Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry.

Mam komputer PC (desktop), na którym oglądam filmy, gram i słucham mp3 (niskiej jakości). Do tej pory podłączony był on do systemu Denon CEOL-N10 za pomocą kabla włożonego w wejście słuchawkowe na przedzie komputera.

Planuję zakup wzmacniacza (pewnie Yamaha A-S701 lub 801) i chcę go podłączyć do PC-ta. Pytanie: jak to zrobić, by jakość dźwięku była najlepsza (nie musi być bardzo dobra — od tego mam odtwarzacz CD)?

Komputer nie ma wejścia na kabel optyczny ani koaksjalny, jakby co.

Napisano (edytowany)

@gienasNo nie tak wsio. U mnie działało przez kilka miesięcy , a teraz nie działa. I najgorsze, że nie mam zielonego pojęcia jak uruchomić z powrotem transmisję audio przez USB. Na poprzednich systemach było to proste, a na Win 10 już takie nie jest. W ustawieniach audio - zapomnij. Zajęło mi to już kilka godzin i dalej NIC. W managerze urządzeń też nie można skonfigurować sprzętu. Nawet fachowiec od komputerów nie bardzo wię co z tym zrobić. Próbował chyba z godzinę i też mu się nie udało.

Słychać, ze dac wykrywa podłaczenie USB i ... na tym koniec. Włącza się częstotliwość próbkowania i nic poza tym. Dzwięku NIE MA.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Rega napisał:

U mnie działało przez kilka miesięcy , a teraz nie działa.

W takim przypadku robię przypominajkę co w windowsie doinstalowałem/odinstalowałem.

Zwykle bywa tak że któryś instalowany program nadpisuje drivery. Szopki zaczynaja się kiedy ten program odinstalujesz lub się zaktualizuje.

Ja przy instalacji programów "dyskusyjnych" robię tak, ale trochę to czasochłonne :)

1/ obraz systemu

2/ instalacja

3/ testy

4/ jest ok = zostaje jak jest

5/ coś nie działa  = przywrócenie systemu z obrazu

Edytowano przez gienas
literówka
Napisano

Myślę, ze jednak bez ingerencji informatyka się nie obejdzie. Próbowałem przywracać do ustawień sprzed zaprzestania działania. I .... NIC. Po prostu gdzieś wyłączyło się działanie portu USB i nawet nie wiem jak to odwrócić. Kiedy uzywałem Win 7 proffesional to ustawić to mozna było w ustawieniach dźwięku. Teraz nie mozna. A było ok do czasu aż podłączyłem Audię Flight. Lapek ją wykrył i ... potem przestał wykrywać cokolwiek. Wcześniej po włączeniu wtyczki usb, dżwięk we wbudowanych głośnikach się automatycznie wyłaczał. Teraz nie. Wyłącza się jedynie po włożeniu wtyczki do gniazda słuchawkowego.

• 2 weeks later...