zelekzelek Napisano 6 października 2023 Udostępnij Napisano 6 października 2023 Hej, prośba jak w temacie. Modernizuję swoje KD. Pomieszczenie 26 m2, odległość od TV ok 3,5m. Ampli Onkyo tx nr 686 - on zostaje. Na przód idą RP6000F mk1. Zastanawiam się nad centralnym. Problem polega na tym, że głośnik centralny będzie stał na półce w szafce RTV. Wnęka ma wymiary szer. x wys x gł.: 50x18x35 cm, także jestem tu mocno ograniczony. Pod fronty oczywiscie pasowałby RP500C, ale on ma obudowe otwartą, z portem bass reflex umieszczonym z tyłu. To chyba nie ma sensu na półce? Alternatywą są R50C i R52C - oba w obudowie zamkniętej, wiem, że seria niżej, ale zakłądam, że zagrają lepiej z półki? Co myślicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 października 2023 Udostępnij Napisano 6 października 2023 8 minut temu, zelekzelek napisał: Pod fronty oczywiscie pasowałby RP500C, ale on ma obudowe otwartą, z portem bass reflex umieszczonym z tyłu. To chyba nie ma sensu na półce? To nie gra roli. Masz głośnik centralny ustawiony na full band? Chyba nie. Konfiguracja powinna odciąć poniżej ~80Hz, więc basy nie powinny tu się pojawiać = położenie BR nieistotne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 7 października 2023 Udostępnij Napisano 7 października 2023 9 godzin temu, zelekzelek napisał: Alternatywą są R50C i R52C to są głośniki z "niższej" serii Klipsch Reference, Ty masz fronty Reference Premiere, one grają inaczej więc raczej szukałbym centralnego też w RP, jak wspomniany RP500C. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelekzelek Napisano 7 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2023 12 godzin temu, Butler napisał: To nie gra roli. Masz głośnik centralny ustawiony na full band? Chyba nie. Konfiguracja powinna odciąć poniżej ~80Hz, więc basy nie powinny tu się pojawiać = położenie BR nieistotne. Zgadza się, napewno nie będą grały na full band, ale z jakiegoś powodu ten bass reflex strojony na te 60-pare HZ. Nie wiem - głośno myślę Z drugiej strony na półce za głośnikiem też jest przestrzeń, jest również otwór na kable w tylnej ściance półki - umożliwiający ruch powietrza z bass reflexu. Może przesadzam i po prostu szukać Rp-500C ? ew. RP-250C ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 7 października 2023 Udostępnij Napisano 7 października 2023 18 minut temu, zelekzelek napisał: ale z jakiegoś powodu ten bass reflex strojony na te 60-pare HZ. Nie wiem - głośno myślę Szczerze... Olej to. To bardzo ważny kanał w systemie, odpowiada za całą centralną akcję i przede wszystkim za dialogi. Z mojej strony, nisko schodzący wobec tego central to nic fajnego. Nie chciałbym by niskie tony zaburzały wyrazistość mowy, a słabe realizacje często nie pomagają. Nie kupuj erek, tylk RP. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 października 2023 Udostępnij Napisano 9 października 2023 Zgadzam się, RP-500C to bardzo dobry centralny i nie ma sensu schodzić niżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 października 2023 Udostępnij Napisano 10 października 2023 Niższej serii nie bierz to jest porażka. Jak nie wejdzie 404 to trudno niech będzie 500C Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts