się pogwarancyjnie do obecnego dystrybutora.  Ceny części nie były wysokie, z tego co pamiętam.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zapewne kupiłeś go jeszcze u nas, ale teraz proponuję zgłosić się pogwarancyjnie do obecnego dystrybutora.  Ceny części nie były wysokie, z tego co pamiętam.

Okazuje się, że jednak kupiłem go w styczniu 2024, ale nie u Państwa - czyli jest jeszcze gwarancja :-). W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc 🙂

Edytowano przez Pablosan
  • 7 months later...
Napisano (edytowany)

Cześć

Najlepszego w nowym roku dla wszystkich😊

Mam taki temat. Muzyka, to ważny element mojego życia, chciałbym, aby słuchanie sprawiało mi jak najwięcej radości.

Pomieszczenie 15m2. Obecnie mam TEAC PD-301DAB-X + Argon Audio Forte 4 MK2 umieszczone na komodzie. Odległość od źródła dźwięku to jakieś 2/2,5m na wprost.

Słucham przede wszystkim mojej kolekcji płyt CD (trochę się uzbierało :)), również robię sobie prawie zawsze backup kupionej płyty zgrywając ją do .wav i czasem słucham z telefonu na Argonach przez bluetooth. Rodzaj muzyki - wychowany w latach 80/90, to przede wszystkich pop/rock z tych lat, rock progresywny, sporo muzyki ilustracyjnej filmowej (np. Korzyński, Williams, Morricone, Kuźniak, Vangelis), ale też jestem wielbicielem piosenki poetyckiej/folkowej (SDM). Taka w miarę spokojna muzyka - bez żadnego hardrocka i żadnych odmian heavy metalu, rapu itd. Nie słucham żadnych platform streamingowych i nie planuję. Mam swoje płyty i to mi wystarcza.

Może wymyślam, a może nie - zależy mi na Waszej opinii, ale czytając bardzo dużo ostatnimi czasy, to pomyślałem, aby trochę polepszyć sprzęt i uzyskać większą radość ze słuchania.

To nie ma być sprzęt za miliony monet, nie jestem na tyle melomanem, aby wydawać tyle hajsu.

Przede wszystkim myślę o zmianie kolumn - zmiana również na kolumny aktywne, nie za dużych gabarytów bez subwoofera. Czytałem sporo i nawet klika faworytów się pojawiło w głowie:

-Triangle Borea Active BR03 Connect

-Acoustic Energy AE1 Active

-JBL 4305P

Wiem, że Triangle są znacznie tańsze niż AE1, a AE1 w podobnej cenie jak JBL. 

Jak czytałem opinie ludzi, to wszyscy pieją z zachwytu nad AE1, ale Triangle mają też bardzo dobre opinie. Triangle to klasyczne kolumny aktywne, a AE1 bardziej studyjny sprzęt - prawda? 

Wiem, że wszyscy polecają odsłuchać, ale nie bardzo mam czas (nie bijcie).

Wiecie, chodzi o to, że zmieniam kolumny i jest ten zachwyt, ale to brzmi! Oczywiście w stosunku do Argonów (żeby nie było, one są całkiem ok, ale chciałbym tego Wow!)

Wczoraj poczytałem o DAC-ach - i znowu myślówa, może Triangle+jakiś niedrogi DAC? Czy to by miało sens?

AE1 nie polecą na bluetooth bez DAC-a. A może AE01 i jakiś niedrogi DAC, a TEAC jako tylko transport CD? Czy sama jakość dźwięku byłaby lepsza z DAC niż sam TEAC+AE1?

Chciałbym móc mieć alternatywę w postaci słuchania muzyki przez bluetooth, ale nie jest to must have.

A może jak już na początku napisałem, że wymyślam i powinienem się puknąć w głowę 😉

Pozdrawiam wszystkich

Edytowano przez Pablosan
Napisano
2 godziny temu, Q21 napisał:

Dla jednego tak, dla drugiego nie. Moim zdaniem przy odpowiednim ustawieniu mogą się spodobać przy takich oczekiwaniach :) 

W wątku kolegi "Klipsch the fives czy Triangle Borea br03 connect, a może coś innego" kolega napisał, że szuka: "co zagra w miarę równomiernie w zakresie wysokich, średnich i niskich tonów, ale zarazem wyraźnie". Państwo napisaliście, że: "bardziej równe będą Triangle" oraz "Triangle są lekko jaśniejsze, a więc mają mniej basu"

Właśnie o to mi też chodzi jak u kolegi, żeby była równowaga, ale żeby było wyraźnie - bo to chyba będzie dobry wyznacznik dla różnych gatunków muzyki: Dire Straits, Mark Knopfler, Pink Floyd, Roger Waters, Camel, Budka Suflera, U2, Queen, itd.+ to co pisałem wyżej (film, poezja śpiewana)? 😊

Czy to osiągniecie równowagi byłoby bardziej osiągalne przy Triangle Borea br03 connect czy KEF Coda W?

I jeszcze jedno pytanie - czy przesiadka z Argon Forte 4 MK2 na KEF Coda W lub Triangle to będzie, na pierwszy rzut ucha ;) zupełnie inna liga jeśli chodzi o wrażenia dźwiękowe? 

Napisano
13 godzin temu, Pablosan napisał:

Czy to osiągniecie równowagi byłoby bardziej osiągalne przy Triangle Borea br03 connect czy KEF Coda W?

Triangle są równiejsze od Klipschów w tamtym wątku, ale ogółem neutralnymi ich nazwać nie mogę :) 

Najbardziej będą właśnie KEFy, ale to i tak warto odsłuchać, bo tutaj często ludzie mają inny punkt odniesienia. 

13 godzin temu, Pablosan napisał:

I jeszcze jedno pytanie - czy przesiadka z Argon Forte 4 MK2 na KEF Coda W lub Triangle to będzie, na pierwszy rzut ucha ;) zupełnie inna liga jeśli chodzi o wrażenia dźwiękowe? 

Dla mnie - tak :) Zwłaszcza w kontekście sceny, prezentacji sceny i nasycenia.