Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć Wam!

Zgłaszam się po poradę dotyczącą monitorów studyjnych, mój budżet to 1000zł, lecz jeśli będzie potrzeba może zostać lekko przekroczony :)

Monitory będą głównie grały EDM, do produkcji muzyki również pokroju tego gatunku. W tej chwili na biurku stoją u mnie już przez długi czas Edifier R2600. Monitory będą na biurku przy ścianie, więc wolałbym bass reflex mieć z przodu :) pokój to tak 10-15m2 (przeprowadzki)

Modele jakie mnie zainteresowały to:

Presonus Eris E5

Pioneer DM-40D

KRK Rokit RP5

Mackie CR5-X

M-Audio BX5 D3

Lecz żadnych z nich nie miałem okazji posłuchać jak grają, dlatego zdaję się na waszą opinię. Mogą być używki jak j nówki.

Miłego dnia! :)

• 5 months later...

Temat może odrobinkę nieaktualny, ale za 1000zł nie kupisz monitorów studyjnych.

Najtańsze coś, co można nazwać monitorem studyjnym, to para iLoud Micro Monitor Pro (sprzedawane razem z mikrofonem kalibracynym przy zakupie pary). Kosztuje to widzę okolice 2550zł. Nadal są to monitory, które nie zagrają niższego basu, ale przynajmniej to co zagrają, w typowym pomieszczeniu, będzie grane dosyć równo dzięki kalibracji.

Dosyć równo grające te E8 XT (w komorze bezechowej), ale jak je wstawi do pomieszczenia, ustawi przy ścianie, to będzie miał podbicie o ~6dB w bliżej nieokreślonym zakresie basu, które trzeba skorygować + podbicie o kilka dB w bliżej nieokreślonym zakresie wyższego basu (~160Hz) od biurka, które też trzeba jakoś skorygować. Musiałby użyć jakiegoś programu do kalibracji (tym samym potrzebuje interface + odpowiedni mikrofon + odpowiednie oprogramowanie, które w tle będzie mu realizowało korekcję i wszystko co będzie odtwarzał, będzie przechodziło przez taką korekcję)

Jest jeszcze coś takiego:

Edytowano przez Kyle

Dnia 13.10.2024 o 03:17, Kyle napisał:

Temat może odrobinkę nieaktualny, ale za 1000zł nie kupisz monitorów studyjnych.

Najtańsze coś, co można nazwać monitorem studyjnym, to para iLoud Micro Monitor Pro (sprzedawane razem z mikrofonem kalibracynym przy zakupie pary). Kosztuje to widzę okolice 2550zł. Nadal są to monitory, które nie zagrają niższego basu, ale przynajmniej to co zagrają, w typowym pomieszczeniu, będzie grane dosyć równo dzięki kalibracji.

Jak dla mnie Edifier R2600 grają w miarę ok, nie są szczytem wiadomo, ale dają radę. Chcę mniejsze na tą chwilę, ponieważ nie mam po prostu na te miejsca i podczas przeprowadzek też jest problem...

Dnia 13.10.2024 o 12:02, Highlander_now napisał:

Jeżeli już to E8 XT. Tu jest ich recenzja.

Są jeszcze większe od tych, które mam, a to nie jest tematem. Najlepszym wyborem wydaje mi się, że będą 5 calówki.

Chcę zmieścić do 1200zł na 2szt. max. Co będzie najlepszym wyborem? Mogą być też używki.

Edytowano przez musician