zuch Napisano 29 maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2007 Jak uzyskać dźwięk surround z kanałów TV? Widuję np. na TVN znaczki Surround albo Dolby Digital, jaki muszę kupić sprzęt żeby to oglądać (słuchać znaczy się...)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 29 maja 2007 Udostępnij Napisano 29 maja 2007 Cytat Jak uzyskać dźwięk surround z kanałów TV? Widuję np. na TVN znaczki Surround albo Dolby Digital, jaki muszę kupić sprzęt żeby to oglądać (słuchać znaczy się...)? Musisz mieć sprzęt z ... surroundem i głośniki Surround to najprostszy system dźwięku przestrzennego - oprócz Lewy+Prawy masz jeszcze Przód+Tył. Ja mam TV Philips z surroundem - możliwość podłączenia małych głośników z tyłu bardzo poprawia efekt oglądania filmów, choć do bardziej zaawansowanych systemów, które mają już pięć a nawet 7 kanałów dźwiękowych, to już bardzo daleko. Nowe wzmacniacze często mają dekoder Dolby ProLogic, myślę, że w ten sposób masz szansę uprzestrzennienia swojego kina. Pod warunkiem, że masz możliwość doprowadzenia sygnału stereo do wejścia wzmacniacza - jeśli telewizor nie ma wyjścia audio, to możesz wykorzystać tuner z magnetowidu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuch Napisano 30 maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Nie mam magnetowidu, o jakie wyjście audio chodzi? Z tyłu TV mam scart. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat Nie mam magnetowidu, o jakie wyjście audio chodzi? Z tyłu TV mam scart. A telewizor jest stereo? Jeśli tak, to w gnieździe scart można znaleźć wyjścia audio. Najlepiej kupić przewód, w którym z jednej strony masz scart, a z drugiej kable cinch, albo coś takiego: http://tiny.pl/fxs2 Wtedy cinch podłączasz do wejścia wzmacniacza z Dolby ProLogic. Jeśli tv jest mono, albo stereo w innym systemie niż używany w Polsce NICAM , to musisz poszukać innego źródła stereofonicznego dźwięku. Np. - każdy nowy magnetowid stereofoniczny sprzedawany w Polsce ma dekoder NICAM. W ogóle warto jest kupić magnetowid, by nawał reklam Cię nie zabił... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuch Napisano 31 maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2007 Dzięki, telewizor stereo, poszukam kabla. Ale wtedy będzie ten ProLogic, który jest słabszy niż Digital, jak uzyskać Dolby Digital - widziałem, że czasem na TVN się tym chwalą przed filmami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konieczko Napisano 1 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2007 Do Dolby Digital musi być sygnał cyfrowy, np. z tunera satelitarnego - niektóre modele mają wyjścia coax/opt i wtedy łączysz je z amplitunerem tak jak dvd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts