Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
7 minut temu, DiBatonio napisał:

Tak.

Ja mam plik instalacyjny, właśnie zainstalowałem na smartfonie 😉

Link się przyda , moja wersjato 6.9.00 w linku nowsza 7.14

ze sklep play z polskim IP, czy z Apoti zainstalowałeś ?

Edytowano przez shureido
Napisano
Dnia 14.01.2024 o 21:20, Martin Gora napisał:

Aktualnie używam Spotify, i tragedii nie ma, skompresowane pliki 320kbs brzmią dobrze na moim sprzęcie.

No, ale chciałoby się mieć ten sam wybór który daje Spotify w lepszej jakości.

Testowałem Deezer, fajna sprawa, I tu i tam 44khz 16bit, w przypadku Deezer opcja bez kompresji, ale szczerze trudno mi zauważyć różnicę pomiędzy Spotify na 320kbs i Deezer bez kompresji. Jeżeli coś słyszałem to nie jestem pewien na ile to kwestia słuchu, a na ile mojej wyobraźni, więc w moim zeszycie jest tu remis, i nie zdecydowałem się na zmianę serwisu.

Testowałem również Amazon Music, tam z kolei (w jakości UHD) różnice było słychać jak najbardziej, ale... moim zdaniem ten serwis jest tragiczny dla użytkownika, funkcjonalność kuleje, a wybór materiałów w jakości UHD jest skromny. No i drażniło że nie dało się z poziomu komputera sterować odtwarzaniem w aplikacji na streamerze. 

Jakieś inne alternatywy?

PS. Korzystałem z wyszukiwarki forum aby się upewnić czy takiego pytania już nie było, i nie dostałem żadnych wyników.

To co słyszysz bardzo zależy od tego jakie było źródło, jak został nagrany dany album i co potem się z nim "stało". Płyta płycie będzie BARDZO nierówna. Możliwości zapisu kiedyś były inne. Bardzo różni się też jakość np. remasterów, bo ktoś kiedyś musiał ucyfrowić np "Kind of Blue" Miles'a Davis'a z 1959 roku.

Dobrym testem jakości streamingu jest Random Access Memories Daft Punk'ów, bo sam album jest współczesny i został zarejestrowany bardzo dobry sposób. Na Apple Music jest wersja 24bit, 88,2 Khz, a na Spotify jest tylko jakość CD. Na moim przy komputerowym DAC-u za 400 złotych i słuchawkach za 700 różnica w przestrzeni i ilości szczegółów jest bardzo słyszalna.

Co do tego jaki serwis streamingowy jest lepszy to już inna para kaloszy ;) Ja korzystam ze Spotify na codzień ale powoli od niego odchodzę póki co do Apple Music z powodu tych wszystkich podcastów i braku skoncentrowania na budowaniu jakiegoś muzycznego katalogu. W Apple Music jest dla mnie jakoś to lepiej podzielone. Podoba mi się też to, że Apple jednak jakość muzyki traktuje w miarę poważnie np nie ukrywająć jakości streamu. Wybór też jest OK.

Napisano (edytowany)
Dnia 19.02.2024 o 13:21, pavello napisał:

Dobrym testem jakości streamingu jest Random Access Memories Daft Punk'ów

Jakościowo płyta przeciętna, zarówno na winylu jak i ze strumienia.

Rzeczywiście dobrze jest choćby: Ben Webster Meets Oscar Peterson (1959).

Wszystko odsłuchiwane na studyjnym sprzęcie czyli z maksymalnie płaską charakterystyką przenoszenia i odtwarzania.

Edytowano przez Highlander_now