ADAM_NDE23_AKA_VNDE Napisano 21 stycznia Udostępnij Napisano 21 stycznia Dzień dobry. Mam komputer PC (desktop), na którym oglądam filmy, gram i słucham mp3 (niskiej jakości). Do tej pory podłączony był on do systemu Denon CEOL-N10 za pomocą kabla włożonego w wejście słuchawkowe na przedzie komputera. Planuję zakup wzmacniacza (pewnie Yamaha A-S701 lub 801) i chcę go podłączyć do PC-ta. Pytanie: jak to zrobić, by jakość dźwięku była najlepsza (nie musi być bardzo dobra — od tego mam odtwarzacz CD)? Komputer nie ma wejścia na kabel optyczny ani koaksjalny, jakby co. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1977 Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia Witam, proponuję zaopatrzyć się w kabel mały jack na jednym końcu a na drugim wtyki rca. Do wzmacniacza podłączyć rca a do kompa z tyłu mały jack. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia Weź Yamahę 801 - ma wbudowany DAC -> kompa podłączysz kablem USB i w zasadzie wsio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia (edytowany) @gienasNo nie tak wsio. U mnie działało przez kilka miesięcy , a teraz nie działa. I najgorsze, że nie mam zielonego pojęcia jak uruchomić z powrotem transmisję audio przez USB. Na poprzednich systemach było to proste, a na Win 10 już takie nie jest. W ustawieniach audio - zapomnij. Zajęło mi to już kilka godzin i dalej NIC. W managerze urządzeń też nie można skonfigurować sprzętu. Nawet fachowiec od komputerów nie bardzo wię co z tym zrobić. Próbował chyba z godzinę i też mu się nie udało. Słychać, ze dac wykrywa podłaczenie USB i ... na tym koniec. Włącza się częstotliwość próbkowania i nic poza tym. Dzwięku NIE MA. Edytowano 22 stycznia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia (edytowany) 1 godzinę temu, Rega napisał: U mnie działało przez kilka miesięcy , a teraz nie działa. W takim przypadku robię przypominajkę co w windowsie doinstalowałem/odinstalowałem. Zwykle bywa tak że któryś instalowany program nadpisuje drivery. Szopki zaczynaja się kiedy ten program odinstalujesz lub się zaktualizuje. Ja przy instalacji programów "dyskusyjnych" robię tak, ale trochę to czasochłonne 1/ obraz systemu 2/ instalacja 3/ testy 4/ jest ok = zostaje jak jest 5/ coś nie działa = przywrócenie systemu z obrazu Edytowano 22 stycznia przez gienas literówka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia Myślę, ze jednak bez ingerencji informatyka się nie obejdzie. Próbowałem przywracać do ustawień sprzed zaprzestania działania. I .... NIC. Po prostu gdzieś wyłączyło się działanie portu USB i nawet nie wiem jak to odwrócić. Kiedy uzywałem Win 7 proffesional to ustawić to mozna było w ustawieniach dźwięku. Teraz nie mozna. A było ok do czasu aż podłączyłem Audię Flight. Lapek ją wykrył i ... potem przestał wykrywać cokolwiek. Wcześniej po włączeniu wtyczki usb, dżwięk we wbudowanych głośnikach się automatycznie wyłaczał. Teraz nie. Wyłącza się jedynie po włożeniu wtyczki do gniazda słuchawkowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia Strumento? No to lapek padł - przed nim na kolana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM_NDE23_AKA_VNDE Napisano 22 stycznia Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia Raczej kupię model 701. Co w takim razie muszę dokupić? Konwerter USB-optical/analog? Konwerter HDMI-optical/analog? Zewnątrzny DAC? A może coś takiego: https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/audioquest-dragonfly-black.html? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 stycznia Udostępnij Napisano 24 stycznia (edytowany) Dragonfly może posłużyć jako DAC , do komputera i słuchawek. Zasilisz też nie co trudniejsze słuchawki. Sprawdź sobie ten produkt przed zakupem:) Edytowano 8 lutego przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM_NDE23_AKA_VNDE Napisano 3 lutego Autor Udostępnij Napisano 3 lutego Dziękuję wszystkim za pomoc. Zamykam temat, gdyż kupiłem DragonFly Black i jestem bardzo zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts