Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć chciałbym na tarasie 28 m2 ( całoroczny ogród zimowy ) zbudować w oparciu o  amplituner Onkyo TX-NR7100 zestaw 5.1.4 złożony  z kolumn naściennych, nie rzucających się mocno w oczy  ale dających satysfakcję przy oglądaniu  filmów i  słuchaniu muzyki. Może wymaga niemożliwego , ale warunek  mam taki ,iż nie mogę postawić kolumn podłogowych . Szukam różnych rozwiązań przeglądałem rynek , i   wg kolejności  Poradźcie proszę , może m z Was ktoś poniższy zestaw i  pytanie jak to chodzi ?? A może macie jakięs inne sprawdzone zestawy głośników ?? Będe mega wdzięczny

Monitor Audio  ( tutaj chciałem rozbudować o te same głośniki  4 szt  jako atmos na suficie)

https://www.monitoraudio.com/pl/wsparcie/starsze-produkty/mass-surround-sound-2g/mass-5.1/

KEF t-305 ( tu mam zagwozdkę przy wyborze jak   z mocowaniem ich do ściany aby zmieniać np. kat nachylenia z lewa/prawa góra dół ??) i jakie dobrać na sufit małe atmosy ?

https://www.kef.pl/p454,kef-t305-5-1-system.html

Cabasse Eole 4 ( tutaj tez jakie dobrac 4 atmosy na sufit)

https://www.q21.pl/cabasse-eole-4-system-5-1-bialy.html

Morel Beat-X (Beatx) Zestaw kina domowego 5.1 ( a o tych kompletnie nic nie słyszałem )

https://www.morelhifi.com/en/products/home-theater/soundspot-34/beat-x-45

gosnikiatmosprzykrcanedosufitu.jpg.6fe65a05b5061bc55c1637359e8367cc.jpg

Napisano

Jak nie wysuniesz tej kanapy od ściany to 4 Atmosy maja niewielki sens. Pomieszczenie też srednio ustawne w tym wariancie pod kino - bardzo długie. Ciężko będzie zachować katy rekomendowane przez Dolby.

Napisano (edytowany)

Jeśli cztery Atmosy to dwa przed sofą, a dwa za sofą. Chcesz rozszerzony Atmos to nie ma innej opcji jak wysunięcie kanapy conajmniej 1m do przodu (zależnie od wysokości montażu głośników), ma być 45 stopni przód/tył w tolerancji +-10 stopni.

A co do głośników to może Tannoy Hts 101 xp?

Maaaaciek, do Ciebie!!! 😀 @maciek72

Edytowano przez Butler
Napisano

Cześć, też dość ciężko to widzę przy takim ustawieniu. Masz opcję np. mniejszej kanapy i ustawienie jej przed stołem, czy nie wchodzi w grę takie rozwiązanie? 

Napisano

Cześć wam

od ściany  mam max głębokość 150-180 cm i potem mam wejście do salonu , będzie trudno  jedyna opcja jaka jest to  taki narożnik w takim układzie. Najbardziej martwi  mnie  odległość 8 m od ekranu projektora gdzie będą kolumny  centralne vocal i sub  . Głośniki  atmos zewnętrzne chce przykręcić na suficie odległość od podłogi  to 2,35 m. Nie mam możliwości  roszady ustawienia 

Napisano

Nie robisz roszady i nie możesz przysunąć sofy, to 4 Atmosy się tutaj nie nadają. Oczywiście nikt Ci nie zabroni tak tego ustawić jak zasugerowałeś na rysunku, ale skoro już wszedłeś na forum audio i pytasz o prawidłowe rozstawienie to sorry, nie tędy droga.

Ekran daleko, LCR także. Masz możliwość zamontowania L/R bliżej na bocznych ścianach by rozszerzyć trochę scenę? Powiedzmy 1,5-2,0 metra?

Napisano
7 minut temu, Butler napisał:

Nie robisz roszady i nie możesz przysunąć sofy, to 4 Atmosy się tutaj nie nadają. Oczywiście nikt Ci nie zabroni tak tego ustawić jak zasugerowałeś na rysunku, ale skoro już wszedłeś na forum audio i pytasz o prawidłowe rozstawienie to sorry, nie tędy droga.

Ekran daleko, LCR także. Masz możliwość zamontowania L/R bliżej na bocznych ścianach by rozszerzyć trochę scenę? Powiedzmy 1,5-2,0 metra?

Nie robię roszad, ponieważ nie mogę i mam takie uwarunkowania jak na rysunku, po  dłuższym okresie zarejestrowałem się na forum, aby znaleźć u doświadczonych Osób pomoc i  podpowiedzi, jak  mogę w takim układzie pomieszczenia (  ściany lewa  tył i prawa sa murowane ocieplone , przód pomieszczenia to 8 mb okien dwuszybowych wysokich na 2,40m)   mam takie uwarunkowania jakie mam , i  po to szukam wsparcia, aby znaleźć "złoty środek" wyjścia z tej sytuacji w jak najbardziej zbliżony sposób .

Napisano (edytowany)
31 minut temu, Butler napisał:

Szkoda że rogówki nie możesz zamienić miejscami z TV, wówczas narożnik by był po drugiej stronie wyjścia z tego pomieszczenia i mógłbyś się siedziskiem do przodu przesunąć.

Zdjęcie WhatsApp 2024-02-10 o 13.08.38_3d117746.jpg

Edytowano przez child
grafika
Napisano
32 minuty temu, Butler napisał:

Szkoda że rogówki nie możesz zamienić miejscami z TV, wówczas narożnik by był po drugiej stronie wyjścia z tego pomieszczenia i mógłbyś się siedziskiem do przodu przesunąć.

wrzuciłem zdjęcie gdzie chce umieścić szafke z amplitunerem  na tej  ścianie będzie wisieć ekran 150 cali dla rzutnika ( podwieszony rzutnik na suficie odległość 5m) szerokość ściany  350 cm x 240 wysokie po bokach będę miała po 20 cm szerokości na powieszenie kolumn centralnych L/P i centralnej na szafce pod ekranem 

7 minut temu, Butler napisał:

Czyli możesz?

nie mogę układ pomieszczenia  narzuca mi  rozmieszczenie  mebli tak a nie inaczej na poniższych zdjęciach  to jest tylna ściana, gdzie będą tylne głośniki  i narożnik ,nie wiem czy załaczone zdjęcia pozwola na wizualizacje ale wrzucam 

sciana tylna prawa strona.jpg

sciana_tylna_lewastrona.jpg

sufit_rzutnik_i belka na atmos_na uchwycie.jpg

Napisano
14 minut temu, eMBe napisał:

Ja tego nie widzę przy takim układzie, przy takiej odległości od tv na takich "głośniczkach".
Wyrzucanie pieniędzy w błoto no ale kto komu zabroni :>>>

dlatego  piszę tutaj ,żeby ocenić i znaleźć  "złoty środek" czy np do przodu  dać większe głośniki  ostatecznie  podłogowe, ale to ostateczność ,  lub np naścienne KEF t-305 ? z przodu  jako LCR no problem ale z tyłu  to  już problem jak to do ściany przymocować aby miec regulacje prawo /lewo?

Napisano

Na razie pomijamy kwestię "gdzie". Jeśli masz zamiar systemu używać do kina to niepotrzebne Ci są kolumny podłogowe z niskoschodzącym basem. Swobodnie możesz celować w naścienne konstrukcje ponieważ prawidłowo skonfigurowany amplituner odcina do wszystkich kolumn poniżej 80Hz, za bas ma odpowidać wyłącznie LFE, a więs subwoofer. Jak bardzo drobne mogą być więc kolumny? Zdania są podzielone, jedni wrzucają drobne satelitki, inni o wiele bardziej potężne pełnowymiarowe onwall, inwall, monitory itp. Ale tak czy inaczej sub musi być dobrej klasy. A najlepiej dwa.

Z przodu LCR to właśnie problem bo są za daleko, dobrze by było cofnąć L/R trochę w stronę odsłuchu. 4 Atmosy odpuść, zrób 5.1.2 lub 5.2.2 i skup się na lepszej jakości głośników.

Napisano
2 minuty temu, Butler napisał:

Na razie pomijamy kwestię "gdzie". Jeśli masz zamiar systemu używać do kina to niepotrzebne Ci są kolumny podłogowe z niskoschodzącym basem. Swobodnie możesz celować w naścienne konstrukcje ponieważ prawidłowo skonfigurowany amplituner odcina do wszystkich kolumn poniżej 80Hz, za bas ma odpowidać wyłącznie LFE, a więs subwoofer. Jak bardzo drobne mogą być więc kolumny? Zdania są podzielone, jedni wrzucają drobne satelitki, inni o wiele bardziej potężne pełnowymiarowe onwall, inwall, monitory itp. Ale tak czy inaczej sub musi być dobrej klasy. A najlepiej dwa.

Z przodu LCR to właśnie problem bo są za daleko, dobrze by było cofnąć L/R trochę w stronę odsłuchu. 4 Atmosy odpuść, zrób 5.1.2 lub 5.2.2 i skup się na lepszej jakości głośników.

Niestety, zdaję sobie sprawę ,że układ jest koszmarny, dzięki za wsparcie rozważam i chyba pójdę jak Piszesz   w kierunku  5.1.2 - może docelowo kiedyś 5.2.2 dokupując drugiego suba, ale dalej  mam zagwozdkę  co dac na ścianie przodów wokół ekranu projekcyjnego   żeby  to  zagrało  ? może ktoś, coś podpowiedzieć z większych kolumn naściennych , nie  rujnujących kieszeni??

Napisano

Ja rozumiem, że DIRAC potrafi zdziałać cuda ale też ma swoje granice. Wydajność tych mikrokolumn też. W końcu to ma grać na 28m2.

@child co w tym pomieszczeniu będzie na podłodze i ścianach, szybach itp.

Napisano
16 minut temu, eMBe napisał:

Ja rozumiem, że DIRAC potrafi zdziałać cuda ale też ma swoje granice. Wydajność tych mikrokolumn też. W końcu to ma grać na 28m2.

@child co w tym pomieszczeniu będzie na podłodze i ścianach, szybach itp.

Cześć , "ściana" gdzie sa szyby  na całej długości będą zasłony , jakiego rodzaju jeszcze nie wiem ale będa zasłony na pewno, sufit  będzie drewniany , podłoga kafle ( czy będzie dywan nie wiem ) na ścianach płytki  klinkierowe .