MisQ Napisano 26 listopada 2023 Udostępnij Napisano 26 listopada 2023 Cześć. Jeżeli miałby ktoś chęci pomóc w doborze gramofonu będę wdzięczny Pytanie zasadnicze co warto kupić w cenie do 1500 zł (+-200 zł). Na co zwrócić uwagę? Czy w ogóle w tej cenie znajdę coś w miarę rozsądnego? Myślałem o czymś nowym choć używany sprzęt też wezmę pod uwagę Z góry dziękuję każdemu za poświęcony czas w tym temacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 26 listopada 2023 Udostępnij Napisano 26 listopada 2023 Gramofon. Nowy czy vintage.? Przeczytaj może ten temat na początek, myślę że trochę pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MisQ Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 22 godziny temu, misiekx napisał: Gramofon. Nowy czy vintage.? Przeczytaj może ten temat na początek, myślę że trochę pomoże. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że gramofon to tylko "talerz" który się obraca a w większości najważniejszymi są ramię, wkładka i igła. Niestety jestem laikiem i kwestia może źle dopracowana w moim pierwszym poście to to że jednak wolałbym nowy sprzęt który później będę mógł troszkę rozbudować w miarę swoich możliwości. Melomanem zawziętym nie jestem i na sam początek cudów nie będzie ale z biegiem czasu z przybywającym doświadczeniem kto wie Co do modelu gramofonu, bardziej prośba była kierowana o zaproponowanie modelu do wzmacniacza Yamahy który jest typowy pod kino domowe. Niestety sam go nie wybierałem (forma prezentu). Co do gramofonu myślałem o: Gramofon Audio-Technica AT-LP5X Rega Planar 1 Pro-Ject Debut Carbon III I czy społeczność tego forum orientuje się który by bardziej pasował i lepiej brzmiał a o długowieczności to na razie nie myślę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Gramofonu raczej nie dobierasz pod konkretny wzmacniacz, chodzi o dobry przedwzmacniacz wbudowany w niego lub osobny. Z tego co może doczytałeś, starsze modele ze złotej ery vinylu są dużo lepiej zbudowane niż podstawowe modele, które masz w marketach. A można znaleźć naprawdę zadbane egzemplarze, które będą ozdobą salonu, mieszkania. A jeżeli jesteś zdecydowany na nowy z salonu, branża zaraz przedstawi ci swoje propozycje. Nowe i pachnące z gwarancją. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Hej Jakiego brzmienia szukasz? Na pewno warto rozważyć właśnie Regę Planar 1, która oferuje ciekawe, gęstsze granie o bardzo fajnej, analogowej barwie i dobrym detalu, a także Pro-Ject Debut Carbon III DC z wkładką 2M Red. On jest bardziej neutralną brzmieniowo propozycją, bardziej detaliczną. To konstrukcja grająca powyżej swojego przedziału cenowego W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 @Q21. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica w dźwięku dwóch różnych drapaków z taką samą wkładką. Mogą być te co proponujecie. Pozdrawiam 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Każdemu się zdarzy wkleić nie to, co trzeba Oczywiście mają różne wkładki, Rega Planar 1 ma Carbon MM, a Pro-Ject Ortofona 2M Red. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Koledze @1Ender chyba nie o to chodziło ? 22 minuty temu, Q21 napisał: Każdemu się zdarzy wkleić nie to, co trzeba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Rega Planar 1 była źle podlinkowana, zakładam, że chodzi o to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 To ja wiem.😀 Spytam w takim razie ja. Czym się będzie różnić brzmienie Regi od Pro-Ject jeżeli założymy tam taką samą wkładkę i igłę? @Q21? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 (edytowany) To ja Cię odpowiem. Niczym. Jeden będzie bardziej trzeszczał, drugi mniej. Wkładki nie zmienisz, bo będą hece z ustawieniem. Jedynie rysik dokupisz. A jak się mylę to proszę mnie poprawić. Miłego dnia 😁. @misiekx PS. Q21 nie odpowiada bo sami nie wiedzą. 🤣 Edytowano 28 listopada 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Dziękuję 👍 @1Ender. Ale ja będę uparty i poproszę o odpowiedź @Q21. Ostatnio też nie odp. na moje pytanie. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Te gramofony nowe to praktycznie wszystkie bazują na podobnym układzie i różnic nie będzie, szczególnie ze wkładka tez przeważnie ta sama. Ja ostatnio szukałem takiego gramofonu i wybór padł na Audiotechnikę. Sprawiała najlepsze wrażenie organoleptyczne, wygląd tez niczego sobie, a cen dobra (niższa niż na zdjęciu): Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 33 minuty temu, misiekx napisał: Dziękuję 👍 @1Ender. Ale ja będę uparty i poproszę o odpowiedź @Q21. Ostatnio też nie odp. na moje pytanie. 😉 Nie porównywaliśmy ich na tej samej wkładce, więc nie jesteśmy w stanie udzielić tu odpowiedzi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Czyli grają inaczej, ale być może to nie zasługa innego gramiakach ale wkładek w nich zamontowanych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts