Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam  Kolegow  ....  Ostatnio  miałem  okzje  posłuchać  przedwzmacniacza  lampowego     do  gramofonu    i  byłem  zaskoczony  jakoscia  dzwieku    ,  i  to  znacząco  ......  i  tak  sobie   pomyslałem  ze  moze   do  cyfry  tez  bym  zakupił takie  urzadzenie  ,  gramofonowy  był  diy ,  wiec   nie  ma  strachu . 

Wertujac   net  wyskakiwały   mi   takie  urzadzenia  jak-

Projekt  Endera  -  conrad  jonson 

preamp   Muzg   audio    -  ten   be  z lamp  i  obudowy 

Olx  audio   note   m  zero-   niestety   sprzedajacy nie   reaguje   ma  moje  maile  .

projekt    Z  wieliczki  Cat sl  1   ,  niestety   cena  trzy  tysiace .

Projekt   LAMM    ,          Linn      i  i  ne   znaleziska   z   oglosze n   -  w  ktorym  kierunku   iśc  ,  by  nie  popełnic  błedu  przy  zakupie ,  moze  jakies  sugestie  i  porady  ?   Niestety  mam   dwie   chinskie  lampki   i   one  dosc   słabo  graja   bezposrednio  ze  zródła    moze   dobry    preamp     by  to  poprawił ?    niedawno  przeczytałem  na  jednym  z  forów  ze     podstawa   w   audio  to   dobrze   uformowany  dzwiek  z     przedwzmacniacza  ..... Czy  ktoś  uzywa   z  Was   przedwzmacniaczy    ?  i  jakie  sa  skyutki     takiego  rozwiazania ?    

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Natomiast mogę od razu Ci powiedzieć, że dobre pre, nie tylko lampowe, jest drogie.

Chyba  sie   zgadza    ,    znalazłem   dyskusje  na   AS   I    np  doge 8    kosz t  14   tysiaków  .   

Na  czym  Gram  ? kilka  wzmaków   z  epoki   sony  yamaha   denon  ,  muzyka  akustyczna   .     Sa  te z     Lampy   i  np   podlaczajac    do   lamp   phono   ten  diy ,  słychać    znakomite  rezultaty   .  wiec   Cyfre  tez mozna  poprawic  na  etapie przedwzmacniacza   jak   sobie  mysle   ................   No  wlasnie  tylko  te  koszty    preampy  ida  w  tysiace .

Napisano

tak  zgadza  sie  ,  podłaczyc do  integrry   - naciskajac  najpierw  przycisk  - direct - . Po  przesłuchaniu phono  preampa  i podłaczeniu go  do   wzmaków  zminiła sie   całkowwicie jakosc  odtwarzanego  dzwieku  in plus .     teraz   idac za  ciosem   napaliłem  sie na  taki  preamp do  cyfry .  Oczyiscie  zdaje  sobie  sprawe  ze  dzwiek z winyla jest inny  niz  z cyfry .    Cyfra  brzmi    tak  jakos  na jedno  kopyto  .   A   pontus    drogawy jednak.

Napisano
6 godzin temu, audiowit napisał:

Ale przycisk direct nie pomija Ci pre w integrze.

Jak to  nie  pomija ???   , myslałem ze  jednak  pomija  wszytko  co  zbedne regulatory  barwy balansu  i preamp  ktory  jest  słaby w  tanich wzmakach ......to  sie dowiedziałem.....

3 godziny temu, 1Ender napisał:

Preamp + końcówka mocy, to najlepsza opcja. Albo preamp + wzmacniacz zintegrowany z gniazdami Main in / pre Out.

wzmak  z gniazdami  main in  - ok mam  NAD 350  ze  zworkami - czyli ok preamp sie  przyda  , albo  zakupie cos   z kategorii  --koncowka  mocy .

Ender  moze  cos  mi jednak  poskłada  wiec jest nadzieja.

Napisano (edytowany)

Weź klon Conrad Johnson od chińczyka z eBay co Ci pisałem. To kompletny preamp. Z pilotem. Za tę kasę nie ma co marudzić. 😉 W tej cenie masz świetną bazę. DIY wyjdzie drożej. A później można modyfikować.

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano
11 godzin temu, 1Ender napisał:

Weź klon Conrad Johnson od chińczyka z eBay co Ci pisałem. To kompletny preamp. Z pilotem. Za tę kasę nie ma co marudzić. 😉 W tej cenie masz świetną bazę. DIY wyjdzie drożej. A później można modyfikować.

Pozdrawiam 

Podziekowanie  dla  k.  Ender  i   innych   uzytkownikow  forum  za  podpowiedzi   i   konkretny  trop  jakim jest klon Conrad Jonson  .....

Napisano (edytowany)

Ja jeszcze dodam od siebie że nawet przy integrze możliwość regulacji poziomu napięcia na wyjsciu z daca to możliwość idealnego zgrania się do czułości wzmacniacza. Niewielki ruch pokrętłem daca w stronę max i mam ostro, twardo, sucho, zmniejszę volume i robi się ciepło, miękko, analagowo, ale też spokojniej i trochę wolniej... do wyboru i koloru 🙃

Edytowano przez marcinmarcin