xamg Napisano 26 stycznia Udostępnij Napisano 26 stycznia Hej, zakupiłem zestaw kolumn Focal Aria 948. Chciałbym złożyć zestaw 7.2.4 do kina domowego. Aktualna propozycja: 2x Focal Aria 948 4x Focal Aria 906 1x Focal Aria CC 900 2x GoldenEar ForceField 3 / 2x SVS PB-1000 Pro 4x Focal Dome 1x Denon AVC-X8500HA W mieszkaniu będzie multiroom, NUC 13 Pro z RoonOs/RoonCore. Chciałbym móc wykorzystać zestaw w multiroomie. Denon jest roon tested, nie wiem czy spiąć NUC bezpośrednio usb z denonem, czy wstawić pomiędzy jakiś streamer roon ready. myślę nad: WIIM Pro Plus CA CXN V2 SERIES 2 Proszę o opinie i rady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 27 stycznia Udostępnij Napisano 27 stycznia Dlaczego Focal ? Jaka powierzenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xamg Napisano 27 stycznia Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia Aria zakupiona w dobrej cenie z francji, powierzchnia około 35 metrów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 27 stycznia Udostępnij Napisano 27 stycznia A , słuchałeś Focal przed zakupem ? Ponoć po dłuższym czasie są męczące , dlatego sporo ich na portalach ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TZ12345 Napisano 28 stycznia Udostępnij Napisano 28 stycznia Myślę, że jest ich dużo bo mają świetny stosunek jakości do ceny. W cenie 3-4k za szt trudno znaleźć coś lepszego. Mam je 2 miesiące i mnie nie męczą ale też nie słucham ich po 5h dziennie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 stycznia Udostępnij Napisano 28 stycznia 13 godzin temu, maciek72 napisał: Ponoć po dłuższym czasie są męczące , dlatego sporo ich na portalach ... Doskonale drogi Watsonie Abstrahując od brzmienia proponuję nie wyciągać wniosków na podstawie niekompletnych lub też błędnych danych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 28 stycznia Udostępnij Napisano 28 stycznia Polecam posłuchać ich przed zakupem Nie kupować oczami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 stycznia Udostępnij Napisano 28 stycznia 22 minuty temu, maciek72 napisał: Polecam posłuchać ich przed zakupem 2 godziny temu, TZ12345 napisał: Mam je 2 miesiące i mnie nie męczą ale też nie słucham ich po 5h dziennie. 🤣 21 godzin temu, xamg napisał: Aria zakupiona w dobrej cenie z francji, powierzchnia około 35 metrów 24 minuty temu, maciek72 napisał: Polecam posłuchać ich przed zakupem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 28 stycznia Udostępnij Napisano 28 stycznia I sądzisz , że każdy pieje z zachwytu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 stycznia Udostępnij Napisano 28 stycznia Nigdzie nic takiego nie napisalem. Po prostu Twój wywód nt. rynku wtórnego jest merytorycznie cieniutki a porada aby posłuchać przed zakupem jest spóźniona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 28 stycznia Udostępnij Napisano 28 stycznia Miłego dnia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xamg Napisano 28 stycznia Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia Miałem okazję odsłuchać, planuję również odsłuch w miejscu docelowym ; p Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 stycznia Udostępnij Napisano 29 stycznia Po co Ci dodatkowy streamer skoro on jest w amplitunerze? Jeśli kupiłeś je we Francji no to nie ma o czym mówić bo tam cena była prze dobra. Sprawdził bym jednak Denon względem Arcama AVR11. Wiem że różnica bedziesz na ilości końcówek ale tu bym coś dokupił. A jednak same fronty no jest szansa że zagrają fajniej. Nie mialem zbyt wielkiego doświadczenia z X8500 ale bym to sprawdził. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 stycznia Udostępnij Napisano 29 stycznia Cześć Denon AVC-X8500HA to bardzo ciekawa opcja pod te Focale, ale na front i tak przemyślałbym końcówkę mocy lub zintegrowany wzmacniacz, na pewno to docenią. Atoll IN200 to moim zdaniem do nich fajna para. Warto też rozważyć np. tańszego AVC-X6700H i do niego końcówki na front + do brakujących kanałów, ciekawie może się sprawdzić nawet (stosunkowo) niedrogi Arcam PA410. Przemyślałbym wtedy nad nieco mocniejszymi subwooferami, jak np. Klipsch RP-1400SW lub SVS PB-2000 Pro. Wrzuć tez proszę układ pomieszczenia, zobaczymy, czy 7.2.4 jest u Ciebie możliwe do zrealizowania Poniżej zalecenia Dolby w tej kwestii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 stycznia Udostępnij Napisano 30 stycznia @xamg możemy jeszcze w czymś pomóc? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xamg Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego (edytowany) Wybaczcie wolna odpowiedz, pozniej przedstawiam rzut dla salonu z mozliwym rozstawieniem glosnikow (sufitowych i centralnego nie zaznaczalem). Jak widac miedzy kanapa a tylnymi jest dosc malo miejsaca, ale tez brakuje sciany by skorzystac np tez z focal dome flex, potencjalnie boczne 906 moglbym zmienic na flexy zeby zachowac wiecej miedzy sciana a kanapa. Nie jestem jednak przekonany czy to najlepszy wybor wymienic boczne a tylne zostawic 906. Pomieszczenie jak widac otwarte na inne, a same odleglosci nie sa idealne, fronty maja mniejsza niz zalecana, jednak nimi sie nie przejmuje, bardziej 906 dookola - czy w przedstawionym ukladzie nie beda one tam po prostu niekomfortowe do odsluchu? Edytowano 11 lutego przez xamg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 32 minuty temu, xamg napisał: czy w przedstawionym ukladzie nie beda one tam po prostu niekomfortowe do odsluchu? Jak dla mnie jeśli chodzi o audio, układ który rozrysowałeś wygląda całkiem dobrze. Brakuje jeszcze Atmos w suficie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Też uważam, że jest dobrze Dome Flax warte przemyślenia, bo faktycznie może być ciasno w przejściu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xamg Napisano 12 lutego Autor Udostępnij Napisano 12 lutego Super, dziękuję, muszę w takim razie przemyśleć kwestie surroundów. Dome Flax na boczne i Aria 906 z tyłu byłoby ok, czy jeśli wymieniać to lepiej wszystkie 4? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cherubin1991 Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego Mam bardzo podobny zestaw w swoim salonie. Na boki polecam focale aria sr900, jako surroundy grają dużo lepiej od flaxów i 906-ek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xamg Napisano 14 lutego Autor Udostępnij Napisano 14 lutego Jeszcze zastanawiam się nad subami, od czasu posta delikatna zmiana, czy 2x SVS SB-3000 będą optymalne, a może 2x SB-1000/2000Pro będą wystarczające? wolałbym jednak serię SB od PB Pomieszczenie z kinem być może będzie miało możliwość odgrodzenia zasłoną od pozostałej części Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Fajny projekt, trzymam kciuki za powodzenie. 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Tylko te surroudny to jak będą tak? na standzie? Podwieszany pod sufit czy jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xamg Napisano 14 lutego Autor Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, 77Mariusz77 napisał: Fajny projekt, trzymam kciuki za powodzenie. 🙂 dzieki 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Tylko te surroudny to jak będą tak? na standzie? Podwieszany pod sufit czy jak? Surroundy na standzie, na razie zostawiłem Aria 906 na wszystkie, gdybym zmieniał na Dome Flax to boczne pewnie by poszły na ścianę. Jeszcze pytanie, czy w pokoju jak przedstawiony warto dodawać 2 kanały sufitowe i zrobić 7.2.6 czy za mała przestrzeń? Edytowano 14 lutego przez xamg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Widzę niecałe 4 metry , o ile dobrze odczytałem to na trzecią parę według mnie ciasno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts