tomek4446 Napisano 5 kwietnia Udostępnij Napisano 5 kwietnia 8 godzin temu, AutoPirat napisał: Z sentymentu do marki, przez chwilę korciło mnie, żeby nabyć takie cudo? Widziałem ten gramofon na żywo , no cóż było kilka takich wynalazków. Miałem Soniaka co działał jak CD , płyta w szufladzie ładowana z przodu ... Osobiście jestem za klasycznymi rozwiązaniami jak w Pioneerze PL -530 czy PL-50. Ze starych firm fajne gramofony robiła Optonica , Telefunken , Sony..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 5 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 12 godzin temu, Highlander_now napisał: A jak z regulacją VTA? Najprawdopodobniej ma. Sądzisz, że wart uwagi (w cenie nowego technicsa)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 6 kwietnia Udostępnij Napisano 6 kwietnia 12 godzin temu, AutoPirat napisał: Najprawdopodobniej ma. Sądzisz, że wart uwagi (w cenie nowego technicsa)? Pytałem o gramofony tangencjalne, w ich przypadku to nie jest takie oczywiste. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 8 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia Minęło parę dni i pojawiły się nowe opcje. I nie wiem co teraz myśleć. A niby od przybytku głowa nie boli Dnia 5.04.2024 o 08:36, tomek4446 napisał: Osobiście jestem za klasycznymi rozwiązaniami jak w Pioneerze PL -530 czy PL-50 W poszukiwaniu końcówki mocy, trafiłem na kogoś, kto ma w posiadaniu takie Pioneery: - PL30 - PL50 - PL50 II - PL70 - Xl1550 Tak na szybko widzę, że mają też DirectDrive oraz AutoStop. To używki, może być różnie? A Technics nowy. Czym się kierować, sentymentem, czy zdrowym rozsądkiem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2 godziny temu, AutoPirat napisał: To używki, może być różnie? A Technics nowy. Co mogę powiedzieć nie widząc gramofonów na oczy ? Na szczęście tam nie ma się za bardzo co zepsuć. Wystarczy sprawdzić aplikacją czy trzyma obroty / to w przypadku jak nie ma stroboskopu/. Posłuchać czy silnik nie wyje. Czy ramię chodzi bez oporu i co najważniejsze czy jak położysz płytę i włączysz , czy wydobywa się dźwięk. Wszystkie moje gramofony były z drugiej ręki. Nie widzę sensu kupowania nowego. Co do samego modelu to sądzę , że jak ktoś zbiera Pioneery to lepiej Ci doradzi niż ja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 20 godzin temu, AutoPirat napisał: W poszukiwaniu końcówki mocy, trafiłem na kogoś, kto ma w posiadaniu takie Pioneery: - PL30 - PL50 - PL50 II - PL70 - Xl1550 Świetne gramofony. Nie wiem oczywiście w jakim są stanie i w jakiej cenie, ale generalnie jest to dobry trop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 18 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 kwietnia (edytowany) TEST: nagranie HD vs gramofon. Obawiałem się, że ze względu na wysoką jakość obecnych nagrań, albo na swój słuch (wiek 40+), że to będzie zbyteczny wydatek. Po ponad 20 latach odpaliłem ponownie gramofon. I ten sam egzemplarz płyty wyciągnięty ze strychu. Co prawda, nie po paru nutkach jak kiedyś, ale dopiero po paru utworach..., w końcu przez uszy dotarło do świadomości. HD ma takie "SKRZECZENIE", natomiast z gramofonu "PŁYNIE" muzyka. Dziękuję za wszelkie sugestie i porady - postawiłem na zakup nowego. Testowane na: Technics SL-1500C + wbudowany przedwzmacniacz --> Marantz Cinema 70S + Luxman 5M21 --> Dynaudio Evoke 50 Edytowano 18 kwietnia przez AutoPirat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 19 kwietnia Udostępnij Napisano 19 kwietnia 19 godzin temu, AutoPirat napisał: Technics SL-1500C Ten gramofon to z nowej produkcji? Niestety Technics trochę namieszał wprowadzając nowe gramofony ze starą numeracją🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 19 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia (edytowany) 16 godzin temu, Fandiscopolo napisał: Nie mysl ze bedzie latwo,milo i przyjemnie. Wybór między streamingiem, CD, a winylem został dokonany. Nie mam procesora w głowie, i usłyszałem to. Bardzo mnie to cieszy! 16 godzin temu, Fandiscopolo napisał: Co to za plyta ktora zrobila Ci tak dobrze? "But Seriously" - Phil Collins. I już jest kolejka do odsłuchania "oldskulowych" klimatów (niestety sporo poginęło) 34 minuty temu, Chilli napisał: Ten gramofon to z nowej produkcji? 19 godzin temu, AutoPirat napisał: postawiłem na zakup nowego Edytowano 19 kwietnia przez AutoPirat 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 19 kwietnia Udostępnij Napisano 19 kwietnia Z Ortofonem Red? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 19 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 53 minuty temu, majkel74 napisał: Z Ortofonem Red? Tak fabryka dała. I pomimo, że z ciekawości korci zmiana na coś innego, to póki co zostaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 19 kwietnia Udostępnij Napisano 19 kwietnia Ja zmieniłem od razu na Bronze, choć w sumie fajnie byłoby pograć najpierw na Red i potem zmienić i zobaczyć różnice. Czyli stopniować sobie przyjemność. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts