helmut.. Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Dnia 4.12.2024 o 10:37, Tomasz Cieśliński napisał: Przeszedłem w WIIM PRO PLUS z zasilaczem IFI Audio na WIIM ULTRA (kabel zasilający ekranowany TAGA) i nie odczuwam zmiany ilości niskich tonów. Dźwiękowo widzisz różnicę między ultra a pro plus ? Mam Chromecast audio i tak myślę nad zmianą na jakiegoś wiima Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowany) W największym skrócie Ultra gra teoretycznie lepiej, bardziej detalicznie, dla audiofila. Pro plus jest bardziej stonowany, łagodniejszy, dla melomana. Wyłącznie moim zdaniem, do zrównoważonych brzmieniowo systemów, wybrałbym Ultrę, bo doda im detalu. Do tych już grających jasno, sypiących detalami wolałbym dla równowagi Pro plusa. Ale to tylko moje zdanie. Ale jeśli ktoś preferuje maksymalną rozdzielczość brzmienia to Ultra da mu więcej detali Najlepiej sprawdzić samemu, pamiętając że początkowy efekt "Wow" może być męczący na dłuższą metę. Znajomy grający na Silver Lunie i Opalach 30, po dwóch tygodniach testów i kilku zmianach zdania zostawił sobie bardziej wybaczającego dla jakości nagrań Pro plusa. Więc jedyne rozwiązanie, to sprawdzić samemu. Edytowano 15 godzin temu przez michaudio Rozszerzenie treści Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helmut.. Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Akurat mam Yamaha as701 + oberon 7 + Chromecast audio + dac sanskrit 10th MK2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, helmut.. napisał: Chromecast audio + dac sanskrit 10th MK2 Miałem kiedyś Sanskrit 10th, a wciąż mam Chromecast Audio. Spodziewam się, że DACi w Wiimach nie będą lepsze od Sanskrit, więc Wiim jedynie jako transport dla SMSLa byłby lepszym rozwiązaniem. Wg potocznej opinii DACi na pokładzie Wiimów są przecietne. Z drugiej strony jak czasem sobie wyjmę z szuflady Chromecast to okazuje sie, że on wcale sie nie zestarzał i bardzo dobrze broni się w roli transportu. Może ciut więcej klarowności bym oczekiwał, więcej detalu i precyzji, ale z Wiimem to może być krok w bok. Oczywiście Chromecast nie ma startu jeśli chodzi o obsługę, o apkę, ilość obsługiwanych serwisów i ficzerów, Ale jak słuchasz przykładowo tylko jakiegoś Tidala czy Spotify to tutaj funkcjonalności wychodzą jakby na remis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helmut.. Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Też uważam że Chromecast z tym sanskritem grają b.dobrze i możliwe ,że będzie to krok w bok albo różnica żadna prawie. Natomiast nie ma tej funkcjonalności , apki, korekcji pomieszczenia itp itd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 8 godzin temu, Wito76 napisał: Wg potocznej opinii DACi na pokładzie Wiimów są przecietne. * W Wiim Mini oraz Wiim Pro. Pro Plus czy Ultra są już w porządku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Tomasz S. napisał: czy Ultra są już w porządku. Nie wiem, czy śledzisz wątek z sąsiedniego forum "Dlaczego nie kupować Wiim Ultra" a tam jest dużo głosów, że jednak ten DAC jest bo jest, ale właśnie przeciętny i zdecydowanie warto mieć zewnętrzny, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Wito76 napisał: Nie wiem, czy śledzisz wątek z sąsiedniego forum "Dlaczego nie kupować Wiim Ultra" To był jeden z wątków dlaczego opuściłem tamto forum na stałe. Liczy się tam kto krzyczy głośniej i jakie ma poparcie. Mi to nie odpowiada.i uważam,że tak o forum jest toksyczne. 14 godzin temu, helmut.. napisał: Dźwiękowo widzisz różnicę między ultra a pro plus ? Już pomijając cenę to naklejkę porównanie z perplexity, żeby samemu nie pisać. Wzornictwo i konstrukcja WiiM Pro Plus ma bardziej podstawowy design - to czarne pudełko z logo, przypominające Apple TV2. Jego wymiary to 42 x 140 x 140mm, a waga 400g1. Posiada dotykowe przyciski na panelu przednim. WiiM Ultra ma znacznie bardziej premium konstrukcję z aluminiową obudową. Jego główną zaletą jest 3,5-calowy kolorowy ekran dotykowy, który zakrzywia się na krawędziach obudowy. Jest większy od Pro Plus, ale nadal stosunkowo kompaktowy. Złącza i porty WiiM Pro Plus oferuje: Port Ethernet Wejście i wyjście optyczne Wyjście cyfrowe koncentryczne Stereo RCA wejście i wyjście liniowe USB-C (do zasilania)12 WiiM Ultra dodatkowo posiada: Wejście HDMI ARC Wejście phono dla gramofonów Wyjście słuchawkowe 3,5mm Wyjście subwoofera Port USB-A do odtwarzania mediów Wyzwalacz 12V Funkcje i kompatybilność WiiM Pro Plus: Dwuzakresowe Wi-Fi i Bluetooth 5.1 Wbudowany Chromecast Apple AirPlay 2 Obsługa Spotify Connect, Tidal Connect, Qobuz, Amazon Music i innych Kompatybilność z DLNA Obsługa plików do 24-bit/192kHz12 WiiM Ultra: Trójzakresowe Wi-Fi (2,4, 5, 6 GHz) Bluetooth Chromecast Brak AirPlay 2 (w przeciwieństwie do Pro Plus) Obsługa tych samych serwisów streamingowych Funkcja korekcji dźwięku pomieszczenia Roon Ready Obsługa plików do 32-bit/384kHz i DSD51234 Jakość dźwięku WiiM Pro Plus wykorzystuje przetwornik AKM 4493SEQ DAC1. Oferuje czysty, szczegółowy dźwięk z dobrze zdefiniowaną sceną dźwiękową i jest dość wyrozumiały dla źródeł niższej jakości. WiiM Ultra używa wyższej klasy przetwornika ES9038 Q2M SABRE DAC. Zapewnia wyraźnie lepszą jakość dźwięku niż Pro Plus - bardziej szczegółową, przestrzenną i dynamiczną.Według recenzji, dźwięk Ultra jest "bardziej dojrzały i zdolny" oraz oferuje "większą mięsistość i rozpiętość dynamiczną" Podsumowanie WiiM Ultra to znaczący upgrade w stosunku do Pro Plus, oferujący lepszą jakość dźwięku, więcej złączy, lepszą konstrukcję i ekran dotykowy. Jednakże brakuje mu obsługi AirPlay 2, którą ma Pro Plus. Pro Plus pozostaje świetną opcją budżetową, podczas gdy Ultra jest bardziej premium produktem z dodatkowymi funkcjami i lepszą jakością dźwięku, choć w wyższej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts