Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich.
Szanowne grono, nadszedl dzien na zmiane sprzetu. Zaproponowany  zestaw to ArcamAVR5 w parze z nowymi Focalami Aria Evo X n.3. 
Nie bedzie kina domowego, tylko stereo,  miejsce gdzie to bedzie stalo i grało to salon  połączony kuchnia. Kubatura pomieszczenia to 38m2. 
Pytanie do zacnego grona i zarazem prośb o opinie czy to dobry zestaw full.webpbig_Aria-Evo-X-No3-focal-moss-greenHG-00

Napisano

Nic nie mam do tego Arcama, w sumie nie wiem jakie wymagania podałeś. Focal Evo X to nowa linia ja osobiście jej nie słyszałem/ widziałem. A Ty już miałeś okazję posłuchać ? 

Może napisz czego szukasz i postaramy się coś doradzić ale przy tych kwotach musisz posłuchać koniecznie sam ( i w sklepie dla porównania i w domu )

Napisano

Spróbowałbym Uniti Nova + te Aria które wskazałeś.

Biorąc cały zestaw pewnie niejeden sklep zrobi cenę ok. 30k za całość.

Alternatywnie do Naima:

Rose rs520 - końcówki mocy są w klasie D ale dac jes podobno świetny - tu wyjdzie taniej

NAD M33 - podobno dźwięk bardziej audiofilski niż w Nova.

Ja mam Uniti Nova i dla mnie jest kozak.

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Tomasz S. napisał:

Nic nie mam do tego Arcama, w sumie nie wiem jakie wymagania podałeś. Focal Evo X to nowa linia ja osobiście jej nie słyszałem/ widziałem. A Ty już miałeś okazję posłuchać ? 

Może napisz czego szukasz i postaramy się coś doradzić ale przy tych kwotach musisz posłuchać koniecznie sam ( i w sklepie dla porównania i w domu )

Znam ten gwizdek gdyż mam go w Vesti - niesamowicie precyzyjny ale mógłby trochę bardziej “iskrzyć”.

W recenzjach opisują, że w Aria ten tweeter gra wyżej i ogólnie jest lepiej skonfigurowany.

Wg tej samej recenzji nowa Aria jest bardziej basowa, Vestia też ma więcej basu niż Aria z pierwszego wydania dlatego te nowa EVO może być niesamowita.

Strasznie jestem ciekawy jak ona gra w porównaniu do Vestii.

8 minut temu, Artur O napisał:

Naim Nova + Aria 948 wypadało u mnie słabo

Nova gra bardzo przeciętnie jak jest nowa. 
Do 948 może już prądu brakowało. 

Edytowano przez Blady2000
Napisano
2 godziny temu, Tomasz S. napisał:

Budżet 30tys. Stereo nie przewiduje rozbudowy do kina domowego. Nie lubię mega głośno słuchać muzyki powiedzmy że maksimum 30% mocy którą może zrobic zestaw. Srodek i troche bassu mile widziany. 

Napisano

HDMI ARC trochę ogranicza wybór ale jest kilka opcji. Czy jeżeli sprzęt byłby naprawdę wysokiej półki to dopuszczasz też używane przedmioty ?

Ja na Twoim miejscu kupiłbym takie dzieło sztuki jak np Wharfedale Elysian 4 ( sa dostepne roczne za 24 tys ale pewnie da się utargować trochę ) + coś ala Marantz 40N czy właśnie Arcam SA30, NAD M10v2 (w sumie mógłbym nawet żyć z Audiolabem 7000). Jeżeli byłbym nastawiony 100% na nowe to chyba sprawdziłbym nowość od Rotela czyli RAS-5000 i dołożył do tego Polk Audio R700.

Z kolosów masz dostepne np Audiovector QR7, Nowe Wharfedale Aura 4 fajnie się zapowiadają, Focal 948 da się kupić za śmieszne pieniądze, nie wiem w sumie ile moga kosztować jakieś duże KEF jak R11 meta.

Tak czy owak Zenon Nowak zachecam do sprawdzenia wielu marek w wielu sklepach. Nie wiem z jakiego miasta jesteś ale jeżeli Warszawa to wcale bym się nie zdziwił gdybyś np po wizycie w "Na Temat Audio"  zrezygnował z HDMI ARC na rzecz bardziej egzotycznego zestawu jak Opera Quinta z Musical Fidelity M6si a stramer dołożył oddzielnie.  Kombinacji w tej cenie masz mnóstwo ! Nie spiesz się i koniecznie napisz co tam udało się posłuchać i jak wrażenia.

Napisano

Ten amplituner gra dobrze w stereo ale to amplituner kina domowego.

Kto Ci to polecił do stereo?

Faktycznie lepiej wybrac SA30 który gdzie niegdzie bywa jeszcze dostępny.

Tak samo jak lepiej wybrać tańsze Arie. EVO X ma zaporową cenę. Sluchałes ich? To budżet gdzie jest juz na prawde olbrzymi wybór kolumn.

Moim zdaniem powinieneś nieco więcej poświecić na odsłuch bo coś Ci sprzedawca zamącił w głowie.

Napisano
15 godzin temu, terracan1929 napisał:

Do 15 m2 rozważasz zakup takich kolumn ???

Autor wątku napisał "miejsce gdzie to bedzie stalo i grało to salon  połączony kuchnia. Kubatura pomieszczenia to 38m2. "

Monday0-a jak u Ciebie z akustyką pomieszczenia, czy masz możliwość rozstawienia kolumn jak trzeba, w odpowiednich odległościach od ścian? Żeby nie wyszło tak, że kawał kasy włożony w nowy sprzęt a nie zagra on zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. No i czego słuchasz, bo takiej informacji chyba jeszcze nie podałeś? 

Pozdrawiam

Napisano
41 minut temu, RoRo napisał:

Autor wątku napisał "miejsce gdzie to bedzie stalo i grało to salon  połączony kuchnia. Kubatura pomieszczenia to 38m2. "

Kubatura to jest powierzchnia x wysokość.

Wg polskiego prawa minimalna wysokość pomieszczeń mieszkalnych to 2,5 m, więc 38 / 2,5 = 15,2 m2.

Napisano
40 minut temu, terracan1929 napisał:

więc 38 / 2,5 = 15,2 m2.

Matematyki uczyłem się bardzo dawno temu, może mi przypomnisz co tutaj robisz.

Dzielisz metry kwadratowe po podłodze przez  zakładaną  minimalną wysokość i dostajesz metry kwadratowe ?

Napisano
1 godzinę temu, Tomasz S. napisał:

Wolno coś dziś czaję a nie mogę edytować poprzedniego posta. 

Poniedziałki takie są ;) 

Autorze, moim zdaniem AVR5 również nie ma tu sensu, bo to amplituner kina domowego. Na pewno warto sprawdzić wspomnianego już Arcama SA30, a do tego Cambridge Evo 150, to tak z opcji z HDMI ARC. Jeśli chciałbyś rozłożyć zestaw na dwa elementy, to istnieją streamery z DAC i HDMI eARC, które mogą Ci się spodobać. Taniej NuPrime Omnia WR-2, drożej EverSolo DMP-A8. Do nich można dobrać mniej rozbudowany w sekcji cyfrowej wzmacniacz, czy też w pełni analogowy, jak Roksan Caspian M2, który moim zdaniem do Focali będzie bardzo dobrze pasował :) 

Zapraszamy do kontaktu i umówienia się na odsłuch, Focale z nowej serii już powinny u nas być :) Możesz też liczyć na atrakcyjny rabat. 

Napisano
23 godziny temu, monday0 napisał:

Arcama polecili w Technikarium w Warszawie. 

Zapytałes po co Ci amplituner kinowy do stereo? Tylko do stereo? To ma sens jesli bedziesz budował kino i stereo. Wtedy tak

Powyższe propozycje w stereo sprawdża się lepiej.

No chyba że wspomniałes mu że jednak myslisz o kinie?