Skocz do zawartości

WiiM Ultra nadchodzi

pavello

Recommended Posts

Dnia 4.12.2024 o 10:37, Tomasz Cieśliński napisał:

Przeszedłem w WIIM PRO PLUS z zasilaczem IFI Audio na WIIM ULTRA (kabel zasilający ekranowany TAGA) i nie odczuwam zmiany ilości niskich tonów.

Dźwiękowo widzisz różnicę między ultra a pro plus ?

Mam Chromecast audio i tak myślę nad zmianą na jakiegoś wiima

W największym skrócie Ultra gra teoretycznie lepiej, bardziej detalicznie, dla audiofila.

Pro plus jest bardziej stonowany, łagodniejszy, dla melomana.

Wyłącznie moim zdaniem, do zrównoważonych brzmieniowo systemów, wybrałbym Ultrę, bo doda im detalu.

Do tych już grających jasno, sypiących detalami wolałbym dla równowagi Pro plusa. Ale to tylko moje zdanie.

Ale jeśli ktoś preferuje maksymalną rozdzielczość brzmienia to Ultra da mu więcej detali

Najlepiej sprawdzić samemu, pamiętając że początkowy efekt "Wow" może być męczący na dłuższą metę.

Znajomy grający na Silver Lunie i Opalach 30, po dwóch tygodniach testów i kilku zmianach zdania zostawił sobie bardziej wybaczającego dla jakości nagrań Pro plusa.

Więc jedyne rozwiązanie, to sprawdzić samemu.

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści

3 godziny temu, helmut.. napisał:

Chromecast audio + dac sanskrit 10th MK2 

Miałem kiedyś Sanskrit 10th, a wciąż mam Chromecast Audio. Spodziewam się,  że DACi w Wiimach nie będą lepsze od Sanskrit, więc Wiim jedynie jako transport dla SMSLa byłby lepszym rozwiązaniem. Wg potocznej opinii DACi na pokładzie Wiimów są przecietne.  Z drugiej strony jak czasem sobie wyjmę z szuflady Chromecast to okazuje sie, że on wcale sie nie zestarzał i bardzo dobrze broni się w roli transportu. Może ciut więcej klarowności bym oczekiwał, więcej detalu i precyzji, ale z Wiimem to może być krok w bok. Oczywiście Chromecast nie ma startu jeśli chodzi o obsługę, o apkę, ilość obsługiwanych serwisów i ficzerów, Ale jak słuchasz przykładowo tylko jakiegoś Tidala czy Spotify to tutaj funkcjonalności wychodzą jakby na remis.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Nie wiem, czy śledzisz wątek z sąsiedniego forum "Dlaczego nie kupować Wiim Ultra" 

To był jeden z wątków dlaczego opuściłem tamto forum na stałe. Liczy się tam kto krzyczy głośniej i jakie ma poparcie. Mi to nie odpowiada.i uważam,że tak o forum jest toksyczne.

14 godzin temu, helmut.. napisał:

Dźwiękowo widzisz różnicę między ultra a pro plus ?

Już pomijając cenę to naklejkę porównanie z perplexity, żeby samemu nie pisać. 

Wzornictwo i konstrukcja

WiiM Pro Plus ma bardziej podstawowy design - to czarne pudełko z logo, przypominające Apple TV2. Jego wymiary to 42 x 140 x 140mm, a waga 400g1. Posiada dotykowe przyciski na panelu przednim.

WiiM Ultra ma znacznie bardziej premium konstrukcję z aluminiową obudową. Jego główną zaletą jest 3,5-calowy kolorowy ekran dotykowy, który zakrzywia się na krawędziach obudowy. Jest większy od Pro Plus, ale nadal stosunkowo kompaktowy.

Złącza i porty

WiiM Pro Plus oferuje:

Port Ethernet

Wejście i wyjście optyczne

Wyjście cyfrowe koncentryczne

Stereo RCA wejście i wyjście liniowe

USB-C (do zasilania)12

WiiM Ultra dodatkowo posiada:

Wejście HDMI ARC

Wejście phono dla gramofonów

Wyjście słuchawkowe 3,5mm

Wyjście subwoofera

Port USB-A do odtwarzania mediów

Wyzwalacz 12V

Funkcje i kompatybilność

WiiM Pro Plus:

Dwuzakresowe Wi-Fi i Bluetooth 5.1

Wbudowany Chromecast

Apple AirPlay 2

Obsługa Spotify Connect, Tidal Connect, Qobuz, Amazon Music i innych

Kompatybilność z DLNA

Obsługa plików do 24-bit/192kHz12

WiiM Ultra:

Trójzakresowe Wi-Fi (2,4, 5, 6 GHz)

Bluetooth

Chromecast

Brak AirPlay 2 (w przeciwieństwie do Pro Plus)

Obsługa tych samych serwisów streamingowych

Funkcja korekcji dźwięku pomieszczenia

Roon Ready

Obsługa plików do 32-bit/384kHz i DSD51234

Jakość dźwięku

WiiM Pro Plus wykorzystuje przetwornik AKM 4493SEQ DAC1. Oferuje czysty, szczegółowy dźwięk z dobrze zdefiniowaną sceną dźwiękową i jest dość wyrozumiały dla źródeł niższej jakości.

WiiM Ultra używa wyższej klasy przetwornika ES9038 Q2M SABRE DAC. Zapewnia wyraźnie lepszą jakość dźwięku niż Pro Plus - bardziej szczegółową, przestrzenną i dynamiczną.Według recenzji, dźwięk Ultra jest "bardziej dojrzały i zdolny" oraz oferuje "większą mięsistość i rozpiętość dynamiczną"

Podsumowanie

WiiM Ultra to znaczący upgrade w stosunku do Pro Plus, oferujący lepszą jakość dźwięku, więcej złączy, lepszą konstrukcję i ekran dotykowy. Jednakże brakuje mu obsługi AirPlay 2, którą ma Pro Plus. Pro Plus pozostaje świetną opcją budżetową, podczas gdy Ultra jest bardziej premium produktem z dodatkowymi funkcjami i lepszą jakością dźwięku, choć w wyższej cenie.