Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

A myślisz, że ja mam? Na razie stoją w warsztacie. Potem będą wniesione na testy do pokoju odsłuchowego. Na kilka dni. Niestety wiąże się to z koniecznościa wcześniejszego  wyniesienia wszystkich innych kolumn. Potem wrócą do warsztatu i zafoliowane będą czekały na potencjalnego nabywcę lub chętnego do posłuchania, który, wcześniej będzie musiał pomóc je wnieść. A nie jest to takie łatwe bo zestaw waży łącznie ponad 120 kg. Słuszna waga i rozmiar🤣. Jak to z vintage bywa.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
22 godziny temu, Marcysko napisał:

Po prostu piękne.🤔

Tak jak Ayony🤔 ze stopki. Szczególnie na KT. Jednemu się podobają , a drugiemu niekoniecznie. Czasem trzeba utrzymać język . A nie wyjeżdżać z  epitetami. No , ale to sprawa charakteru i wychowania. Pozdrawiam.

Edytowano przez Rega
  • 1 month later...
Napisano (edytowany)
Dnia 25.02.2024 o 18:56, Rega napisał:

👍 Coś w tym jest.

Miło oko zawiesić na takim sprzęcie. 

Dnia 24.02.2024 o 14:20, desmodronik napisał:

Witam  ,  mam  u  siebie  na testach kilka wzmaków  z tzw epoki nieoszczędzania przez  księgowych

Znalazłbyś trochę czasu i może fotki zamieścił? :) 

Wczoraj nabyłem do kolekcji końcówek mocy 2 sztuki M73. Zawsze chciałem to mieć i udało się trafić w idealnym stanie. Jakby kogoś interesowało, to również mogę coś opowiedzieć o niżej wymienionych:

1. Luxman 5m21

2. Sansui BA-2000

3. Sony TA-N80ES

4. Onkyo A-1VL

5. Pioneer M73 Urushi

B61A7CB4-8213-43BE-AFA3-A44BA26B316D_1_102_o.jpeg.f2c16f96f1225dad7e6162b14a05ccaf.jpeg

3FF5028D-9B31-4699-AED6-9CE621D53A47_1_102_o.jpeg.9d689860b66cfba91994ce76ceeb508f.jpeg

CD60C7C8-DB57-419A-984E-57481BF876D0_1_102_o.jpeg.c51d51d21fe5949d8035f0488b4737e4.jpeg

Edytowano przez AutoPirat
  • 3 weeks later...
Napisano
Dnia 14.04.2024 o 10:24, AutoPirat napisał:

Znalazłbyś trochę czasu i może fotki zamieścił? :) 

troche  mam  jubel  z  tymi  wzmakami  i  jakos    skadrowac  fotki  bym  musiał ..  podłaczam  co  chwile  inne  piecyki  by  użyc   dzwiekowo  dzwieku .

Dnia 14.04.2024 o 10:24, AutoPirat napisał:

Wczoraj nabyłem do kolekcji końcówek mocy 2 sztuki M73.

tzn     dwie  same  końcówki   ?  czy   preamp i   końcówka ?

U  mnie  doszły   jeszcze  dwa  wzmaki 

NAD  C 350

sony  TA F 570  ES     

w/w   na  sankenach .

I  koncowka  mocy  ROTEL  RB 1060

• 1 month later...
Napisano

To  moze  juz  czas  na  małe   podsumowanie .......

Ostatnio ,mnie   wzieło   na    winyle  ,  dokupiłem   gramofon   a  nawet  dwa   troche  preampów ,  i  postanwiłem    katowac  swoje   wzmacniaczyki      wlasnie     dzwiekammi  nagranymi   na  czarnym  krążku .  natychmiast   wyszło   ze   specyfika  dzwieku   a  własciwie  roznica   ,  pomiedzy  cyfra  a  winylem  jest   zauwazalna   natychmiast .

miejsce  pierwsze -   zestaw    urushi Pioneera   c73     m73  ,   ze  wskazaniem  na    koncowke   mocy ,  bo  przedwzmacniacz   juz   troche   niedomagał  dzwiekowo   ,  jesli  chodzi  o    preamp  gramofonowy ,   musiałem  zasilic  jednak  preampem  zewnetrznym    nowsza  konstrukcją  .przy  dobrze    zgranym  zestawieniu    mozna   zamknac  oczy  i  widziec  solistów   stojacych  zamist  kolumn .    800 W      konsumption ,  prosze  pamietać.

Drugie   miejsce   ---   ''sankenowcy''  ---  sony   es 570  ,   sony  es  555   ,  kenwoood  ka   7010 ,  i  nad   c   350 .  Cóz   ten  dziewk    z  tych    klocków   bardzo  mi  odpowiada ,  polaczenie    przestrzennosci    i  lekkkosci  dziwku    ,    bas   mógłby   byc  nieco  lepszy   ale  pominmy  ten  temat .........   Zaskoczył   mnie    ka  7010   kenwoda   gra   delikatnie  lepiej  od  ka  7020  ,  natomiast  nad   350    -tka  bardzo  dobrze kontroluje   bas    ,  Sony  570  tka     ma   taki  nieco  wywazony  spokojny   wydzwiek   ,  kto  słuchał  ten  wie  o  co  chodzi ,  jest   nieco  słaba    ,  takie  miałem  wrazenie .

Sony   taf  555es  ----  kompletnie  mnie  zaskoczył   ,   nie  tylko  dzwiekwo   ale      SUPER   jakoscią   wbudowanego  preampa  gramofonowego ,  myslalem ze  najlepszym  wbudowanym  premp  gramof   ma  denon  pma 1560   ,  555  tka   zdeklasowała  go  kompletnie  .   Set         555-ka    dali  104 i   wkaldka   at 120eag   to    superzestawienie   do  klasyki,  tutaj   nie  da  sie  juz    chyba  nic  poprawic-  przepiekne  wokale   solistek  operowych   -  pokój  wypełnia    muzyka   a  nie  dzwieki . nadmienie  tylko  ze  inne  wzmacniacze  miały  preampy  wbudowane   tylko  chyba  do  sprawdzenia   czy  działa   patefon   i  nic  wiecej ,  zresztą     sekcje   preampu gramofonowego  wielkosci   paczki  zapałek   ,  nie  wroza  by   było  dobrze . Mam  cztery  drogie  i  bardzo drogie  preampy  gramofonowe i    ,   napisze  z  reka  na  sercu  ze  jesli  ktos  słucha   klasyki  ,  to   555 tka   jest   na  pierwszym  miejscu   a  liscie  zakupowej . to   fenomen   jesli  chodzi  o  reprodukcje  dzieku   z  winyla .

Denon  pma  1560   -   kolos nie  rodyjski  ale   niby  audiofilski ,  gra   z  podstawkowcami   jakby  były to  podłogówki ,  dobitnie   i  z  rozmachem  ......  Kretynskie   lustro  pradowe  i   cyrk  z  ustawieniem  pradow  spoczynkowych ,  ale   sie   wszystko  odwdzieczyło    poprawnym  dziwkiem .

Onkyo   8870 integra   ,  drugi   kolos   ,  duzy   i  ciezki  ,  a  brzmienie    jak  dla  mnie  poprawne   bez   fajerwerków ,   z  cyfra     lepiej    niz   z winylem  ,  ale  to  moje   odczucie  , trzeba   by    znow  pomeczyc  sie  z  doborem  kolumn .......

cdn.....

Napisano

Pierwsze miejsce Pioneer 73 jakoś mnie nie zaskoczyło. Ladny zestaw za psie pieniadze, a grajacy wybitnie szczegolnie w klA. Pisalem kiedyś o nim.

Oczywiscie wybitnie za tą cenę i za cenę wiekszosci obecnych wzmacniaczy do 10kzł.

Napisano
5 godzin temu, audiowit napisał:

Pierwsze miejsce Pioneer 73 jakoś mnie nie zaskoczyło. Ladny zestaw za psie pieniadze, a grajacy wybitnie szczegolnie w klA. Pisalem kiedyś o nim.

Oczywiscie wybitnie za tą cenę i za cenę wiekszosci obecnych wzmacniaczy do 10kzł.

