Skocz do zawartości

Dyfuzor akustyczny.

Pitt39

Recommended Posts

2 godziny temu, Pitt39 napisał:

Dobry. Macie/robiliście dyfuzory z styroduru/drewna i macie projekt wysokości pszczególnych słupków?. 

Masz kalkulatory QRD, dowiesz na jaki zakres wpływa wysokość słupka, a na jaki jego szerokość  😉

Tutaj jeszcze jest myk z tym, że są ścięte niektóre pod określonym kątem. 

Powyższy dyfuzor to i tak nie jest qrd (chyba), ale pobawisz się kalkulatorem to obczaisz jakie wymiary słupków na jaki przedział i zakres działają.

Mnie by się nie chciało bebrać z takim dyfuzorem, wolałbym gotowce kupić. 

https://allegro.pl/oferta/panel-akustyczny-vicoustic-multifuser-dc3-bialy-dyfuzor-15030052044

Edytowano przez DiBatonio

19 minut temu, Pitt39 napisał:

Ja jestem typem dłubacza i koniec z koncem pewnie samo tworzenie sprawi mi wiecej przyjemności, niż moje ucho będzie w stane coś zarejestrować ;).

Mnie się kiedyś chciało wydłubać dyfuzory 1D z kalkulatora, ale skyline, czy Schroedera 2D już by mi się nie chciało 🤭

• 4 weeks later...
3 godziny temu, Pitt39 napisał:

Póki co nic w temacie nie ruszone

To nie ruszaj dyfuzora ze styroduru. Bylo o tym wielokrotnie na forum. Te gotowe, a w szczegolnosci vicoustic multifusor oraz myron artnovion sa zrobione ze styropianu pod wielkim cisnieniem i zaden dostępny w sprzedazy styrodur nawet nie stoi obok wspomnianego styropianu. Te firmowe wiecej odbijaja, te robione w Polsce styrodurowe odbijaja mniej. To slychac. 

Proponuje jak juz zrobic sobie dyfuzor z drewna. To będzie top of the top i bedziesz mial frajde ze sam to zrobiles. Ja taka frajde mam do dzis 😉

12 godzin temu, Mikelas76 napisał:

To nie ruszaj dyfuzora ze styroduru. Bylo o tym wielokrotnie na forum. Te gotowe, a w szczegolnosci vicoustic multifusor oraz myron artnovion sa zrobione ze styropianu pod wielkim cisnieniem i zaden dostępny w sprzedazy styrodur nawet nie stoi obok wspomnianego styropianu. Te firmowe wiecej odbijaja, te robione w Polsce styrodurowe odbijaja mniej. To slychac. 

Proponuje jak juz zrobic sobie dyfuzor z drewna. To będzie top of the top i bedziesz mial frajde ze sam to zrobiles. Ja taka frajde mam do dzis 😉

A jakieś wykresy, dane liczbowe ile to jest dużo/mało, więcej/mniej, bo to powyżej nie mówi mi zbyt wiele. 

Wiadomo że każda firma będzie sie chwalić swoją super technologią i tym jak bardzo odskoczyła konkurencji w tym co robią, dlatego chciałbym poznać tę różnicę, to za co płacimy te niemałe pieniądze.

• 5 months later...

Wracam  do tematu sufitu, bo koniec z końcem nic z nim nie zrobiłem.

Tak wyglądają  pierwsze odbicia.

Kalkulator nie uwzględnia sufitu i pytanie moje jeśli chodzi o dyfuzor:

- gdzie i ile(chyba nie ma takiego problemu jak z absorberami, że  jeśli zastosujemy za wiele to przytłumimy pomieszczenie).

- czy bez mierzenia ma to w ogole sens aby wiedzieć jaki dokładnie zastosować(czy można coś zepsuć?).

kalkulator1.jpg.3e31d131fcbd67845a33bc6085e3a069.jpg

17 minut temu, Pitt39 napisał:

- gdzie i ile(chyba nie ma takiego problemu jak z absorberami, że  jeśli zastosujemy za wiele to przytłumimy pomieszczenie).

- czy bez mierzenia ma to w ogole sens aby wiedzieć jaki dokładnie zastosować(czy można coś zepsuć?).

Dyfuzory też tłumią i co czasem całkiem sporo (QRD). Jednak w standardowych przypadkach, to raczej nie jest problem, którym należy się martwić.

Myślę, że ich zastosowanie ma sens nawet bez mierzenia. Pytanie jakie chcesz zastosować? Bo QRD potrzebują małego kąta padania fal, by działać w pełni efektywnie. 

No własnie o to chodzi,  że mam juz dość mocno wytłumione te 10m2 i nie chciałbym już specjalnie dokładać(oprócz sufitu każde pierwsze odbicie ogarnięte).

Myślałem pierwotnie coś samemu zrobić, ale jeśli nie będzie mi sie chciało(co jest bardzo prawdopodobne), to: vicoustic multifuser dc3

ps. myśłałem z 9 sztuk dać(kazdy panel 60x60cm), tak żeby od strony estetycznej również była jakas symetria.

Edytowano przez Pitt39

Tak bym to widział i takie wymiary(zdjecie poglądowe niżej). 

A co absorberów:

5x absorber(100x60x10cm)

3x narożniki ogarnięte pułapkami basowymi(praktycznie każdy do sufitu).

Sporo miekki materiałów pochłaniających; książki, dywan, zasłony.

1.jpg

Edytowano przez Pitt39

Aby może coś jeszcze poprawić to spróbuj dsp od korekcji akustyki.

Dnia 23.05.2024 o 15:45, DiBatonio napisał:

Powyższy dyfuzor to i tak nie jest qrd (chyba), ale pobawisz się kalkulatorem to obczaisz jakie wymiary słupków na jaki przedział i zakres działają.

Mnie by się nie chciało bebrać z takim dyfuzorem, wolałbym gotowce kupić. 

https://allegro.pl/oferta/panel-akustyczny-vicoustic-multifuser-dc3-bialy-dyfuzor-15030052044

Tylko jego efektywność pracy jest nie za duża ze względu na styrodur ,chyba że go dobrze pomalujesz.

Dnia 29.11.2024 o 13:30, Pitt39 napisał:

może da się jeszcze coś wyciągnąc/poprawić.

Gdybys miał zaczarowaną różdżkę, co miałaby ona wyczarować w tej kubaturze oprócz tego efektu/brzmienie, który uzyskałeś stosując 

Dnia 29.11.2024 o 13:23, Pitt39 napisał:

5x absorber(100x60x10cm)

3x narożniki ogarnięte pułapkami basowymi(praktycznie każdy do sufitu).

Sporo miekki materiałów pochłaniających; książki, dywan, zasłony.

5 minut temu, DiBatonio napisał:

Koniecznie farbą akustyczną 🤦‍♂️

😂😂😂

Dnia 23.05.2024 o 12:40, Pitt39 napisał:

O czymś takim mowa.

Takie cos bierz w ciemno, nie licz i nie maluj, tylko przyklejaj 😉

Poza tym to jest chyba styropian pod cisnieniem tloczony do form. 

Styroduru budowlanego raczej nie polecam uzytkowac w formie dyfuzora. Ma sie to do dyfuzora jak piesc do nosa.

Edytowano przez Mikelas76