maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Witam jestem tu nowy , nie wiem czy pisze w odpowiednim temacie,jesli nie to przepraszam. Witam zakupiłem ostatnio nowego soundbara JBL 1300 PRO. I po podłączeniu brak Atmosa np w Netflixsie. Dokładnie opiszę co i jak i jaki posiadam sprzęt itp. Mój tv to SONY Bravia KD-75XG8096 (zainstalowana najnowsza aktualizacja) , soundbar jbl 1300 Pro. Do TV podłączony kabel HDMI (ultra hight speed 2.1) pod gniazdo ARC a do belki eARc (kabel HDMI najnowszy specjalnie kupiłem bo nie wiem co już może pomóc..) Ogólnie całą kalibrację belki zrobiłem poprawnie według instrukcji (dzwiek w satelitkach pod odpieciu ich jest) poustawiałem w TV na wyjsciu audio PCM inaczej nie czyta satelit a mam tam do wyboru wejscie cyfrowe 1 i 2 jeszcze. W Netflix w podglądzie widnieje na kazdym materiale 5.1 , Jako ciekawostke dodam ze np w Amazon Prime po najechaniu na podglad danego serialu wyswietla sie na gorze tam napis Dolby Atmos... Nie rozumiem o co chodzi., czy cos zle poustawiane . podlaczone mam ? Druga ciekawostka majac predzej soundbara samsung q600b w netflixisie wszedzie widnialo atmos... (co prawdka ten model belki samsung nie mial nic wspolengo z atmosem ...no ale widnial przy netflix..) Czy ktos moze bedzie potrafil mi pomoc i krok po kroku powiedziec jak poustawiac itp > ? Doczytalem gdzies ze powinno byc w tv w opcjach dolby digital plus wybrane...ale tu mały problem niestety tylko przy wyjsciu cyfrowym 1 i 2 to jest ten wybor ale przy PCM nie ma a tylko na tym dziala belka satelitki itp...a na innym znow forum doczytalem ze tylko w sony msi byc PCM inaczej nie bedzie dzialac P>S. Z tego co wyczytalem w internecie do niestety moj model nie obsluguje Dolby Atmos..ale Czytalem gdzies że jakoś pod konsole, blu-ray lub coś podobnego , lub inny sprzet jakos można obejść i podlaczyc ? I druga sprawa jak i również że Netflix nadaje Atmos w DD+ a takie obsługuje gniazdo ARC.. Więc powinno działac normalnie... Tagi (0) Dodaj tagi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 26 minut temu, maron123 napisał: poustawiałem w TV na wyjsciu audio PCM Czyli telewizor dekoduje sygnał i soundbar nie wie co dostaje. 28 minut temu, maron123 napisał: P>S. Z tego co wyczytalem w internecie do niestety moj model nie obsluguje Dolby Atmos..ale Twój model czego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Jeśli chodzi o nie obsługiwanie Dolby Atmosa to miałem na myśli mój TV że nie obsługuje bo ma wyjście ARC jak pisałem https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-75xg8096/specifications a co do ustawienia PCM to nie wiem czy dobrze zrobiłem itd..dlatego pytałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 11 minut temu, maron123 napisał: Jeśli chodzi o nie obsługiwanie Dolby Atmosa to miałem na myśli mój TV że nie obsługuje bo ma wyjście ARC jak pisałem Atmos i ARC nie mają ze sobą nic wspólnego. Tak w skrócie. 12 minut temu, maron123 napisał: a co do ustawienia PCM to nie wiem czy dobrze zrobiłem itd..dlatego pytałem Nie znam menu Sony ale chcesz osiągnąć efekt gdzie TV nie dekoduje niczego tylko wypuszcza sygnał na soundbar tak jak przyszedł (passthrough albo podobnie może się nazywać). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 (edytowany) Nie mam wgl takiej opcji w tv (passthrough). Chce poprostu aby byl w soundbarze dzwiek Dolby Atmos np z Netflixa i nie wiem co mozna tutaj poradzic.. Ale wszedzie pisze ze gniazdo ARC jest za stare aby byl Atmos ...tylko powinno byc eArc.. No ale dobrze rozumiem Rozumiem ze moj tv powinien cos dekodowac tak ? wejscie PCM jest nie odpowiednie > ? gdy przejde na cyfrowy 1 lub 2 nie ma glosu w odczepianych satelitkach od soundbara Edytowano 20 grudnia 2023 przez maron123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 (edytowany) Pozwoliłem sobie w ramach pokazania ustawień jakie są w moim TV pożyczyć zdjecia od kolegi z tego wątku dokładnie od "sawio" z 31 sierpnia post..u mnie sa identyczne ustawienia tylko takie https://forum.audio.com.pl/topic/48605-vademecum-podłączenia-czyli-kiedy-mam-problem-jak-co-podłączyć/page/41/ Edytowano 20 grudnia 2023 przez maron123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 58 minut temu, maron123 napisał: Ale wszedzie pisze ze gniazdo ARC jest za stare aby byl Atmos ...tylko powinno byc eArc.. No ale dobrze rozumiem Tłumaczę Ci raz jeszcze, że tak nie jest. Infirmacje na ten temat znajdziesz nawet na tym forum. Jeżeli źródłem jest streaming z TV do uzyskania Atmos wystarczy Ci ARC. Earc potrzebny Ci będzie gdybyś do TV podłączył źródło z wyższym bitrate np. DTS-HD. W streamingach takie nie występuje. Zobacz na post Butlera w ww. wątku i próbuj dalej. Upewnij się że masz content z Atmos. Na przykład czesto nie występuje on w ścieżkach z dodatkowymi językami a tylko w oryginalnej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 (edytowany) Rozumiem,przeciez tylko grzecznie pytalem . Nie wyswietla Atmosa nawet w oryginalnej nigdzie To co wstawil kolega Butler (swoje zdjecia) niestety ale nie mam tego u siebie Synchronizacja A/V , ani Tryb eArc, ani Trybu Przekazywania..dlatego prosze o pomoc Od tygodnia juz próbuje i niestety nic... Edytowano 20 grudnia 2023 przez maron123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Kluczowe jest cyfrowe wyjście audio i włączenie ARC/earc. Czasami po zapodaniu ustawień trzeba wyłączyć i włączyć ponownie oba urządzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Niestety nie mam nigdzie opcji wlaczenia ARC/earc. U mnie jest tylko w cyfrowe wyjscie audio do wyboru automat 1 (wyjscie dzwieku skompresowanego bez zniam automat 2 ( tylko wyjscie dzieku skompresowanego tresci wielokanalowych bez zmian) PCM (wyjscie zawsze jako PCM) tylko to mam do wyboru nic o ARC/earc niesytety Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 No to tutaj Priorytet systemu audio to bedzie pewnie ARC, sterowanie kinem to pewnie CEC. Do tego wyjście automat 2. Potem kombinować z kolejnością włączenia urządzeń, aktualizacja firmware, ustawieniami soundbara itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 (edytowany) Mam wszystko ustawione jak na zdjeciu wyrzej i rozumiem ze tak ma byc wszystko zaznaczone ? tylko tam gdzie PCM dalem na wyjscie automat 2 . Pomoglo ale tylko w jednym..slychac teraz w satelikach w koncu dzwiek po odpieciu ich i na belce wyswietlilo dolby surround , ale po wyborze sciezek nawet oryginalnej (przyklad serial Wiedzmin) wszedzie 5.1 tylko do wyboru nadal W TV najnowsza aktualizacja jest, wlaczalem i wylaczalem tv i soundbara juz kilka razy, ustawienia belki tez i nadal nic kurcze Edytowano 20 grudnia 2023 przez maron123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Czyi jest dobrze podłączony bo rozpoznaje co dostał. Teraz ściągnij sobie jakieś demo dolby atmos z sieci, wrzuc na usb i zobacz jak to odtworzy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 (edytowany) wreszcie wyskoczylo te dolby atmos..ale nie ma dzwieku w satelitkach ...tylko jest w zwyklej tv naziemnej po odpieciu w trybie atmos tez nie dzialaja satelitki ... Edytowano 20 grudnia 2023 przez maron123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Opowiem dokładnie co teraz jest. Zwykła Tv naziemna idzie w PCM (na wyswietlaczu soundbara) działają tam odłączone satelitki i jest głos w nich. Natomiast jes;i chodzi o Netflixa to gdy wchodzi sie w konkretny materiał na ten tzw "podgląd" i po chwili wyswietla sie kawalek filmu na soundbarze jest PCM dziek slychac w satelitach odpietych , natomiast gdy wchodze w material i wlaczam film to dzwiek w satelitach ginie...(tylko same odgłosy trzaski ale bez dialogów ), .gra tylko sama belka z lektorem 5.1 (to samo jak wybieram oryginalna sciezke ATMOS gra sama belka tylko) i na soundbarze widnieje wtedy Dolby Surround , to samo jest w Amazonie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 nie przejmuj się z belki i tak Atmosa nie będzie. Wszystko git. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 21 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Nie rozumiem ? Możesz dokładnie powiedziec o co chodzi? A 5.1 dlaczego również nie ma w satelitach? Przecież tak nie powinno być Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 21 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Jeżeli chodzi Ci że mam na myśli nie wiadomo jakie efekty w Atmosie itp to wiem ze to nie to samo co kino domowe np ale nie o to mi chodziło. Tylko o to że powinien być przestrzenny prawda? A nie tylko jest w PCM? Dlatego potrzebuje pomocy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 21 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Jest w stanie ktoś mi pomóc ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Co prawda nie mam TV Sony, ale moim skromnym zdaniem błąd tkwi w ustawieniach TV. Po pierwsze jeżeli podajesz PCM do "belki" to na pewno nie uzyskasz Atmos, wogóle nie uzyskasz żadnego Dolby. Powinno być możliwe zmienienie PCM na dźwięk przestrzenny, Dolby albo coś podobnego. Jeżeli "belka" wyświetla Ci Atmos w TV naziemnej to co najmniej dziwne, tam chyba mało kto nadaje w Dolby 5.1 , a co dopiero Atmos. Dnia 20.12.2023 o 21:51, maron123 napisał: Opowiem dokładnie co teraz jest. Zwykła Tv naziemna idzie w PCM (na wyswietlaczu soundbara) działają tam odłączone satelitki i jest głos w nich. Natomiast jes;i chodzi o Netflixa to gdy wchodzi sie w konkretny materiał na ten tzw "podgląd" i po chwili wyswietla sie kawalek filmu na soundbarze jest PCM dziek slychac w satelitach odpietych , natomiast gdy wchodze w material i wlaczam film to dzwiek w satelitach ginie...(tylko same odgłosy trzaski ale bez dialogów ), .gra tylko sama belka z lektorem 5.1 (to samo jak wybieram oryginalna sciezke ATMOS gra sama belka tylko) i na soundbarze widnieje wtedy Dolby Surround , to samo jest w Amazonie... Belka pewnie w satelitkach ma odtwarzać kanały surround (czyli popularnie błędnie nazywane tyłami), to że w nich jest cisza przy 5.1 na filmie to nie znaczy że nie działa, wszystko zależy czy ścieżka w danej chwili ma być emitowana przez "tył", jeżeli to jest rozmowa wystarczy centralny i fronty (standardowe kanały), a surround "właczy się" gdy będą efekty. Ściągnij sobie demo testu głośników i sprawdź, wtedy na ekranie będziesz widział który głośnik ma grać i sprawdzisz czy prawidłowo słychać, film nie jest idealnym materiałem do testów. Możesz sprawdzić coś stąd (Atmos), albo stąd pobrać 5.1 Channel Check, wtedy będziesz miał pewność że sygnał jest prawidłowy i można "grzebać" w ustawieniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 21 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Dziękuję za odpowiedz. Ale trochę źle mnie zrozumiałeś. Gdy w wyjsciu cyfrowym audio wybieram PCM to w naziemnej mam tylko PCM nie Atmos itp. Wogule w naziemnej jest wszedzie tylko PCM. W Netflixsie mam tylko Dolby Surround albo Atmos (jak wybiore sciezke) ale wtedy nie ma dzwieku przestrzennego w satelitach tylko wtedy. A co do satelit...no wlasnie jest cisza niestety nie ma zadnych dialogow tylko trzaski , huki itp a przeciez powinno byc wszystko prawda to po co by byly odpinane i co to za atmos z belki jak w satelitach rowniez cisza.. Jak to ustawic zeby nie bylo tylko slyszane przez centralny i fronty ale wszedzie ? Probowalem juz chyba wszystkich ustawien... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 21 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Może ktoś ma taki sam TV jak mój lub z takimi samymi wyborami ustawień i zechce się podzielić wiedzą ? Bym próbował wtedy krok po kroku dokładnie i może się uda przed Świętami ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Sim Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 (edytowany) Może niewiele wniosę do tematu, czytałeś np. https://rms.pl/baza-wiedzy/3316-hdmi-arc-i-earc-co-to-jest-i-do-czego-sluzy Miałem kiedyś Sony Bravia i to był jak na tamte czasy kapryśny TV, w czasach gdy inne odtwarzały pliki z USB temu często coś nie pasowało. Kluczowy może jest przewód HDMI, miałem kiedyś taki za 50zł i migał czasami obraz. Kiedy kupiłem przewód HDMI (8K, UHD 2.1) to problemy ustały, u mnie akurat z przesyłaniem obrazu z PC na TV (teraz mam LG). Takie przewody są dość drogie i czasem warto kupić na internecie, żeby była możliwość zwrotu jakby coś było nie tak. Tylko jakbyś chciał na święta to nie przyjdzie już przed Mi szedł z polskiego amz miesiąc bo czekali na dostawę Edytowano 22 grudnia 2023 przez San Sim Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maron123 Napisano 22 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 To mi nic niestety nie pomogło. Czytałem. Ale kolega moich postów chyba dokładnie nie czytał 😃 napisałem prędzej że kabel kupiłem specjalnie taki jaki mówisz najlepszej jakości. No właśnie chcielibyśmy to ustawić do świąt dlatego nadal aktualna pomoc wasza. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Sim Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 Spróbuj na czacie pomocy technicznej Sony i JBL .Fajnie by było mieć inne źródło dźwięku z Dolby (np. odtwarzacz blue ray i kilka płyt), ale to trzeba by się z kimś dogadać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts