tomek4446 Napisano 5 kwietnia 2024 Napisano 5 kwietnia 2024 8 godzin temu, AutoPirat napisał: Z sentymentu do marki, przez chwilę korciło mnie, żeby nabyć takie cudo? Widziałem ten gramofon na żywo , no cóż było kilka takich wynalazków. Miałem Soniaka co działał jak CD , płyta w szufladzie ładowana z przodu ... Osobiście jestem za klasycznymi rozwiązaniami jak w Pioneerze PL -530 czy PL-50. Ze starych firm fajne gramofony robiła Optonica , Telefunken , Sony..... Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 5 kwietnia 2024 Autor Napisano 5 kwietnia 2024 12 godzin temu, Highlander_now napisał: A jak z regulacją VTA? Najprawdopodobniej ma. Sądzisz, że wart uwagi (w cenie nowego technicsa)? Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 6 kwietnia 2024 Napisano 6 kwietnia 2024 12 godzin temu, AutoPirat napisał: Najprawdopodobniej ma. Sądzisz, że wart uwagi (w cenie nowego technicsa)? Pytałem o gramofony tangencjalne, w ich przypadku to nie jest takie oczywiste. Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 8 kwietnia 2024 Autor Napisano 8 kwietnia 2024 Minęło parę dni i pojawiły się nowe opcje. I nie wiem co teraz myśleć. A niby od przybytku głowa nie boli Dnia 5.04.2024 o 08:36, tomek4446 napisał: Osobiście jestem za klasycznymi rozwiązaniami jak w Pioneerze PL -530 czy PL-50 W poszukiwaniu końcówki mocy, trafiłem na kogoś, kto ma w posiadaniu takie Pioneery: - PL30 - PL50 - PL50 II - PL70 - Xl1550 Tak na szybko widzę, że mają też DirectDrive oraz AutoStop. To używki, może być różnie? A Technics nowy. Czym się kierować, sentymentem, czy zdrowym rozsądkiem? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2024 Napisano 8 kwietnia 2024 2 godziny temu, AutoPirat napisał: To używki, może być różnie? A Technics nowy. Co mogę powiedzieć nie widząc gramofonów na oczy ? Na szczęście tam nie ma się za bardzo co zepsuć. Wystarczy sprawdzić aplikacją czy trzyma obroty / to w przypadku jak nie ma stroboskopu/. Posłuchać czy silnik nie wyje. Czy ramię chodzi bez oporu i co najważniejsze czy jak położysz płytę i włączysz , czy wydobywa się dźwięk. Wszystkie moje gramofony były z drugiej ręki. Nie widzę sensu kupowania nowego. Co do samego modelu to sądzę , że jak ktoś zbiera Pioneery to lepiej Ci doradzi niż ja. Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 9 kwietnia 2024 Napisano 9 kwietnia 2024 20 godzin temu, AutoPirat napisał: W poszukiwaniu końcówki mocy, trafiłem na kogoś, kto ma w posiadaniu takie Pioneery: - PL30 - PL50 - PL50 II - PL70 - Xl1550 Świetne gramofony. Nie wiem oczywiście w jakim są stanie i w jakiej cenie, ale generalnie jest to dobry trop Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 18 kwietnia 2024 Autor Napisano 18 kwietnia 2024 (edytowany) TEST: nagranie HD vs gramofon. Obawiałem się, że ze względu na wysoką jakość obecnych nagrań, albo na swój słuch (wiek 40+), że to będzie zbyteczny wydatek. Po ponad 20 latach odpaliłem ponownie gramofon. I ten sam egzemplarz płyty wyciągnięty ze strychu. Co prawda, nie po paru nutkach jak kiedyś, ale dopiero po paru utworach..., w końcu przez uszy dotarło do świadomości. HD ma takie "SKRZECZENIE", natomiast z gramofonu "PŁYNIE" muzyka. Dziękuję za wszelkie sugestie i porady - postawiłem na zakup nowego. Testowane na: Technics SL-1500C + wbudowany przedwzmacniacz --> Marantz Cinema 70S + Luxman 5M21 --> Dynaudio Evoke 50 Edytowano 18 kwietnia 2024 przez AutoPirat Odpisz, cytując
Chilli Napisano 19 kwietnia 2024 Napisano 19 kwietnia 2024 19 godzin temu, AutoPirat napisał: Technics SL-1500C Ten gramofon to z nowej produkcji? Niestety Technics trochę namieszał wprowadzając nowe gramofony ze starą numeracją🙄 Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 19 kwietnia 2024 Autor Napisano 19 kwietnia 2024 (edytowany) 16 godzin temu, Fandiscopolo napisał: Nie mysl ze bedzie latwo,milo i przyjemnie. Wybór między streamingiem, CD, a winylem został dokonany. Nie mam procesora w głowie, i usłyszałem to. Bardzo mnie to cieszy! 16 godzin temu, Fandiscopolo napisał: Co to za plyta ktora zrobila Ci tak dobrze? "But Seriously" - Phil Collins. I już jest kolejka do odsłuchania "oldskulowych" klimatów (niestety sporo poginęło) 34 minuty temu, Chilli napisał: Ten gramofon to z nowej produkcji? 19 godzin temu, AutoPirat napisał: postawiłem na zakup nowego Edytowano 19 kwietnia 2024 przez AutoPirat 1 1 Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 19 kwietnia 2024 Autor Napisano 19 kwietnia 2024 53 minuty temu, majkel74 napisał: Z Ortofonem Red? Tak fabryka dała. I pomimo, że z ciekawości korci zmiana na coś innego, to póki co zostaje. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 19 kwietnia 2024 Napisano 19 kwietnia 2024 Ja zmieniłem od razu na Bronze, choć w sumie fajnie byłoby pograć najpierw na Red i potem zmienić i zobaczyć różnice. Czyli stopniować sobie przyjemność. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts