Maciej3390HK Napisano 5 lutego 2024 Napisano 5 lutego 2024 Dzień dobry ,Witam wszystkich Jestem przed zakupem kolumn podłogowych do HK3390 w przedziale cenowym max2,5tys Obecnie słucham muzyki na 15 letnich kolumnach Magnat Vektor 5 ktore schodzą nisko ale nie mają miękkiego basu i Kielski graj w górze , wspomagam się suboferem przy cichym odsłuchu. Zależy mi na miękkim soczystym Basie z czystym sopranem i wycofanym środkiem. Muzykę jaką słucham to Disco .Często słucham radia RMF max nie siedząc na wprost kolumn tylko robię coś w domu natomiast salon w którym będą stać kolumny to kwadrat 4,5 na 4,5 m z otwartą ścianą po prawej stronie . Po przeczytaniu kilkunastu postów wyprałem kilka moich typów 1-Audiosymptom I6 2 2 pylon 25 ( z recenzji podobno lepsze będą 27 ale cenowo już za drogie 3 Klipsch 620 4 Polk t50 I tu pytanie do was jakie najlepiej zagrają z HK Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 lutego 2024 Napisano 5 lutego 2024 Cześć, Spróbuj koniecznie z głośnikami Indiana Line Tesi 561 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-1056.html Aktualnie mamy je w dobrej cenie, 2800 zł Dynamiczne, ocieplone, ładnie wykonane, lubią dobre wzmacniacze, spróbuj koniecznie Odpisz, cytując
rms.pl Napisano 5 lutego 2024 Napisano 5 lutego 2024 W tej kwocie polecam poszukać używanych kolumn Polk TSX 440, które mają mocno dociążony dół pasma, z nisko schodzącym basem, góra jest też podbita, ale nie tak mocno jak np. w modelach Klipscha. Góra pasma czysta, z niezłą przestrzenią w tym pułapie cenowy. A jak chcesz mocno podbite oba skraje pasma, to tutaj dobrym rozwiązaniem może być wspomniany Klipsch model RP-260F. Odpisz, cytując
Maciej3390HK Napisano 6 lutego 2024 Autor Napisano 6 lutego 2024 Dziękuję za odpowiedź, miałem nadzieję że będzie łatwiej a tu dochodzą nowe głośniki Już druga osoba poleca mi Line Tesi 561 Trzeba będzie jechać na odsłuch tych kolumn👍, odnośnie Polk Tsx 440 używki sa niedostępne Jakie jest zasadnicza różnica pomiędzy klipsy 260 a 620 czy jako laik audio i słuchając disco Polo 😉😉 usłyszę różnice ? Pozdrawiam Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 lutego 2024 Napisano 6 lutego 2024 Cześć Indiana Line Tesi 561 to ciekawa opcja, dość ciepło i spokojnie grająca. Pylon Audio Pearl 25 to granie bardziej naturalne, może bardziej uniwersalne. Są też prostsze w napędzeniu moim zdaniem. Kilka fajnych opcji znajdziesz w naszym filmie, zachęcam do obejrzenia go, a także do umówienia się na odsłuch w naszym salonie Sprawdzisz kilka opcji i zdecydujesz, która najbardziej Ci się podoba. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 6 lutego 2024 Napisano 6 lutego 2024 Koledzy też zaproponowali głośniki z Indiany, Test 561 więc coś jest na rzeczy Posłuchaj tego, bo Twój wzmacniacz jest stonowany, nie jest ostry ale przede wszystkim wydajny. Te kolumny (jak i nie tylko te) lubią wydajne wzmaki, to jest to Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 8 lutego 2024 Napisano 8 lutego 2024 Żadne z tych. To wszystko ciepłe kolumny. No poza klipchem ale modelu 620 nie warto. Poluj na RP 260 / 6000 Albo używane Synergy F2 Z nowych Magnat Signature 505 Odpisz, cytując
Maciej3390HK Napisano 10 lutego 2024 Autor Napisano 10 lutego 2024 Dziękuję za odpowiedzi i propozycje. Napewno będę chciał spróbować odsłuchu 😉 z Klipsch , Tesi i magnatami. pozdrawiam Odpisz, cytując
Maciej3390HK Napisano 14 lutego 2024 Autor Napisano 14 lutego 2024 Słuchałem Klipsch RP260 i przy głośniejszej muzyce grają bardzo czysto , wokal wyśmienity , bas łagodniejszy niż w magnatach wektor 5. Natomiast przy cichym odtwarzaniu muzyki grały normalnie , bez pazura. Czas na magnata Signature 505 i tesi 561 Czy mój wzmacniacz uciągnie magnety 507? Są tam dwa głośniki basowe pozdrawiam Odpisz, cytując
Dedal Napisano 14 lutego 2024 Napisano 14 lutego 2024 (edytowany) JBL😉 na Olx coś znajdziesz Ale jest jeszcze jedna rzecz, z testu hk3390 Konkluzja Ale wiecie co? Gdybym miał dwa tysiące na wzmacniacz, Harman trafiłby na krótką listę kandydatów do odsłuchu. Gdybym w ramach testu nie potraktował go kilkoma specyficznymi płytami, nawet bym nie zauważył braku najniższych pomruków. Cała reszta to w tej cenie bardzo wysoki poziom. Pzdr Edytowano 14 lutego 2024 przez Dedal Odpisz, cytując
