Lemon_76 Napisano 21 czerwca 2024 Napisano 21 czerwca 2024 Witam wszystkich! Proszę o poradę poradę lub subiektywne odczucia preferencje co może być lepsze 😀 Mam zestaw 5.1 Harman Kardon HKTS 11 (ponad 12 lat). Gra to z amplitunerem Harman 350 HS (ampli i odtwarzacz dvd w jednym). Amplituner się już sypie, pilot nie działa, zamiennik pilota działa po 30 min od włączenia ampa, nie działa wysuwanie płyty, brak nowego HDMI, wszystko leci po 1 optyku. Więc amp do wymiany. Natomiast chcę zostawić zestaw 5.1 HKTS 11. Pięć satelit, każda z głośnikiem wysokotonowy: 0,5" (12 mm) i 2 głośnikami średnio-niskotonowymi.: 2 x 3" (75 mm). No i do tego mocny- aktywny subwoofer 200W. Całość gra w bloku jako kin domowe na powierzchni ok. 12m2 (nie jest zamknięta, z tyło otwarta kuchnia i korytarz. Sprzęt na 95% do oglądania filmów Neflixa itp. oraz TV. Sprzętu nie zamierzam w najbliższej przyszłości rozbudowywać systemu ani robić Doby Atmos (może za parę lat). No i zasadnicze pytanie: który z tych amplitunerów byłby lepszy do 5.1 Harman Kardon HKTS 11? - Denon AVR-S670H - YAMAHA RX-V4 Niestety nie mam doświadczenia z łączeniem głośników Harmana z ampli Denona lub Yamahy? Który z tych model zagra lepiej, bardziej dynamicznie? Chodzi głównie o kino (stereo nie będzie). Czy można z tego zbudować sensowną scenę do kina? A może Harman gryzie się z Denonem lub Yamahą? Z góry dziękuję za pomoc, bo już przeczytałem internety ale nic na ten temat nie ma... Odpisz, cytując
Łukasz P. Napisano 23 czerwca 2024 Napisano 23 czerwca 2024 Miałem z Denonem s750 podłączony taki zestaw i było ok, natomiast uważam że bardziej bym poszedł na twoim miejscu w Yamahe. Jej akurat w tym połączeniu nie testowałem natomiast dużo lepiej mi odpowiada do filmów niż denon. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 24 czerwca 2024 Napisano 24 czerwca 2024 Szczerze? Obojętne Tu nie zrobisz złej decyzji. Do jednych i drugich pasuje. Yamaha gra nieco bardziej rozdzielczo, kinowo. Denon spokojniej. Jeden i drugi będzie ok. 1 Odpisz, cytując
Lemon_76 Napisano 27 czerwca 2024 Autor Napisano 27 czerwca 2024 Wielkie dzięki! Porównałem obydwa modele. Denon ma ładniejszy, klasyczny front. Ale specyfikacja Yamahy jest ciekawsza - więcej funkcji (FM), większa moc, itp. Małe, decydujące pytanie na koniec: Czy Yamaha ma nadal problem z eARC / HDMI ??? Były info na forach, że Yamaha eARC rozłączał się, gubił sygnał, nie widział innych urządzeń itp? Czy ktoś ma info czy nadal to występuje w Yamaha? Podłączenie będzie do TV Samsung QN85C Z góry dzięki za pomoc. Odpisz, cytując
bora902 Napisano 27 czerwca 2024 Napisano 27 czerwca 2024 yamaha i szajsung to nie jest najlepsze polaczenie obie marki sa znane z problematycznych polaczen po hdmi jak i ogolnej usterkowosci samych urzadzen denon jest bezpieczniejszy gdy chodzi o kompatybilnosc urzadzen oraz ich trwalosc! 1 Odpisz, cytując
Lemon_76 Napisano 27 czerwca 2024 Autor Napisano 27 czerwca 2024 Dzięki bora902 za ważne info !!! Przeszukałem google i faktycznie jest dużo tematów o problemach z połączeniem Yamahy z tv Samsung. Zanikanie dźwięku, brak dźwięku, szaleństwa z pilotem. Szczególnie dużo tematów jest o problemach z Yamahą RX-V485. Jest to starszy model niż YAMAHA RX-V4 może już naprawili sofwearowo? No teraz szala na korzyść Denon AVR-S670H. No i jest to nowszy model (rocznikowo) niż Yamaha. Może producenci TV i amp już dogadali standardy ? 😀 Odpisz, cytując
Lemon_76 Napisano 27 czerwca 2024 Autor Napisano 27 czerwca 2024 (edytowany) I jeszcze jedno pytanie amatora do fachowców Czy Denon AVR-S970H 7.2 jest sporo lepszy od tych 2: Denon AVR-S670H i YAMAHA RX-V4? Warto dopłacić? Pozdr. p.s. to jest jak choroba, zaczynałem z planem na amp za 1,5-2 tyś., a już oglądam sprzęty po 3 tyś Edytowano 27 czerwca 2024 przez Lemon_76 Odpisz, cytując
bora902 Napisano 28 czerwca 2024 Napisano 28 czerwca 2024 7 godzin temu, Lemon_76 napisał: I jeszcze jedno pytanie amatora do fachowców Czy Denon AVR-S970H 7.2 jest sporo lepszy od tych 2: Denon AVR-S670H i YAMAHA RX-V4? Warto dopłacić? Pozdr. p.s. to jest jak choroba, zaczynałem z planem na amp za 1,5-2 tyś., a już oglądam sprzęty po 3 tyś jesli mozesz po prostu zaplacic bez zbednych ceregieli za amplituner to zalecam x3800h z naszego dzialu forum OKAZJE ktory dzis kosztuje 4225zl (przecena z 6500zl!) na amazon bedziesz mial 30 dni na odsluch i ewentualny zwrot amplitunera gdy uznasz ze nie spelnia twoich wymagan jesli chodzi o "chorobe" to w tamtym roku montowalem amplituner za 2200zl co sie wydawalo znajomej bardzo drogo,dzis ona poluje na model za 7000zl bo ma pralke za 12000zl i zrozumiala ze przez ostatnie lata bardzo duzo stracila nie majac kontaktu z muzyka na takim poziomie. ja wiem ze masz "slabe glosniki" ale to nie ma zadnego znaczenia by posiadac dobry amplituner ktory jest sprzetem zakupionym na kolejne 5-7 lat 1 Odpisz, cytując
Lemon_76 Napisano 28 czerwca 2024 Autor Napisano 28 czerwca 2024 Dzięki za info, ale 2,5 - 2,7 tyś zł nie mogę przekroczyć 🤑 rodzina mnie eksmituje razem tym... Za to mogę kupić od znajomego kupić bardzo okazyjnie AVR-S970H grał niecałe pół roku Czy AVR-S970H będzie jakościowo grał lepiej niż YAMAHA RX-V4? Czy dźwięk będzie bardziej selektywny, dynamiczny, itp? Czy jednak wszystkie, denony czy to AVR-S970H czy podstawowy Denon AVR-S670H grają podobnie (nisko i ciepło), a różnice są w gównie w mocy, ilości kanałów, dodatkowych kodekach, itp. Latami korzystałem z harmana i teraz nie mam doświadczenia w obecnych amplitunerach. Z góry dziękuję. Odpisz, cytując
bora902 Napisano 28 czerwca 2024 Napisano 28 czerwca 2024 no jesli znajomy sprzeda tobie s970h za 1300zl to warto brac ta uzywke nowy masz za 2071zl : https://www.amazon.pl/Denon-AVR-S970H-7-2-kanalowy-odbiornik-wzmacniacz/dp/B0BDZVZNRC/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=Z7P8PTK0CLFZ&dib=eyJ2IjoiMSJ9.Bsy0IVCjwD8412dTbomvnEvBxOnL067iryYndvwpmvh9l0jcN6oHJVGQdV2IQ2XempNkM8-QTVRXWRIuoLsnkf96iayD8B2-wv7OG4hWIODYCQzMc2bbwE5yRFMq2mIj5v3tkD3hw658W74ixeetfyporo0_0S-5OYBQXVG7R9G0H-9SoLWQGZpV59wjy9j3fTJb9lgCsmd2ApuPB626jMJB6WHTVyDqJXEq13QAxDe7AP-EipWqtcQf0CJ26q0-wTFaiLbpIlbjBPRuf7YymQ3jhSpA_HmVr8_jKDztbCU.xpFkD21ZGZHbSQbS0jhhcAH4J9mtV-fSCyNNpnuEtgQ&dib_tag=se&keywords=Denon+AVR-S970H&qid=1719569972&sprefix=denon+avr-s970h+%2Caps%2C131&sr=8-1 w tej klasie sprzetu selektywny,zywy i dynamiczny to pojecie sporo na wyrost co z tego ze yamaha gra zywiej niz denon jak jest sprzetem niezbyt pewnym ? tak roznia sie funkcjami 1 Odpisz, cytując
Lemon_76 Napisano 28 czerwca 2024 Autor Napisano 28 czerwca 2024 (edytowany) No to muszę ponegocjować ze znajomym, bo 1700 zł w tym układzie to nie aż taki interes 😀 Lubię jak gra dynamicznie i są wysokie tony, ale jak ma się sypać albo ciągłe problemy z eARC, to podziękuję za yamahę Dzięki wielkie za pomoc !!!! 👍 Edytowano 28 czerwca 2024 przez Lemon_76 Odpisz, cytując
bora902 Napisano 28 czerwca 2024 Napisano 28 czerwca 2024 pamietaj ze cena podana w linku moze byc jeszcze aktywna kilka godzin a przy dobrych wiatrach do niedzieli przy tej cenie nowego nie widze sensu negocjowac uzywki 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 lipca 2024 Napisano 2 lipca 2024 Dnia 27.06.2024 o 22:48, Lemon_76 napisał: Czy Denon AVR-S970H 7.2 jest sporo lepszy od tych 2: Denon AVR-S670H i YAMAHA RX-V4? Warto dopłacić? warto. A jest za 2k za haczykiem. ARC jest generalnie randomowym połączeniem. Z Denonem może być pdoobnie. Chcesz miec problem z głowy podłącz optykiem i pilot lub smarfon w dłoń 2 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 3 lipca 2024 Napisano 3 lipca 2024 Ja ogólnie jestem zdania, że amplitunery AV zaczynają się od tych 7 - kanałowych. Różnica w cenie pomiędzy 5-kanałowcami nie jest duża jak na różnicę w jakości więc bez dwóch zdań celuj w RX-V6A jeśli Yamaha lub AVR-X970H/2800H. 2 1 Odpisz, cytując
Lemon_76 Napisano 3 lipca 2024 Autor Napisano 3 lipca 2024 Dziękuję wszystkim za cenne rady i pomoc !!! Ostatecznie kupiłem Denon AVR-S970H. Dostawa ze sklepu A. szybka, cena b. okazyjna (już się wyprzedały). Co do wykonania AVR-S970H jestem pod wrażeniem. Wychowałem się na wieżach Technica (lata 90-te) + Altusy 140 😀 kupione jeszcze w sklepie firmowym Tonsila 😀 Dlatego AVR przypomina mi tą stylistykę, ciężki, masywny, aluminium na płycie czołowej, klasyczny wyświetlacz. Dla mnie super. Co do odsłuchu i działania eARC to jeszcze nie skompletowałem kabli. Mam pytanie praktyczne. Mam zamiar połączyć AVR-S970H z Samsung qn85c po złączu po złączu eARC. Kabel HDMI 2.1 8K z Ethernet. Czy inne sprzęty (tuner kablówki upc, stara PS3 😀, odtwarzacz DVD) muszą być podłączone do AVR-S970H też kablem min. HDMI 2.1 8K , aby eARC działał? Czy inne sprzęty można podlączyć do AVR kablami o niższym standardzie niż HDMI 2.1 8K, np. HDMI 2.0? Czy eARC (CEC) będzie działał wtedy? Jak z jakością obrazu/dźwięku z tych sprzętów (upc nadaje w zwykłym hd, ps3 Co do kabla HDMI 2.1 8K .Czy warto inwestować z kabel z certyfikatem HDMI, np. In-Akustik (czy to dobra firma?), czy można pozostać na nisko-średniej półce typu: Prolink, PureLink, Linda, Ugreen, itd. Czy certyfikat HDMI może pomóc (zagwarantować) stabilne działanie eARC? Pozr. dla Wszystkich! Odpisz, cytując
bora902 Napisano 3 lipca 2024 Napisano 3 lipca 2024 1.inne sprzety nie musza byc podlaczone kablem 2.1 jesli nie sa w standardzie 4K z fabryki 2.kabel 2.1 dobrze miec ma linii amplituner > TV 3.inakustik to dobra firma tak samo jak lindy z certem 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 lipca 2024 Napisano 3 lipca 2024 1 godzinę temu, Lemon_76 napisał: Czy inne sprzęty (tuner kablówki upc, stara PS3 😀, odtwarzacz DVD) muszą być podłączone do AVR-S970H też kablem min. HDMI 2.1 8K , aby eARC działał? Nie. Earc a cec to 2 różne rzeczy. Pierwsza to zwrotny kanał audio a druga sterowanie urządzeniami podłączonymi hdmi. Jak nie podłączysz nowej konsoli ps5/xsx albo odtwarzcza BD bezpośrednio do TV to eARC nie jest Ci potrzebny. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 lipca 2024 Napisano 5 lipca 2024 Dnia 3.07.2024 o 17:27, Lemon_76 napisał: Ostatecznie kupiłem Denon AVR-S970H. Dostawa ze sklepu A. szybka, cena b. okazyjna (już się wyprzedały). One tam regularnie trafiają co chwila. Teraz nie ma jutro będą Dnia 3.07.2024 o 17:27, Lemon_76 napisał: Mam pytanie praktyczne. Mam zamiar połączyć AVR-S970H z Samsung qn85c po złączu po złączu eARC. Kabel HDMI 2.1 8K z Ethernet. Czy inne sprzęty (tuner kablówki upc, stara PS3 😀, odtwarzacz DVD) muszą być podłączone do AVR-S970H też kablem min. HDMI 2.1 8K , aby eARC działał? Czy inne sprzęty można podlączyć do AVR kablami o niższym standardzie niż HDMI 2.1 8K, np. HDMI 2.0? Czy eARC (CEC) będzie działał wtedy? Jak z jakością obrazu/dźwięku z tych sprzętów (upc nadaje w zwykłym hd, ps3 Na tym polega istota HDMI eARC. Jak z tego korzystasz to podłącz wszystko do TV. A jak nie to wszystko do amplitunera. 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 5 lipca 2024 Napisano 5 lipca 2024 Przy eARC wszystko na poziomie obraz-dźwięk będzie współpracowało zarówno jeśli źródła będą podłączone do TV jak i do AVR. A różnice to sposób obsługi. Teoretycznie powinno się dać obsługiwać wszystko jednym pilotem dzięki HDMI CEC, ale realia są takie że często kompatybilność tego formatu jest słaba i sprawia kłopoty. Reklamacje u producentów to walka z wiatrakami, nie gwarantują wzajemnego działania funkcji między różnymi markami, tym bardziej że ten sam protokół HDMI CEC każdy nazywa po swojemu. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 lipca 2024 Napisano 5 lipca 2024 Dokładnie. Dlatego najlepiej to sprawdzić tez jak obie wygodnie 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts