Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień Dobry,

Mam wzmacniacz Haiku Audio Mk4, gra on z kolumnami Canton Ergo 700 DC. Średnica i wysokie tony są bardzo dobre, brakuje mi trochę dołu. Salon jest połączony z kuchnią. Łączna powierzchnia to ca 50 m2. Pomyślałem o zakupie subwooferta ASW 608. Pasuje mi wielkościowo (mały) i ma dobre opinie. Wiem, że może być trochę za mały do tego pomieszczenia. Moje pytanie, czy Haliku można podłączyć do tego subwoofera? Haiku ma tylko jeden komplet terminali głośnikowych. Co sądzicie o moim pomyśle?

Napisano

Ja mam Rel t7X i sprawdza się znakomicie, ale mam mniejsze pomieszczenie (30m2). Do Ciebie pewnie większa wersja TX9 by się sprawdziła. Podłącza się je w terminale głośnikowe we wzmacniaczu, w te same co kolumny więc nie będzie problemu.

Napisano (edytowany)

Nie wiem w jaki sposób miałbyś podłączyć ten subwoofer do tego wzmacniacza. Nie posiadasz tam żadnego wyjścia Sub Out ani Pre Out, by podłączyć aktywny subwoofer.
Dodatkowo subwoofer oparty o 20 cm głośnik w 50m2 obawiam się, że będzie po prostu za mały i nie osiągniesz tego, czego oczekujesz.

Edytowano przez zolt
Napisano (edytowany)

RELa akurat chyba można podłączać pod wejścia głośnikowe z tego co kojarzę. Bodajże pod wejście wysokopoziomowe w RELu. Poczytaj o tym w necie, to więcej się dowiesz.

Więc w przypadku RELa to akurat chyba udałoby się podłączyć go pod głośnikowe w tym wzmacniaczu.

Ale z podłączeniem ASW 608 czy 610  byłby problem. Więc celuj raczej w RELa, ale doczytaj o tych wejściach wysokopoziomowych dla pewności.

Edytowano przez zolt
Napisano

Rel najlepiej sprawdza się właśnie podłaczony pod terminale głośnikowe we wzmacniaczu. Jest nawet przewód w zestawie. Dobry subwoofer do stereo nie ma przestawiać ścian tylko ma uzupełniać muzykę w najniższe tony. Nawet Rel T7 powinien tutaj wystarczyć :) T9 oczywiście z większym zapasem ale większa membrana to wolniejsza membrana. Nie ma sensu kupować subwoofera "na wyrost".

Napisano (edytowany)
Dnia 23.05.2024 o 18:49, zolt napisał:

Ale z podłączeniem ASW 608 czy 610  byłby problem.

Otóż nie ma żadnego problemu, poza tym Bowers 610 będzie prawie o 2000 zł tańszy od REL'a, a to jest niebagatelna różnica. Moim zdaniem REL nie jest wart aż takiej dopłaty w stosunku do Bowersa.

image.png.6b557ecda0f2ed818e702aed7cf97674.png

Dnia 23.05.2024 o 18:37, Pawel Kloch napisał:

Niestety dalej nie wiem czy mój wzmacniacz się nadaje. Jedna osoba mówi tak a druga nie.

Nadaje się. Jeżeli ktoś mówi "nie", to jest po prostu w błędzie.

Edytowano przez tomasz1w
Napisano
Dnia 25.05.2024 o 09:30, tomasz1w napisał:

Otóż nie ma żadnego problemu, poza tym Bowers 610 będzie prawie o 2000 zł tańszy od REL'a, a to jest niebagatelna różnica. Moim zdaniem REL nie jest wart aż takiej dopłaty w stosunku do Bowersa.

image.png.6b557ecda0f2ed818e702aed7cf97674.png

Nadaje się. Jeżeli ktoś mówi "nie", to jest po prostu w błędzie.

A no widzisz. 

Dlatego pisałem, żeby doczytał o tych konkretnych wejściach wysokopoziowych, bo akurat nie znam budowy tego subwoofera Bowersa. A okazuje się, że można go podłączyć tak samo, jak RELa, pod zaciski głośnikowe. 

REL mi się kojarzył z tego typu rozwiązaniem. 

Napisano
Dnia 25.05.2024 o 09:30, tomasz1w napisał:

Czy aby na pewno?

O mtórym modelu RELa mówisz?

Akurat ten Bowers jest też na prawdę w porządku.