Maciej3390HK Napisano 14 lutego 2024 Autor Napisano 14 lutego 2024 Czytałem ten artykuł , wzmacniacz nie wydaje niskich pomruków, w przyszłości mam w planach wymienić go na YAMAHA MusicCast R-N600A Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 lutego 2024 Napisano 14 lutego 2024 (edytowany) Masz bardzo dobry wzmacniacz. Z dźwięku harmana ciężko się wyleczyć. Jak harman to JBL jak chcesz jaśniej to klipsch. Edytowano 14 lutego 2024 przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 14 lutego 2024 Napisano 14 lutego 2024 1 godzinę temu, Maciej3390HK napisał: Czytałem ten artykuł , wzmacniacz nie wydaje niskich pomruków, w przyszłości mam w planach wymienić go na YAMAHA MusicCast R-N600A Zmiana w przyszłości na RN600 wprowadzi pewne zmiany w charakterze. Posłuchaj tego wcześniej, bo wtedy trzeba dodać nową listę kolumn do odsłuchu. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 15 lutego 2024 Napisano 15 lutego 2024 12 godzin temu, Maciej3390HK napisał: Czas na magnata Signature 505 i tesi 561 Czy mój wzmacniacz uciągnie magnety 507? Są tam dwa głośniki basowe Tesi są zdecydowanie słabsze. Tak uciągnie. Sprawdź i daj znać. nie ma sensy zmieniać Harmana na RN600. Ona nie będzie grać lepiej. No chyba że bardziej spasuje zestaw z kolumnami, ale to indywidualne podejscie. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 15 lutego 2024 Napisano 15 lutego 2024 Jeslii chodzi o funkcjonalność to będzie lepiej ale brzmienie no nie wiem . Mam w piwnicy hk255 i w stereo jak na amplituner za 2 tys grał przyzwoicie. Odpisz, cytując
Maciej3390HK Napisano 15 lutego 2024 Autor Napisano 15 lutego 2024 36 minut temu, Piotr Sonido napisał: Tesi są zdecydowanie słabsze. Tak uciągnie. Sprawdź i daj znać. nie ma sensy zmieniać Harmana na RN600. Ona nie będzie grać lepiej. No chyba że bardziej spasuje zestaw z kolumnami, ale to indywidualne podejscie. Przyszłościowa zmianę wzmacniacza dyktuje tylko i wyłącznie bezpośrednim dostępem do serwisów streamingowych. Do HK w obecnej chwil rozglądam się za odtwarzaczem sieciowy , czy dobrym wyborem będzie TAGA Harmony TWA-10B ? Odnośnie Yamaha 602 to miałem możliwość odsłuchu z Monitor Audio Bronze oraz Yamahe starszej daty z nowymi tonsilami i drugi zestaw był zdecydowanie przyjemniejszy w odsluchu , delikatny bas z czysto tykającymi sopranami pozdrawiam Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 16 lutego 2024 Napisano 16 lutego 2024 23 godziny temu, Dedal napisał: Jeslii chodzi o funkcjonalność to będzie lepiej ale brzmienie no nie wiem . Mam w piwnicy hk255 i w stereo jak na amplituner za 2 tys grał przyzwoicie. To były dobrze brzmiące modele. Śweitnie jak na tamte czasy wyglądające. Chodź u nich mieliśmy najwiecej awarii. 23 godziny temu, Maciej3390HK napisał: Przyszłościowa zmianę wzmacniacza dyktuje tylko i wyłącznie bezpośrednim dostępem do serwisów streamingowych. Do HK w obecnej chwil rozglądam się za odtwarzaczem sieciowy , czy dobrym wyborem będzie TAGA Harmony TWA-10B ? Odnośnie Yamaha 602 to miałem możliwość odsłuchu z Monitor Audio Bronze oraz Yamahe starszej daty z nowymi tonsilami i drugi zestaw był zdecydowanie przyjemniejszy w odsluchu , delikatny bas z czysto tykającymi sopranami pozdrawiam No właśnie możesz dokupić takie coś. Moim zdaniem lepiej Wiim który to już zalezy od Ciebei czy mini czy Pro + Odpisz, cytując
Maciej3390HK Napisano 18 lutego 2024 Autor Napisano 18 lutego 2024 Kupione magnaty 507 góra zdecydowanie lepsza , lepsze stereo ,co do basu to dziwne zjawisko ; siedząc w salonie na wprost kolumn jest go zdecydowanie mniej niż stojąc obok kolumny. Dźwięk jest bardziej tusty ,pełniejszy poprawa na plus tylko basu mało. Będę rozglądał się z nowym subeferem , bo obecny Teutel jest od kina domowego i ciężko jest mi go wysterować. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi 👍 Odnośnie strimea to jakie podłączenie daje lepszy dźwięk ;Cocial czy po analogu bo, harman nie posiada wejścia optycznego. Tak więc strimer mini odpada. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Dedal Napisano 18 lutego 2024 Napisano 18 lutego 2024 A można coś podobnego spróbować było, no ale niech służą Magnaty 👍 Pzdr Odpisz, cytując
Recommended Posts