PanKlor Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego Jasne, subwoofer nigdy nie jest za mocny. Listy nie znam. Podzwoń po sklepach ale myślę, że jak ma być z eq i mały to na 99% zamknięty i raczej SVS. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Szumilas Napisano 7 lutego Autor Udostępnij Napisano 7 lutego Znalazłem jeden ze screenów jak kiedyś kalibrowałem jednego z subwooferów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego (edytowany) Problemem jest to, że masz 2 subwoofery i nie masz pojęcia co one razem robią. Ta aplikacja Elac raczej nie potrafi zgrać w subow jednocześnie. Dlatego mało to użyteczne. Pomijam już dokładność tego wykresu. Edytowano 7 lutego przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego 34 minuty temu, PanKlor napisał: Problemem jest to, że masz 2 subwoofery i nie masz pojęcia co one razem robią. Ta aplikacja Elac raczej nie potrafi zgrać w subow jednocześnie. Dlatego mało to użyteczne. Pomijam już dokładność tego wykresu. Coś w tym jest. Ja mam subwoofer ustawiony koło lewej kolumny tak jak na zdjęciu. Gra w przeciwfazie do kolumn odcięty przy 40hz. Wszystko jest w porządku. Nic nie dudni a kopie tak jak powinien. Pomieszczenie ok 40m2 Spróbuj najpierw na jednym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Szumilas Napisano 7 lutego Autor Udostępnij Napisano 7 lutego W sumie to nie wpadłem na to, że mogą sobie przeszkadzać i muszę je jakoś ze sobą zgrać. To może faktycznie lepiej skupić się na jednym z możliwością kalibracji. Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia i teraz tak sobie myślę, że i SB 3000 byłby w zasięgu. Dziękuję za dotychczasową pomoc. Trochę mi to otworzyło oczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego To tak nie działa... Kalibracja czy DSP nie zastąpi drugiego subwoofera. Coś tam poprawi ale fizyki nie pokonasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego Ja jakich utworach masz: 1. Dobry bas. 2. Buczący bas. 3. Za mało basu. Wklej linki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego To jest za bardzo zagracone. W sensie te suby i tak stoją w kupie. W twoim przypadku prawde mowiac nie ma znaczenia czy jest jeden czy dwa. Po prostu niewiele to zmienia. Albo przeniesiesz jeden w inne miejsce albo wybierz jeden solidniejszy i z kalibracją go potraktować. 15 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Coś w tym jest. Ja mam subwoofer ustawiony koło lewej kolumny tak jak na zdjęciu. Gra w przeciwfazie do kolumn odcięty przy 40hz. Wszystko jest w porządku. Nic nie dudni a kopie tak jak powinien. Pomieszczenie ok 40m2 Spróbuj najpierw na jednym. Co to za kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 7 godzin temu, Piotr Sonido napisał: To jest za bardzo zagracone. W sensie te suby i tak stoją w kupie. W twoim przypadku prawde mowiac nie ma znaczenia czy jest jeden czy dwa. Po prostu niewiele to zmienia. Albo przeniesiesz jeden w inne miejsce albo wybierz jeden solidniejszy i z kalibracją go potraktować. Co to za kolumny? Diy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Szumilas Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego Dnia 7.02.2024 o 15:26, PanKlor napisał: Jasne, subwoofer nigdy nie jest za mocny. Listy nie znam. Podzwoń po sklepach ale myślę, że jak ma być z eq i mały to na 99% zamknięty i raczej SVS. Napisałem do kilku sklepów, oto lista propozycji w moim budżecie (lub trochę nad) B&W DB4s Elac Varro RS700 SVS SB 2000/3000 (myślę że nad svs 2000 zastanowiłbym się od razu nad parą) Paradigm Defiance X10 Martin Logan 1500X Dnia 7.02.2024 o 19:24, Nie wszystko wiedzący napisał: Ja jakich utworach masz: 1. Dobry bas. 2. Buczący bas. 3. Za mało basu. Wklej linki Lojalnie uprzedzam że słucham różnej muzyki, ale najczęściej jest to ogólnie pojęte umcy umcy. Tak na szybko sprawdziłem co ostatnio słuchałem i wywarło na mnie pozytywne lub negatywne wrażenie jeśli chodzi o bas Tutaj od 0:45 są takie momenty, że pomieszczenie jakby zaczynało grać razem z subwooferami i bas lekko zatyka uszy Tutaj od 2:15 jest "refren" a u mnie w pokoju prócz w rogach basu brak Jak jest uderzenie stopy to jest przyjemnie odczuwalne ale zdarzają się momenty buczenia jakby od gitary basowej Jak jest pierwszy refren to bas śmiga aż miło (od 2:00) na drugim refrenie (od 3:15) bas pojawia się i znika (tak mam przy większości utworów hardstyle) Od początku refrenu (0:55) grają subwoofery, ja, ściany, zabawki, planszówki oraz sąsiedzi tylko że basu nie ma a jest ciągle zatykające uszy buczenie Dobry bas mam np. tu od 2:30 1:10 tutaj to jestem trochę zaskoczony bo też jest ten ciągnący bas ale nigdy nie staje się przeszkadzający tylko przyjemnie jakby masuje uszy i ciało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 26 minut temu, Dawid Szumilas napisał: SVS SB 2000/3000 (myślę że nad svs 2000 zastanowiłbym się od razu nad parą) SVS SB-2000 nie ma aplikacji oraz EQ. Te w tym modelu dostępne są w wersji Pro. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Szumilas Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 9 minut temu, PanKlor napisał: SVS SB-2000 nie ma aplikacji oraz EQ. Te w tym modelu dostępne są w wersji Pro. Tak, chodziło mi o wersję pro. Chociaż tak po prawdzie to tylko paradigm i Martin Logan mają prawdziwa kalibrację z zewnętrznym mikrofonem a nie aplikacją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Posłuchałem wszystkich Twoich kawałków i powiem tak , że bez udanej kalibracji i pomiarów tego nic tego nie zagra o ile oczekujesz przyjemnego równego basu . Możesz sobie subby zmieniać a ja powodzenia życzę Długo dość walczyłem żeby " trudna muza u mnie brzmiała" choć trochę inna niż Twoja. Typu Nine Inch Nails , Manson, Prodigy itp Taka moja rada jeszcze, weź zmierz co się u Ciebie w pomieszczeniu dzieje zanim pieniądze wydasz . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 1 godzinę temu, Dawid Szumilas napisał: Napisałem do kilku sklepów, oto lista propozycji w moim budżecie (lub trochę nad) B&W DB4s Elac Varro RS700 SVS SB 2000/3000 (myślę że nad svs 2000 zastanowiłbym się od razu nad parą) Paradigm Defiance X10 Martin Logan 1500X Lojalnie uprzedzam że słucham różnej muzyki, ale najczęściej jest to ogólnie pojęte umcy umcy. Tak na szybko sprawdziłem co ostatnio słuchałem i wywarło na mnie pozytywne lub negatywne wrażenie jeśli chodzi o bas Tutaj od 0:45 są takie momenty, że pomieszczenie jakby zaczynało grać razem z subwooferami i bas lekko zatyka uszy Tutaj od 2:15 jest "refren" a u mnie w pokoju prócz w rogach basu brak Jak jest uderzenie stopy to jest przyjemnie odczuwalne ale zdarzają się momenty buczenia jakby od gitary basowej Jak jest pierwszy refren to bas śmiga aż miło (od 2:00) na drugim refrenie (od 3:15) bas pojawia się i znika (tak mam przy większości utworów hardstyle) Od początku refrenu (0:55) grają subwoofery, ja, ściany, zabawki, planszówki oraz sąsiedzi tylko że basu nie ma a jest ciągle zatykające uszy buczenie Dobry bas mam np. tu od 2:30 1:10 tutaj to jestem trochę zaskoczony bo też jest ten ciągnący bas ale nigdy nie staje się przeszkadzający tylko przyjemnie jakby masuje uszy i ciało Obniż częstotliwość odcięcia do 50hz i odwróć fazę. Podkręć głośność. Sprawdź i daj znać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego A Redpill gra u Ciebie ładnie od 1.10 bo to o czym piszesz wydobywa się zapewne z głośników a nie z subba . Podejdź i sprawdź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Szumilas Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 1 minutę temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Obniż częstotliwość odcięcia do 50hz i odwróć fazę. Podkręć głośność. Sprawdź i daj znać. Obniżając tak odcięcie rozumiem że mam włączyć kalibrację i od razu w ustawieniach amplitunera zwiększyć zakres pracy kolumn frontowych? Czy źle myślę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 12 minut temu, Dawid Szumilas napisał: Obniżając tak odcięcie rozumiem że mam włączyć kalibrację i od razu w ustawieniach amplitunera zwiększyć zakres pracy kolumn frontowych? Czy źle myślę? Zgadza się dobrze myślisz. Jeżeli będzie poprawa to następnie. Lewy sub ten dalej od ściany do 60hz. Prawy sub ten bliżej sciany do 40hz. Fazy odwrócone. Prawy głośniej jak lewy. Jeżeli 60 hz zacznie dudnić spróbuj wróć do 50hz. Daj znać Edytowano 8 lutego przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 32 minuty temu, 77Mariusz77 napisał: Posłuchałem wszystkich Twoich kawałków i powiem tak , że bez udanej kalibracji i pomiarów tego nic tego nie zagra o ile oczekujesz przyjemnego równego basu . Możesz sobie subby zmieniać a ja powodzenia życzę Długo dość walczyłem żeby " trudna muza u mnie brzmiała" choć trochę inna niż Twoja. Typu Nine Inch Nails , Manson, Prodigy itp Taka moja rada jeszcze, weź zmierz co się u Ciebie w pomieszczeniu dzieje zanim pieniądze wydasz . Na balonika da radę załatwić temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Szumilas Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 30 minut temu, 77Mariusz77 napisał: A Redpill gra u Ciebie ładnie od 1.10 bo to o czym piszesz wydobywa się zapewne z głośników a nie z subba . Podejdź i sprawdź. Nie mam teraz jak sprawdzić ale jutro z chęcią się przekonam bo nie spodziewalem się 47 minut temu, 77Mariusz77 napisał: Posłuchałem wszystkich Twoich kawałków i powiem tak , że bez udanej kalibracji i pomiarów tego nic tego nie zagra o ile oczekujesz przyjemnego równego basu . Możesz sobie subby zmieniać a ja powodzenia życzę Długo dość walczyłem żeby " trudna muza u mnie brzmiała" choć trochę inna niż Twoja. Typu Nine Inch Nails , Manson, Prodigy itp Taka moja rada jeszcze, weź zmierz co się u Ciebie w pomieszczeniu dzieje zanim pieniądze wydasz . Cholibka, jeśli chodzi o radę to rozumiem żeby wziąć jakiegoś fachowca i żeby mi posprawdzał akustykę? 38 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Zgadza się dobrze myślisz. Jeżeli będzie poprawa to następnie. Lewy sub ten dalej od ściany do 60hz. Prawy sub ten bliżej sciany do 40hz. Fazy odwrócone. Prawy głośniej jak lewy. Jeżeli 60 hz zacznie dudnić spróbuj wróć do 50hz. Daj znać Jasne. . W obydwu subwooferach odwrócić fazę na 180 st? Pytam bo tutaj w apce jest płynna regulacja fazy W ampli ma być LFE czy LFE+main? Jutro po pracy jak dziecko pozwoli to z chęcią się tym zajmę, sobie poeksperymentuje i dam znać. Pamiętam, że kiedyś uwielbiałem to robić, coś pozmieniać, coś włączyć lub wyłączyć i zobaczyć jaki efekt to przyniesie. Gorzej, że z biegiem czasu coraz mniej to rajcowało bo i efekty prawie nigdy nie były takie jakbym chciał, wychodzi tutaj nieznajomość tematu. Najgorzej to jak usłyszałem od żony że nasi znajomi mają soundbary i to fajne jest bo dobrze gra i mało miejsca zajmuje, no witki mi opadły. Jeszcze nigdzie nie wspominałem ale napomknę, że niektóre sceny w filmach też brzmią bardzo nieprzyjemnie i zatykają uszy lub dudnią. I co to ten balonik? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 1 godzinę temu, Dawid Szumilas napisał: Chociaż tak po prawdzie to tylko paradigm i Martin Logan mają prawdziwa kalibrację z zewnętrznym mikrofonem a nie aplikacją. Dalej nie rozumiesz, że wcale tego nie potrzebujesz. Dodatkowo mikrofon do zmartin Logan kosztuje wiecej niż UMIK i pewnie trudniej go kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 6 minut temu, Dawid Szumilas napisał: Nie mam teraz jak sprawdzić ale jutro z chęcią się przekonam bo nie spodziewalem się Cholibka, jeśli chodzi o radę to rozumiem żeby wziąć jakiegoś fachowca i żeby mi posprawdzał akustykę? Jasne. . W obydwu subwooferach odwrócić fazę na 180 st? Pytam bo tutaj w apce jest płynna regulacja fazy W ampli ma być LFE czy LFE+main? Jutro po pracy jak dziecko pozwoli to z chęcią się tym zajmę, sobie poeksperymentuje i dam znać. Pamiętam, że kiedyś uwielbiałem to robić, coś pozmieniać, coś włączyć lub wyłączyć i zobaczyć jaki efekt to przyniesie. Gorzej, że z biegiem czasu coraz mniej to rajcowało bo i efekty prawie nigdy nie były takie jakbym chciał, wychodzi tutaj nieznajomość tematu. Najgorzej to jak usłyszałem od żony że nasi znajomi mają soundbary i to fajne jest bo dobrze gra i mało miejsca zajmuje, no witki mi opadły. Jeszcze nigdzie nie wspominałem ale napomknę, że niektóre sceny w filmach też brzmią bardzo nieprzyjemnie i zatykają uszy lub dudnią. I co to ten balonik? W oby dwu na subach odwracasz o 180. Kolumny na full range. W przypadku basu to słuchamy pomieszczenia a suby mają być mocne i duże by wprawić powietrze w ruch. Metoda na balonika to stary sposób akustyków. Auto kalibracja jest fajna ale mikrofon to nie uszy. U mnie jest mocno a nic nie dudni. https://youtube.com/shorts/MTfpSJpdEQg?feature=shared Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Szumilas Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 10 minut temu, PanKlor napisał: Dalej nie rozumiesz, że wcale tego nie potrzebujesz. Dodatkowo mikrofon do zmartin Logan kosztuje wiecej niż UMIK i pewnie trudniej go kupić. Racja, trochę się kręcę w miejscu. Najbardziej to pasuje mi opcja z dwoma sb 2000 pro ze względu na mniejsze rozmiary przez co większą możliwość ich umiejscowienia (chociażby pod biurkiem bo po wsadzeniu tam elaca nie mam miejsca na nogi) oraz chyba to, że są z trochę wyższej półki. Nawet gdyby później przyszedł spec od akustyki to można bardziej poszaleć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 13 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: U mnie jest mocno a nic nie dudni. https://youtube.com/shorts/MTfpSJpdEQg?feature=shared Mnie ciekawi jakby to u Ciebie brzmiało z muzyką jak u kolegi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrape Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 44 minuty temu, Dawid Szumilas napisał: Racja, trochę się kręcę w miejscu. Najbardziej to pasuje mi opcja z dwoma sb 2000 pro ze względu na mniejsze rozmiary przez co większą możliwość ich umiejscowienia (chociażby pod biurkiem bo po wsadzeniu tam elaca nie mam miejsca na nogi) oraz chyba to, że są z trochę wyższej półki. Nawet gdyby później przyszedł spec od akustyki to można bardziej poszaleć A to nie jest tak, że masz po prostu za dużo mocy na takie pomieszczenie? Sam zastanawiam się nad subem i akurat mam tego SVS na celowniku. Sporo o nim czytałem/słuchałem i wydaje mi się, że w Twoim przypadku mógłby zdać egzamin. Bas schodzi nisko i jest bardzo dynamiczny - nie "wylewa się", przez co jest łatwiej kontrolowany w mniejszym pomieszczeniu. Do tego masz aplikacje, gdzie możesz regulować poszczególne poziomy częstotliwości indywidualnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) Z tym regulowaniem to tak nie działa kolorowo jak się może niektórym wydaje. Najpierw musisz wiedzieć co korygować. Na ucho ??? No tak to nie działa 🙂 Trzeba pomierzyć, a sama korekta nawet jak już wiemy co korygować to jest nadal tylko korekta a nie naprawa akustyki pomieszczenia. Nie działa to tak , że masz marny bas w pomieszczeniu, poregulujesz w aplikacji i zrobi się bas adekwatny do ceny za suba 🙂 Edytowano 8 lutego przez 77Mariusz77 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts