Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Podzielę się przemyśleniami na temat okablowania  sprzętu grającego. Głośnikowymi i interconektami. Ostatnio miałem sporo czasu i postanowiłem posłuchać wraz z kolegą na naszych systemach kabli głośnikowych i połączeniowych. Razem było to po z 20 kabli.  Były w przedziale cenowym  od 1,5 tyś do ok 10tyś  więc nie tanie. Marki to VDH , NORDOST, TARA LABS ,MIT  z każdej z tych marek  kable tańsze i droższe. I ogólnie do jakiej konkluzji doszedłem?

Do swojego systemu staraj się najpierw kable przed zakupem posłuchać i najlepiej porównać z innymi- może to jednak nie każdy mieć taką możliwość.

Nie na każdym rodzaju muzyki jest się w stanie ocenić przewody. Ci co słuchają muzykę elektroniczną, czy mocny rock przy przesłuchaniu kabli mogą nie słyszeć , czy jest wierny naturalnemu przekazowi.

Najlepiej przesłuchać na głosie ludzkim, wokalach nagranych w dobrych akustycznych studiach. Tutaj widziałem różnicę w neutralności i wierności muzyki. I o dziwo wcale nie te najdroższe przewody były najlepsze. Więc trzeba uważać przed kupnem ,bo na prawdę można wydać duże pieniądze i jeszcze zepsuć sobie całość zgranego systemu.

Drogie kable mają swoje zalety, często mają w swoich budowach domieszki srebra i innych rzadkich metali, które dodają przestrzeni i wyrafinowania ale nie zawsze są neutralne w całym paśmie. Przykładowo przewód głośnikowy za 2tyś odtworzył bardziej neutralnie i wiernie wokal i w ogóle całosć muzyczną jak przewody za 11tyś  i słuchaliśmy to na 3 systemach więc nie mogło być pomyłki. Nie mówię już o systemach tańszych, bo zakup do nich drogich kabli może być po prostu nie potrzebny.

Tak więc radzę przed zakupem zawsze w miarę możliwości jak najwięcej przesluchać  nie kierować się opiniami i recenzjami.

Napisano (edytowany)
37 minut temu, JACEK BART napisał:

Nie na każdym rodzaju muzyki jest się w stanie ocenić przewody. (...) Najlepiej przesłuchać na głosie ludzkim, wokalach nagranych w dobrych akustycznych studiach. Tutaj widziałem różnicę w neutralności i wierności muzyki.

Zdecydowanie tak. :)

38 minut temu, JACEK BART napisał:

I o dziwo wcale nie te najdroższe przewody były najlepsze. Więc trzeba uważać przed kupnem ,bo na prawdę można wydać duże pieniądze i jeszcze zepsuć sobie całość zgranego systemu.

Ależ oczywiście, bo również wśród drogich kabli można znaleźć takie, które nie są neutralne, lub nie będą pasować do naszego systemu.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
8 minut temu, JACEK BART napisał:

Najważniejsze jest jednak w całym systemie pomieszczenie odsłuchowe i zgranie go z kolumnami. Bez zadowalającego  dźwięku z tych dwóch elementów właściwie dalsza budowa systemu nie ma sensu.

Oj tam, bez przesady 😉

Co prawda są pomieszczenia bardziej lub mniej przyjazne akustycznie, ale jak przejrzeć wątki o akustyce lub realizacje adaptacji akustycznej w galeriach branży, to zazwyczaj w pomieszczeniach ze skosami ludzie (świadomi) narzekają na akustykę, co widać też jak branża adaptuje takie pomieszczenia.

Podobno Pylony na Melodice grają idealnie nawet w pustych ścianach ze skosami.

Taki zestaw i połączenie łamią wszystkie zasady fizyki i akustyki razem wzięte 😁

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, JACEK BART napisał:

W pustych ścianach? I jeszcze przy ścianach nie słyszałem żeby cokolwiek dobrze grało.

Nie wierz w to co piszą, czasem warto zobaczyć 😉

2 godziny temu, Artur Brol napisał:

One nie graja w pustych scianach, i nie przy scianach. Nie wierz we wszystko co niektorzy pisza.😏

A , przepraszam...wjechał stolik, wcześniej była komódka 🙂

https://forum.audio.com.pl/topic/1236-wasze-systemy/?do=findComment&comment=624617

Jakaś cewka też by się znalazła, wpływu cewki nie słychać, ale jakby pomierzyć...😉

DSC_4580.JPG.8d90f3c23718afc2b5cda2210e5dd428.jpeg.c63f7751fc769b7145fe44d93facf995.jpg

Edytowano przez DiBatonio