PanKlor Napisano wczoraj o 13:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:35 3 minuty temu, gutozaur napisał: Oba suby podpięte kablem y. Nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że te dwa złącza w amplitunerze zachowują się jak rozgałęziony kabel. Wyrównaj poziom głośności subów. Nie głośność gałką tylko zrób tak aby w miejscu odsłuchu dawały ok. 75 dB. Amplituner tego za Ciebie nie zrobi bo nie ma jak. 4 minuty temu, gutozaur napisał: Niestety są też tam efekty które wybijają się przed szereg i brzmią śmiesznie przy frontach. Możemy sobie długo opisywać co i jak. W kanale centralnym dzieje się wiele no ale nie powinien on "pukać". 5 minut temu, gutozaur napisał: Da się to ustawić przy Y? Taki mi doradzili w sklepie. Nie rozumiem o co Ci chodzi. 6 minut temu, gutozaur napisał: Trzęsie chałupą W trakcie kalibracji może trzaść ale później już nie powinien... Znowu możemy sobie poopowiadać o dźwięku ale podejrzewam, że bez weryfikacji tego REWem to możemy sobie gdybać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano wczoraj o 16:17 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:17 2 godziny temu, PanKlor napisał: Nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że te dwa złącza w amplitunerze zachowują się jak rozgałęziony kabel. Wyrównaj poziom głośności subów. Nie głośność gałką tylko zrób tak aby w miejscu odsłuchu dawały ok. 75 dB. Amplituner tego za Ciebie nie zrobi bo nie ma jak. Ok. 2 godziny temu, PanKlor napisał: Możemy sobie długo opisywać co i jak. W kanale centralnym dzieje się wiele no ale nie powinien on "pukać". Jak wrzucę tu film to chyba nic nie da co? Telefon tego pewnie nie odda. 2 godziny temu, PanKlor napisał: Nie rozumiem o co Ci chodzi. Chodziło mi o kable typu y. Czy jak mam kable Y w subach to czy tak można zrobić, ale już zrozumiałem że chodziło Ci że te wyjścia z suba działają jak by były spięte Y. 2 godziny temu, PanKlor napisał: W trakcie kalibracji może trzaść ale później już nie powinien... Znowu możemy sobie poopowiadać o dźwięku ale podejrzewam, że bez weryfikacji tego REWem to możemy sobie gdybać. Nie wiem co to REW ale tak, możemy gdybać. Jeszcze gdybym mógł dodatkowo jakoś opisać ten problem z centralnym to opisał bym go tak, jak by trochę wrzucić głośnik do małej studni. Trochę dzwiek jakby z daleka, z wycofaną górą, środkiem i dosłownie zerem basu. Coś jakby cały system był podłączony do a4a a centralny do czegoś za 100 zł. Coś jak sounbar chociaż po kalibracji dialogi znacznie się poprawiły ale dźwięki pogorszyły. Zaczynam podejrzewać że to jest kwestia tego że to jest konstrukcja zamknięta i nie ogarnia tak dobrze jak reszta. Zrobiłem test i podłączyłem swój stary m audio jako centralny i no tu już była tragedia ale klęknąlem przed głośnikiem monitor audio i byłem od niego 15 cm i na ucho wydaje mi się że problem tkwi w kopułce wysokotonowej i ogólnej jakby tego nie nazwać jakości głośnika w stosunku do frontów. Skłoniło mnie to do zrobienia kolejnego testu i wziąłem tylny głośnik jako centralny i wszystko się zmieniło. MA bronze 100 zagrał tak że nie było się do czego przyczepić. W końcu przy tych samych dźwiękach nie było problemu. Wychodzi na to że muszę zmienić centralny. Pytanie tylko czy musi to być bowers htm6 z tego zestawu frontów czy mogę zaryzykować i kupić coś połowę tańszego ale dużo większego i jasno grającego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 16:22 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:22 Może jest uszkodzony? Podepnij go jako lewy albo prawy kanal i zobacz jak zagra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano wczoraj o 16:28 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:28 5 minut temu, PanKlor napisał: Może jest uszkodzony? Podepnij go jako lewy albo prawy kanal i zobacz jak zagra. Zrobiłem to i wygląda w porządku. Usiadłem na kanapę i było czysto. Wiadomo słabo ale średnica była i góra też. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano wczoraj o 16:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:47 No to trzeba bylo podpiąć kolumne jako centralny od razu i zobaczyć czy jest lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano wczoraj o 17:05 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:05 17 minut temu, 77Mariusz77 napisał: No to trzeba bylo podpiąć kolumne jako centralny od razu i zobaczyć czy jest lepiej. Nie wpadłem na to. Myślałem że wyciągnę to kalibracją i ustawieniami ręcznymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano wczoraj o 17:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:06 (edytowany) Spróbuj, bo może ten centralny nie spełnia Twoich oczekiwań i po co się męczyć. Zamień je i posłuchaj. Tylko wepnij obydwa. Edytowano wczoraj o 17:07 przez 77Mariusz77 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano wczoraj o 17:19 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:19 11 minut temu, 77Mariusz77 napisał: Spróbuj, bo może ten centralny nie spełnia Twoich oczekiwań i po co się męczyć. Zamień je i posłuchaj. Tylko wepnij obydwa. Teraz już nie wiem co do czego mam podłączyć. Podłączyłem głośnik suround do kanału centralnego. I głosik centralny do kanału frontowego. Nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano wczoraj o 17:23 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:23 Mi chodzilo , że jak centralny podłączasz zamiast frontu to od razu front zamiast centralnego. To zapewne lepszy glosnik jest niż Twoj centralny i zobaczysz czy i jaka jest różnica. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano wczoraj o 17:43 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:43 18 minut temu, 77Mariusz77 napisał: To zapewne lepszy glosnik jest niż Twoj centralny i zobaczysz czy i jaka jest różnica. Ja myślę że będzie duża bo na kanał centralny idzie pewnie inna moc. Już to sprawdzałem przy pierwszym podłączeniu jak podłączałem surounda pod centralny a potem pod front i była znaczna różnica. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano wczoraj o 17:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:46 Dla mnie oczywiste jest , że jak podłączysz front pod wyjście na glosnik centralny i będzie się Tobie podobać to trzeba zmienić niestety centralny. W przypadku gdy będzie jednak kicha to przyczyny i naprawy szukać i próbować gdzie indziej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek M Napisano wczoraj o 20:16 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:16 Mi też ten MA C150 nie podszedł. Przed AP miałem centralny Melodika i chciałem coś lepszego, ale zwróciłem go. Dialogi wyraźne, ale jakiś taki pudełkowaty dźwięk bez blasku w porównaniu do Melodki. Udało mi się kupić używany AP za połowę ceny sklepowej. Ale to zupełnie inna klasa sprzętu. 4 godziny temu, gutozaur napisał: na ucho wydaje mi się że problem tkwi w kopułce wysokotonowej Sprawdź jeszcze, czy masz prawidłowo połączone blaszki HF z LF. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu 4 godziny temu, Wojtek M napisał: Dialogi wyraźne, ale jakiś taki pudełkowaty Bardzo trafne stwierdzenie, dokładnie to odczuwam. 4 godziny temu, Wojtek M napisał: Sprawdź jeszcze, czy masz prawidłowo połączone blaszki HF z LF. Sprawdzę, co prawda nie zmieniałem tego ale wszystko jest możliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts