Chyba Miro 84 Napisano 2 listopada 2023 Napisano 2 listopada 2023 Chcialbym dodać ze na zdjeciach zamieszczonych jest ikonka klepsydry i jak sie domyslam czas pomiaru obok. To może świadczyć ze mamy doczynienia z usredniona wartością lub modulacja, a to bardzo komplikuje jesli mowa o aktywnym niwelowaniu🤔 O pasywnej pułapce... to juz wogóle! Ja tymczasem "odpadam". Senny jestem... Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 listopada 2023 Napisano 2 listopada 2023 Albo ta klepsydra oznacza automatyczną kalibrację podczas pomiaru, mam tak w urządzeniu do pomiaru ORP i PH wody. Teraz tak sobie myślę, czy kolega @jacek-g pytał mieszkańców z sąsiedztwa, czy oni też słyszą te subsoniczne dźwięki. 1 Odpisz, cytując
jacek-g Napisano 3 listopada 2023 Autor Napisano 3 listopada 2023 7 godzin temu, DiBatonio napisał: Jeśli jest tak jak mówi kolega @jacek-g To turbina w odległości 350m od zabudowań, jest naruszeniem prawa. https://www.rp.pl/zadania/art38364301-mozna-budowac-wiatraki-700-metrow-od-zabudowan Wiatrak powstał przed nowelizacją ustawy gdzie można było je tak budować. W tym pomieszczeniu są drzwi szklane zazwyczaj otwarte prowadzące do garderoby, oraz takie same drzwi prowadzące do sypialni, wtedy do łazienki bezpośrednio przylega dodatkowo tunel długości 753 cm i szerokości 120 cm 6 godzin temu, DiBatonio napisał: Albo ta klepsydra oznacza automatyczną kalibrację podczas pomiaru, mam tak w urządzeniu do pomiaru ORP i PH wody. Teraz tak sobie myślę, czy kolega @jacek-g pytał mieszkańców z sąsiedztwa, czy oni też słyszą te subsoniczne dźwięki. Ja mieszkałem w tej okolicy w starym domu około 250m od obecnego, tam tego nie słyszałem, lub słyszałem w sposób który mi nie przeszkadzał. Dopiero po przeprowadzce do nowego tego doświadczyłem. Moi domownicy coś słyszą, ale nie odbierają żadnego z dźwięków jako sprawiający dyskomfort. Może coś z moim słuchem.. jakaś nadwrażliwość, nie wiem, ale słyszę, czuję też ten dźwięk (w postaci wibracji i jakby skoków ciśnienia) Podobnie słychać gdy np. w odległości dajmy na to 800 m ode mnie pracuje ciężka duża maszyna rolnicza. Generalnie dom jest cichy, może mój słuch się wyostrza i słyszy to czego standardowo by nie było słychać, a to takie specyficzne niskie buczenie ze zmienną amplitudą. Poniżej dwie skrajne nocne wartości pomiarów dźwięku. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 4 godziny temu, jacek-g napisał: Generalnie dom jest cichy, może mój słuch się wyostrza Generalnie to wraz z upływem lat tracimy zdolność słyszenia wyzszych czestotliwosci, ale za to lepiej odbieramy te niższe w okolocach infradzwieków. Gdzieś kiedyś czytałem że mowa o 6dB dla czest 20hz, średnio gdzieś po 50-tce. Muszę "pogrzebać" w necie w celu potwierdzenia tego, bo pamięć zawodna jest. 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 7 godzin temu, jacek-g napisał: Moi domownicy coś słyszą, ale nie odbierają żadnego z dźwięków jako sprawiający dyskomfort. Może coś z moim słuchem.. jakaś nadwrażliwość, nie wiem, ale słyszę, czuję też ten dźwięk. Już wczoraj miałem o tym pisać, właśnie nie wiem, czy nie powinieneś zrobić jakiś badań. Nie mówię o zwykłym audiogramie, bo ten nie sięga 20Hz, ale może są jakieś poszerzone jak dla pilotów i innych takich zawodów. Może jakieś badania neurologiczne też by trzeba było, bo sie wykończysz chłopie na dłuższą metę z tymi dźwiękami. P.S. Rozważałeś te izolację akustyczną na piankach do izolacji? 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Rozważałeś te izolację akustyczną na piankach do izolacji? Ale jesteś pewny ze to pomoże na infradzwieki? Myślę ze im nizsza częstotliwość tym wiekszy i gestszy materiał jest potrzebny🤔 Odpisz, cytując
jacek-g Napisano 3 listopada 2023 Autor Napisano 3 listopada 2023 Wszystko rozważałem, jeśli nie znajdę źródła, które uda mi się odłączyć i upewnić się w 100% że jest tym co słyszę to będę myślał co dalej. Na takie niskie dźwięki to sądzę, że nic nie pomoże jeśli chodzi o zabezpieczenie się. Dokonując sobie pomiarów, spacerowałem również po zewnątrz i dajmy na to w miejscu gdzie na zewnątrz częstotliwość 22.6xxx HZ miała 40db i była wybijającą się ponad inne częstotliwości, to ona traciła około 2,5%-3,0% swojego natężenia na każde 100m - bez względu czy zasłaniały ją tereny zadrzewione, górki, dołki. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Myślę ze im nizsza częstotliwość tym wiekszy i gestszy materiał jest potrzebny Zobacz gestość tych pianek do izolacji, 140kg/m³ to nie jest popierdółka. https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-4-cm-wygluszanie-scian Pytanie tylko, czy te subsoniczne dźwięki dochodzą z zewnątrz budynku. Odpisz, cytując
jacek-g Napisano 3 listopada 2023 Autor Napisano 3 listopada 2023 13 minut temu, DiBatonio napisał: Zobacz gestość tych pianek do izolacji, 140kg/m³ to nie jest popierdółka. https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-4-cm-wygluszanie-scian Pytanie tylko, czy te subsoniczne dźwięki dochodzą z zewnątrz budynku. Na ściany może by pomogło, ale okna... sypialnia powierzchnia 28,5m2, powierzchnia szkła w sypialni 19,4m2 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 7 godzin temu, DiBatonio napisał: Zobacz gestość tych pianek do izolacji, 140kg/m³ to nie jest popierdółka. https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-4-cm-wygluszanie-scian Pytanie tylko, czy te subsoniczne dźwięki dochodzą z zewnątrz budynku. Mam je na trzech ścianach i suficie w jaskini 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 8 godzin temu, jacek-g napisał: Na ściany może by pomogło, ale okna... sypialnia powierzchnia 28,5m2, powierzchnia szkła w sypialni 19,4m2 Nie wiem jakie masz okna, są też takieporzadne z 3ma szybami, mają bdb izolację termiczna i akustyczną. Okna z szybami zadziałają jak membrany 🤭tym bym się nie przejmował, zacząłbym od ścian. Odpisz, cytując
jacek-g Napisano 5 listopada 2023 Autor Napisano 5 listopada 2023 Wydaje mi się że moje dźwięki przenoszą się w gruncie. Chyba już jestem tego pewny. Pod samym domem ostatnio jeździł mi ciężki bus a nawet nie usłyszałem że ktoś wjechał na mój plac, a był pod moim domem. Natomiast auta oddalone o 150-250 metrów od domu jadące powolutku drogą słyszę wyraźnie aż nazbyt. W momencie budowy domu nie był pewny przebieg kanalizacji gminnej i żeby nie kopać później trawnika zrobiłem przyłącza na trzy strony świata, do każdej z dróg... Długie rury, spore srednice bo kanalizacyjne... Sądzę że te rury mają potencjał przenoszenia dźwięku i rezonowania. I wszystko z oddali przenoszą pod mój dom. Taka teoria jako ostatnia mi została. Spróbuję to sprawdzić, może jakimś głośnikiem zapodam bas i zobaczę czy na takich odcinkach będzie cokolwiek odczuwalne w domu. Okien nie wymienię, trzy szybowe ale rw mają mało, 32-42 bliżej tych 32 podejrzewam. Pustak porotherm 25 cm ale rw też bez szalu jak na pustak 50. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts