child Napisano 3 marca Udostępnij Napisano 3 marca Cześć chciałbym na tarasie 28 m2 ( całoroczny ogród zimowy ) zbudować w oparciu o amplituner Onkyo TX-NR7100 zestaw 5.1.4 złożony z kolumn naściennych, nie rzucających się mocno w oczy ale dających satysfakcję przy oglądaniu filmów i słuchaniu muzyki. Może wymaga niemożliwego , ale warunek mam taki ,iż nie mogę postawić kolumn podłogowych . Szukam różnych rozwiązań przeglądałem rynek , i wg kolejności Poradźcie proszę , może m z Was ktoś poniższy zestaw i pytanie jak to chodzi ?? A może macie jakięs inne sprawdzone zestawy głośników ?? Będe mega wdzięczny Monitor Audio ( tutaj chciałem rozbudować o te same głośniki 4 szt jako atmos na suficie) https://www.monitoraudio.com/pl/wsparcie/starsze-produkty/mass-surround-sound-2g/mass-5.1/ KEF t-305 ( tu mam zagwozdkę przy wyborze jak z mocowaniem ich do ściany aby zmieniać np. kat nachylenia z lewa/prawa góra dół ??) i jakie dobrać na sufit małe atmosy ? https://www.kef.pl/p454,kef-t305-5-1-system.html Cabasse Eole 4 ( tutaj tez jakie dobrac 4 atmosy na sufit) https://www.q21.pl/cabasse-eole-4-system-5-1-bialy.html Morel Beat-X (Beatx) Zestaw kina domowego 5.1 ( a o tych kompletnie nic nie słyszałem ) https://www.morelhifi.com/en/products/home-theater/soundspot-34/beat-x-45 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Jak nie wysuniesz tej kanapy od ściany to 4 Atmosy maja niewielki sens. Pomieszczenie też srednio ustawne w tym wariancie pod kino - bardzo długie. Ciężko będzie zachować katy rekomendowane przez Dolby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca (edytowany) Jeśli cztery Atmosy to dwa przed sofą, a dwa za sofą. Chcesz rozszerzony Atmos to nie ma innej opcji jak wysunięcie kanapy conajmniej 1m do przodu (zależnie od wysokości montażu głośników), ma być 45 stopni przód/tył w tolerancji +-10 stopni. A co do głośników to może Tannoy Hts 101 xp? Maaaaciek, do Ciebie!!! 😀 @maciek72 Edytowano 4 marca przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Także o tym pomyślałem Zapraszam do kontaktu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Cześć, też dość ciężko to widzę przy takim ustawieniu. Masz opcję np. mniejszej kanapy i ustawienie jej przed stołem, czy nie wchodzi w grę takie rozwiązanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca Cześć wam od ściany mam max głębokość 150-180 cm i potem mam wejście do salonu , będzie trudno jedyna opcja jaka jest to taki narożnik w takim układzie. Najbardziej martwi mnie odległość 8 m od ekranu projektora gdzie będą kolumny centralne vocal i sub . Głośniki atmos zewnętrzne chce przykręcić na suficie odległość od podłogi to 2,35 m. Nie mam możliwości roszady ustawienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Nie robisz roszady i nie możesz przysunąć sofy, to 4 Atmosy się tutaj nie nadają. Oczywiście nikt Ci nie zabroni tak tego ustawić jak zasugerowałeś na rysunku, ale skoro już wszedłeś na forum audio i pytasz o prawidłowe rozstawienie to sorry, nie tędy droga. Ekran daleko, LCR także. Masz możliwość zamontowania L/R bliżej na bocznych ścianach by rozszerzyć trochę scenę? Powiedzmy 1,5-2,0 metra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca 7 minut temu, Butler napisał: Nie robisz roszady i nie możesz przysunąć sofy, to 4 Atmosy się tutaj nie nadają. Oczywiście nikt Ci nie zabroni tak tego ustawić jak zasugerowałeś na rysunku, ale skoro już wszedłeś na forum audio i pytasz o prawidłowe rozstawienie to sorry, nie tędy droga. Ekran daleko, LCR także. Masz możliwość zamontowania L/R bliżej na bocznych ścianach by rozszerzyć trochę scenę? Powiedzmy 1,5-2,0 metra? Nie robię roszad, ponieważ nie mogę i mam takie uwarunkowania jak na rysunku, po dłuższym okresie zarejestrowałem się na forum, aby znaleźć u doświadczonych Osób pomoc i podpowiedzi, jak mogę w takim układzie pomieszczenia ( ściany lewa tył i prawa sa murowane ocieplone , przód pomieszczenia to 8 mb okien dwuszybowych wysokich na 2,40m) mam takie uwarunkowania jakie mam , i po to szukam wsparcia, aby znaleźć "złoty środek" wyjścia z tej sytuacji w jak najbardziej zbliżony sposób . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Możesz ustawić głośniki na standach. Duże być nie muszą w końcu to kino. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Szkoda że rogówki nie możesz zamienić miejscami z TV, wówczas narożnik by był po drugiej stronie wyjścia z tego pomieszczenia i mógłbyś się siedziskiem do przodu przesunąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca (edytowany) 31 minut temu, Butler napisał: Szkoda że rogówki nie możesz zamienić miejscami z TV, wówczas narożnik by był po drugiej stronie wyjścia z tego pomieszczenia i mógłbyś się siedziskiem do przodu przesunąć. Edytowano 4 marca przez child grafika Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Czyli możesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca 32 minuty temu, Butler napisał: Szkoda że rogówki nie możesz zamienić miejscami z TV, wówczas narożnik by był po drugiej stronie wyjścia z tego pomieszczenia i mógłbyś się siedziskiem do przodu przesunąć. wrzuciłem zdjęcie gdzie chce umieścić szafke z amplitunerem na tej ścianie będzie wisieć ekran 150 cali dla rzutnika ( podwieszony rzutnik na suficie odległość 5m) szerokość ściany 350 cm x 240 wysokie po bokach będę miała po 20 cm szerokości na powieszenie kolumn centralnych L/P i centralnej na szafce pod ekranem 7 minut temu, Butler napisał: Czyli możesz? nie mogę układ pomieszczenia narzuca mi rozmieszczenie mebli tak a nie inaczej na poniższych zdjęciach to jest tylna ściana, gdzie będą tylne głośniki i narożnik ,nie wiem czy załaczone zdjęcia pozwola na wizualizacje ale wrzucam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Ja tego nie widzę przy takim układzie, przy takiej odległości od tv na takich "głośniczkach". Wyrzucanie pieniędzy w błoto no ale kto komu zabroni :>>> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca 14 minut temu, eMBe napisał: Ja tego nie widzę przy takim układzie, przy takiej odległości od tv na takich "głośniczkach". Wyrzucanie pieniędzy w błoto no ale kto komu zabroni :>>> dlatego piszę tutaj ,żeby ocenić i znaleźć "złoty środek" czy np do przodu dać większe głośniki ostatecznie podłogowe, ale to ostateczność , lub np naścienne KEF t-305 ? z przodu jako LCR no problem ale z tyłu to już problem jak to do ściany przymocować aby miec regulacje prawo /lewo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Na razie pomijamy kwestię "gdzie". Jeśli masz zamiar systemu używać do kina to niepotrzebne Ci są kolumny podłogowe z niskoschodzącym basem. Swobodnie możesz celować w naścienne konstrukcje ponieważ prawidłowo skonfigurowany amplituner odcina do wszystkich kolumn poniżej 80Hz, za bas ma odpowidać wyłącznie LFE, a więs subwoofer. Jak bardzo drobne mogą być więc kolumny? Zdania są podzielone, jedni wrzucają drobne satelitki, inni o wiele bardziej potężne pełnowymiarowe onwall, inwall, monitory itp. Ale tak czy inaczej sub musi być dobrej klasy. A najlepiej dwa. Z przodu LCR to właśnie problem bo są za daleko, dobrze by było cofnąć L/R trochę w stronę odsłuchu. 4 Atmosy odpuść, zrób 5.1.2 lub 5.2.2 i skup się na lepszej jakości głośników. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca 2 minuty temu, Butler napisał: Na razie pomijamy kwestię "gdzie". Jeśli masz zamiar systemu używać do kina to niepotrzebne Ci są kolumny podłogowe z niskoschodzącym basem. Swobodnie możesz celować w naścienne konstrukcje ponieważ prawidłowo skonfigurowany amplituner odcina do wszystkich kolumn poniżej 80Hz, za bas ma odpowidać wyłącznie LFE, a więs subwoofer. Jak bardzo drobne mogą być więc kolumny? Zdania są podzielone, jedni wrzucają drobne satelitki, inni o wiele bardziej potężne pełnowymiarowe onwall, inwall, monitory itp. Ale tak czy inaczej sub musi być dobrej klasy. A najlepiej dwa. Z przodu LCR to właśnie problem bo są za daleko, dobrze by było cofnąć L/R trochę w stronę odsłuchu. 4 Atmosy odpuść, zrób 5.1.2 lub 5.2.2 i skup się na lepszej jakości głośników. Niestety, zdaję sobie sprawę ,że układ jest koszmarny, dzięki za wsparcie rozważam i chyba pójdę jak Piszesz w kierunku 5.1.2 - może docelowo kiedyś 5.2.2 dokupując drugiego suba, ale dalej mam zagwozdkę co dac na ścianie przodów wokół ekranu projekcyjnego żeby to zagrało ? może ktoś, coś podpowiedzieć z większych kolumn naściennych , nie rujnujących kieszeni?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca Pytanie czy taki zestaw ma racje bytu ? Przód LCR 3 szt Monitor audio Radius 225 2 szt w rogach z boku narożnika tyły Monitor audio V240 2 szt jak atmosy na styku sufitu i ściany za narożnikiem Monitor audio V240 2 szt ATMOS przed narożnikiem na suficie ? Monitor Audio mass satelite czy to ma sens ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca A , ja polecę swoje Tannoy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca A tak z innej beczki. Jak z akustyką tego pomieszczenia? Nikt na to nie zwraca uwagi w ogóle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Tutaj cuda ma zrobić Dirac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Ja rozumiem, że DIRAC potrafi zdziałać cuda ale też ma swoje granice. Wydajność tych mikrokolumn też. W końcu to ma grać na 28m2. @child co w tym pomieszczeniu będzie na podłodze i ścianach, szybach itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Nie ważne Dirac To , taki nowy Święty Gral . Co będzie źródłem obrazu dla 150 " ? Streaming - porażka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
child Napisano 5 marca Autor Udostępnij Napisano 5 marca 16 minut temu, eMBe napisał: Ja rozumiem, że DIRAC potrafi zdziałać cuda ale też ma swoje granice. Wydajność tych mikrokolumn też. W końcu to ma grać na 28m2. @child co w tym pomieszczeniu będzie na podłodze i ścianach, szybach itp. Cześć , "ściana" gdzie sa szyby na całej długości będą zasłony , jakiego rodzaju jeszcze nie wiem ale będa zasłony na pewno, sufit będzie drewniany , podłoga kafle ( czy będzie dywan nie wiem ) na ścianach płytki klinkierowe . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca 5 minut temu, child napisał: podłoga kafle ( czy będzie dywan nie wiem ) na ścianach płytki klinkierowe . 😬 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts