Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 godzin temu, AutoPirat napisał:

Z sentymentu do marki, przez chwilę korciło mnie, żeby nabyć takie cudo?

Widziałem ten gramofon na żywo , no cóż było kilka takich wynalazków. Miałem Soniaka co działał jak CD , płyta w szufladzie ładowana z przodu ...

Osobiście jestem za klasycznymi rozwiązaniami jak w Pioneerze PL -530 czy PL-50.

Ze starych firm fajne gramofony robiła Optonica , Telefunken , Sony.....

Napisano

Minęło parę dni i pojawiły się nowe opcje. I nie wiem co teraz myśleć. A niby od przybytku głowa nie boli :/

Dnia 5.04.2024 o 08:36, tomek4446 napisał:

Osobiście jestem za klasycznymi rozwiązaniami jak w Pioneerze PL -530 czy PL-50

W poszukiwaniu końcówki mocy, trafiłem na kogoś, kto ma w posiadaniu takie Pioneery: 

- PL30

- PL50

- PL50 II

- PL70

- Xl1550

Tak na szybko widzę, że mają też DirectDrive oraz AutoStop. To używki, może być różnie? A Technics nowy. Czym się kierować, sentymentem, czy zdrowym rozsądkiem?

Napisano
2 godziny temu, AutoPirat napisał:

To używki, może być różnie? A Technics nowy.

Co mogę powiedzieć nie widząc gramofonów na oczy ? Na szczęście tam nie ma się za bardzo co zepsuć. Wystarczy sprawdzić aplikacją czy trzyma obroty / to w przypadku jak nie ma stroboskopu/. Posłuchać czy silnik nie wyje. Czy ramię chodzi bez oporu i co najważniejsze czy jak położysz płytę i włączysz , czy wydobywa się dźwięk. :) 

Wszystkie moje gramofony były z drugiej ręki. Nie widzę sensu kupowania nowego. Co do samego modelu to sądzę , że jak ktoś zbiera Pioneery to lepiej Ci doradzi niż ja.

Napisano
20 godzin temu, AutoPirat napisał:

W poszukiwaniu końcówki mocy, trafiłem na kogoś, kto ma w posiadaniu takie Pioneery: 

- PL30

- PL50

- PL50 II

- PL70

- Xl1550

Świetne gramofony. Nie wiem oczywiście w jakim są stanie i w jakiej cenie, ale generalnie jest to dobry trop :)

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

TEST: nagranie HD vs gramofon.

Obawiałem się, że ze względu na wysoką jakość obecnych nagrań, albo na swój słuch (wiek 40+), że to będzie zbyteczny wydatek.

Po ponad 20 latach odpaliłem ponownie gramofon. I ten sam egzemplarz płyty wyciągnięty ze strychu.

Co prawda, nie po paru nutkach jak kiedyś, ale dopiero po paru utworach..., w końcu przez uszy dotarło do świadomości.

HD ma takie "SKRZECZENIE", natomiast z gramofonu "PŁYNIE" muzyka.

Dziękuję za wszelkie sugestie i porady - postawiłem na zakup nowego.

Testowane na: Technics SL-1500C + wbudowany przedwzmacniacz --> Marantz Cinema 70S + Luxman 5M21 --> Dynaudio Evoke 50

Edytowano przez AutoPirat
Napisano (edytowany)
16 godzin temu, Fandiscopolo napisał:

Nie mysl ze bedzie latwo,milo i przyjemnie.

Wybór między streamingiem, CD, a winylem został dokonany. Nie mam procesora w głowie, i usłyszałem to. Bardzo mnie to cieszy! :)

16 godzin temu, Fandiscopolo napisał:

Co to za plyta ktora zrobila Ci tak dobrze?

"But Seriously" - Phil Collins. I już jest kolejka do odsłuchania "oldskulowych" klimatów :) :) :) (niestety sporo poginęło)

IMG_0389.jpg.78e36b04136deadfeadbc261d9f0395b.jpg

34 minuty temu, Chilli napisał:

Ten gramofon to z nowej produkcji?

19 godzin temu, AutoPirat napisał:

postawiłem na zakup nowego

Edytowano przez AutoPirat
  • 1 year later...
Napisano

Podepnę się pod temat...

Chodzi za mną jakiś przyzwoity gramiak najlepiej półautomatyczny ,ma byś nowy.

Biorę pod uwagę Technics sl-1500c oraz Audio-Technica at-lp8x, ewentualnie coś innego.

Audio-Technica at-lp8x bardziej do mnie przemawia bo ma fajnie rozwiązaną automatykę oraz dłuższe ramię,wkładka i tak będzie do wymiany, ale obawiam się trochę zniekształceń W&F ,Technics ma zdecydowanie mniejsze.

Doradźcie coś. 

Napisano
11 godzin temu, Fonn napisał:

ale obawiam się trochę zniekształceń W&F ,Technics ma zdecydowanie mniejsze.

Coś nie wierzę , byś usłyszał różnicę. 

Proponuje przeczytać 

https://www.premiumsound.pl/blog/wow-flutter-czyli-o-co-chodzi-w-gramofonach

Jak czytam specyfikacje sprzętu to zawsze jest jakiś kruczek , ot taki by klient był zadowolony i ładnie wyglądało na papierze.

Wiarygodną w miarę jest aplikacja RPM . Choć podawane wyniki przez użytkowników mogą nie mieć wspólnego mianownika pomiarów. W RPM możemy ustawić czas pomiaru 10 , 20, 30 60 sekund , również różną dokładność 2,1 lub 0,5% nie wiadomo jak pomiar był przeprowadzany, ale jakiś pogląd nam daje. Po za tym w przypadku nowych drapaków trzeba brać pod uwagę jak napęd będzie się zachowywał po 5-10 latach lub po upływie gwarancji.

W załączniku pomiary nowego Technicsa , AT i mojego 51 letniego JVC :) 

IMG_6077.PNG

IMG_6078.PNG

IMG_6075.PNG

IMG_6076.PNG