Nie  bede  ukrywał  ze   przełaczajac   na  kl  A    z  koncówki   robi  sie    niezły  grzejnik ,  dla   sw   spokoju  gram  na   kl AB  ,   koncowka  jest  jednak   chłodniajsza .--- prady  spoczynkowe  ustawione , teraz grzeja  rowniusienko ,  na  poczatku  po zakupie  jedna  strona  była  chłodniejsza ,  taka  ciekawostka.

cena    ok  3   tysiaki  za  koncowke  i  2 tys  za  preamp no  to  jednak  nie  taka  drobnostka  ,  ale  dobrze   ze   Kol   Audiowit  ten  zestaw    stawia    w  szeregu   jednym  z  wzmakami   do  10  tysiaków .  nobilitacja .

Napisano

Pre, nie wiem czy polecac. Za mało je znam. Natomiast koncowkę doskonale.

Znasz jakis wspólczesny wzmacniacz/koncowkè w klA za 3kzł? Nawet tandetne moduły w klD są w podobnej cenie + obudowa. A tu masz w pelni naprawialny, ladny dobrze grajacy amp. Jest duza róznica w dźwieku miedzy klA, a klAB. Z tego co pamietam jest regulacja głosnosci wiec mozna przeczekać na niej szukajac dobrego pre.

• 1 month later...
Napisano
Dnia 23.06.2024 o 21:32, audiowit napisał:

Pre, nie wiem czy polecac. Za mało je znam. Natomiast koncowkę doskonale.

Znasz jakis wspólczesny wzmacniacz/koncowkè w klA za 3kzł? Nawet tandetne moduły w klD są w podobnej cenie + obudowa. A tu masz w pelni naprawialny, ladny dobrze grajacy amp. Jest duza róznica w dźwieku miedzy klA, a klAB. Z tego co pamietam jest regulacja głosnosci wiec mozna przeczekać na niej szukajac dobrego pre.

jesli   ktoś   cierpi  na  brak  gotówki  to    ja  bym  sie  skupił  na   koncówce   mocy ,  preamp  jest  juz  troche   stary  wiekowo  i  jak  napisałem  wczeniej  ma  kłopoty   np  z  prampem  gramofonowym  ,   wspołczesne   preampy  gramofonowe ,  oferuja  jednak   lepszy  jakosciowo  dzwiek ..............   Zatem   moze  jakis   preamp  lampowy   i   koncoweczkam73  i   jest   juz   dobrze   .

miejsce  trzecie    ---  Cambridge   Audio    740a. ----  kambodża   juz  liczy    chyba   ok  20  lat ,   wykombinowana  kl  XD   ,  ale   z  zewnetrzym   preampem  gramofonowym   robi   niezły  spektakl   muzyczny.   Moj  egzemplarz   miał  uszkodzone   przekazniki,   taki   prezent  od   konstruktorów   kambodzy .  Miałem   ochote  na  840- tke ale   cena  dwukrotnie   wyzsza .

dzwiekowo  zaskakuje , przynajmniej  mnie   , dobra  dynamika  i   wigorem   na  srednicy   co  przy   starych   winylowych  nagraniach    znacznie  pomaga. Muzyka  wypełnia   pokój   w  nie  skrepowany  sposób    .........    Zeby  tak  połaczyc   zalety   akustyczne   sankenowców      z  740  tka   ..... 

• 6 months later...
Napisano

Onkyo   8870 -   wzmak    grajacy    bardzo  poprawnie    ,  dzwiek   zblizony  do   kenwodów Ka  7010 i   7020   ,   choc   nieco   bardziej  powsciagliwym  od   serii  KA  . Dzwiek   pod  preampami   znów  uległ  poprawie - energetyczne  i  przestrzenne  granie   ,  ogolnie   mozee   być  ......   A  teraz   mała  ciekawostka  , wpadł  w  moje  rece   odtwarzacz   dvd   Sony  dvp725d ,  troszke   juz  znudzony   winylem ,  powrociłem  do    CD ,  i  jakiez  moje  zaskoczenie ,  dvd   ponad   dwudziestoletnie,  trafo  kitamury  , duza  płytka  z  zasilaniem  ,   po  tym  jak  zagrał    szybko  kupiłem  drugi  egzemplarz >   nieco  rozmyty  dól ,  ale  srednica   ,  cos  znakomitego .  miłej  niedzieli .!