Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć. Jeżeli miałby ktoś chęci pomóc w doborze gramofonu będę wdzięczny ;)

Pytanie zasadnicze co warto kupić w cenie do 1500 zł (+-200 zł). Na co zwrócić uwagę? Czy w ogóle w tej cenie znajdę coś w miarę rozsądnego? Myślałem o czymś nowym choć używany sprzęt też wezmę pod uwagę :)

Z góry dziękuję każdemu za poświęcony czas w tym temacie ;)

Napisano
22 godziny temu, misiekx napisał:

Gramofon. Nowy czy vintage.?

Przeczytaj może ten temat na początek, myślę że trochę pomoże. 

Oczywiście :) zdaję sobie sprawę z tego że gramofon to tylko "talerz" który się obraca a w większości najważniejszymi są ramię, wkładka i igła. Niestety jestem laikiem i kwestia może źle dopracowana w moim pierwszym poście to to że jednak wolałbym nowy sprzęt który później będę mógł troszkę rozbudować w miarę swoich możliwości. Melomanem zawziętym nie jestem i na sam początek cudów nie będzie ale z biegiem czasu z przybywającym doświadczeniem kto wie :)

Co do modelu gramofonu, bardziej prośba była kierowana o zaproponowanie modelu do wzmacniacza Yamahy który jest typowy pod kino domowe. Niestety sam go nie wybierałem (forma prezentu).

Co do gramofonu myślałem o:

Gramofon Audio-Technica AT-LP5X

Rega Planar 1

Pro-Ject Debut Carbon III

I czy społeczność tego forum orientuje się który by bardziej pasował i lepiej brzmiał a o długowieczności to na razie nie myślę :)

Napisano

Gramofonu raczej nie dobierasz pod konkretny wzmacniacz, chodzi o dobry przedwzmacniacz wbudowany w niego lub osobny. Z tego co może doczytałeś, starsze modele ze złotej ery vinylu są dużo lepiej zbudowane niż podstawowe modele, które masz w marketach. A można znaleźć naprawdę zadbane egzemplarze, które będą ozdobą salonu, mieszkania. 

A jeżeli jesteś zdecydowany na nowy z salonu, branża zaraz przedstawi ci swoje propozycje. Nowe i pachnące z gwarancją. 😉

Napisano

Hej :) Jakiego brzmienia szukasz? Na pewno warto rozważyć właśnie Regę Planar 1, która oferuje ciekawe, gęstsze granie o bardzo fajnej, analogowej barwie i dobrym detalu, a także Pro-Ject Debut Carbon III DC z wkładką 2M Red. On jest bardziej neutralną brzmieniowo propozycją, bardziej detaliczną. To konstrukcja grająca powyżej swojego przedziału cenowego ;)

W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy :) 

Napisano (edytowany)

To ja Cię odpowiem. Niczym. Jeden będzie bardziej trzeszczał, drugi mniej.

Wkładki nie zmienisz, bo będą hece z ustawieniem. Jedynie rysik dokupisz.

A jak się mylę to proszę mnie poprawić.

Miłego dnia 😁.

@misiekx

PS. Q21 nie odpowiada bo sami nie wiedzą. 🤣

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Te gramofony nowe to praktycznie wszystkie bazują na podobnym układzie i różnic nie będzie, szczególnie ze wkładka tez przeważnie ta sama. Ja ostatnio szukałem takiego gramofonu i wybór padł na Audiotechnikę. Sprawiała najlepsze wrażenie organoleptyczne, wygląd tez niczego sobie, a cen dobra (niższa niż na zdjęciu):

image.png.0f5528e689fa8dc2b34ac697d008e75d.png

Napisano
33 minuty temu, misiekx napisał:

Dziękuję 👍 @1Ender.

Ale ja będę uparty i poproszę o odpowiedź @Q21.

Ostatnio też nie odp. na moje pytanie. 😉

Nie porównywaliśmy ich na tej samej wkładce, więc nie jesteśmy w stanie udzielić tu odpowiedzi.