PanSioś Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia Witam, jestem tu nowy. Nie wiem, czy w dobrym miejscu to piszę, jeśli nie, to przepraszam. Mam problem. Mam KD na bazie kilkuletniego Denona. Jestem b. zadowolony, lecz w stereo chciałbym lepiej-ten nie daje rady. Najprościej byłoby kupić nowy, nowoczesny amplituner, lecz szkoda mi tego Denona-w kinie robi robotę i wygląda jak nowy. Słuchałem Marantz Cinema 60-trafił do mnie, lecz znalazłem coś podobnego, a tańszego, chociaż pieniadze w tym momencie nie są bardzo ważne. W drugim pokoju mam dobry zestaw stereo na bazie Marantz pm7000n. Wracając do Denona, a właściwie do stereo w salonie. Mam możliwość kupna Marantz Cinema 70s w cenie ok. 600 €-recenzje i opisy mówią, że on gra w stereo na poziomie wystarczającym dla normalnego ucha. Mógłbym w tym momencie wynieść Denona, ale, chciałbym go nadal używać... Wpadłem na pewien pomysł-no, nie wiem, czy dobry. Pod cinema 70s podpiąć fronty-miałbym stereo, a Denona z resztą głośników-kpl do Atmosa-do Tego Marantza przez ProOut. Zachowałbym dobre kino i miałbym dobre stereo i miałbym możliwość rozbudowy kina o następne 2 głośniki. Dzwonię po dobrych sklepach, lecz konkretów nie słyszę. Dla mnie konkret to info-mogę tak zrobić, albo nie mogę. Jest też możliwość zakupienia drugiego pm7000n w cenie ok. 2800 zł, ale musiałbym przepinać fronty... Proszę o sugestie i propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia 1 godzinę temu, PanSioś napisał: Wpadłem na pewien pomysł-no, nie wiem, czy dobry. Pod cinema 70s podpiąć fronty-miałbym stereo, a Denona z resztą głośników-kpl do Atmosa-do Tego Marantza przez ProOut. Jak w sklepie też nie powiedziałeś jaki to Denon to nikt tego nie odgadnie... Na 99% sie nie uda. Musiałbyś mieć w jednym z tych sprzętów wielokanałowe wejście liniowe. O zabawie z poziomami wzmocnienia nawet nie wspominam. 1 godzinę temu, PanSioś napisał: cenie ok. 2800 zł, ale musiałbym przepinać fronty... Za ok 200 PLN możesz kupić przełącznik/selektor głośników i nic nie przepinać z tyłu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 4 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia Denon 1200 W. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia No to na 100% nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 4 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia Mógłbyś zaproponować konkretny przełącznik głośników? I nie ma możliwości połączenia tych 2 urządzeń? W sensie Denon 1200 W i Marantz Cinema 70s? No już przeczytałem, że nie Byłbyś uprzejmy napisać, dlaczego? Szybko napisałeś, że 1200 W - nie. Znasz ten amplituner? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia Nie ale to niska seria Denona a takie modele nie mają pre out a tym bardziej wejścia wielokanałowego. Co do przełącznika glosnikow. Nie korzystam wiec żadnego szczerze nie polecę. Poszukaj w sieci. Wpływu na dzwiek na tym poziomie bym się raczej nie spodziewał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 4 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia Szybko napisałeś, że 1200 W - nie. Znasz ten amplituner? 3 minuty temu, PanKlor napisał: Nie ale to niska seria Denona a takie modele nie mają pre out a tym bardziej wejścia wielokanałowego. Co do przełącznika glosnikow. Nie korzystam wiec żadnego szczerze nie polecę. Poszukaj w sieci. Wpływu na dzwiek na tym poziomie bym się raczej nie spodziewał. 1200 W nie ma Pre Out, ale Marantz Cinema 70 ma. Nie che podłączać Marantza pod Denona, tylko Denona pod Marantza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia (edytowany) 34 minuty temu, PanSioś napisał: 1200 W nie ma Pre Out, ale Marantz Cinema 70 ma. Nie che podłączać Marantza pod Denona, tylko Denona pod Marantza Ani w jedną, ani w drugą stronę tego nie zepniesz, Denon 1200W ma raptem dwa wejścia liniowe audio, więc Marantza 70 pod to nie podłączysz, nie ma wyjść przedwzmacniacza więc do Marantza 70 też się nie podłączysz z dwóch powodów - pierwszy brak PRE-OUT w Denonie, brak wejścia na końcówki mocy w Marantz 70, tak samo w Denonie 1200W więc nie ma do czego podejść z PRE Marantza. Skoro chcesz lepsze stereo to dlaczego najtańszy/najniższy model amplitunera Marantza. Kup przełącznik głośników i wzmacniacz stereo za cenę amplitunera kupisz o wiele lepszy wzmacniacz stereo, albo wykorzystasz posiadany PM7000, który notabene jest droższy od amplitunera Cinema 70 i na pewno Cinema 70 nie ma podejścia pod posiadany wzmacniacz - będzie gorszy w stereo. Edytowano 4 sierpnia przez tomek72 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia 43 minuty temu, PanSioś napisał: 1200 W nie ma Pre Out, ale Marantz Cinema 70 ma. Nie che podłączać Marantza pod Denona, tylko Denona pod Marantza To nie ma znaczenia. @tomek72 to całkiem dobrze wyjaśnił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 4 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia No tak-tych dwóch nie zepnę, ok. Posiadany pm7000n zostaje w innym pokoju. Pozostaje nowy amplituner... Marantz Cinema 60. Czytałem też o Denonie 4800 h,poniżej 1500 €, ale czy on zagra tak dobrze jak pm 7000n? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia Raczej nie, musiałbyś posłuchać, Cinema 60 to następca SR5013/SR5015 więc najniższy poza slim 70 w całej serii. Denon 4800 to już nieco wyższa półka, ale pytanie jak jest zestrojony pod stereo? Generalnie amplitunery w przedstawionym budżecie nie wypadną na poziomie PM7000, ale najlepiej wypożyczyć i posłuchać. Kino i stereo to trochę inne światy i nawet średnia półka amplitunerów ma problem w konkurowaniu z typowym nawet tańszym wzmacniaczem stereo. Jeżeli dużą część ma stanowić muzyka rozważ „hybrydę” amplituner z wyjściem Prę Out i wzmacniacz z wejściem na końcówkę. W kinie będziesz korzystał z amplitunera i końcówki wzmacniacza na frontach, stereo będziesz słuchał z pominięciem amplitunera. Ja mam taki układ i jestem zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 4 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia No tak, ale wtedy stracę mojego Denona 1200 W🙈. A jak się ma Marantz pm7000n n do Denona 900 h? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia 36 minut temu, PanSioś napisał: stracę mojego Denona 1200 W To się nazywa upgrade. W zależności od tego jaki system kina oraz budzet posiadasz możesz rozważyć też Anthema, NADa albo Arcama. To amplitunery które grają lepiej w stereo niż popularne marki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 4 sierpnia Udostępnij Napisano 4 sierpnia Denon-a 1200W i tak stracisz, w kinie lepiej wypadnie Cinema 60 o Denonie 4800 nie wspomnę - to już inna liga w kinie. Nie wiem jak się ma Marantz względem Denon-a, ale dla mnie mój SR5013 jest w kinie zbyt łagodny i grzeczny (wcześniej miałem Onkyo TX-NR686). W stereo względem byłego Onkyo wypada nieco lepiej, ale jak na pokładzie pojawił się Audiolab 8300A to zmiażdżył amplituner Marantz-a. Jeżeli podoba Ci się Denon w kinie, niekoniecznie może przypaść do gustu Marantz. Jeżeli jednak chcesz zachować obecny amplituner, to najprostszym rozwiązaniem jest przełącznik kolumn i wzmacniacz stereo. Znasz i pasuje Ci dźwięk PM7000, masz go w innym pomieszczeniu, czy głośniki/kolumny masz takie same? Może przenieś go na próbę do pomieszczenia w którym masz obecne kino, bo rozkminiamy tutaj wzmacniacze stereo vs amplitunery kina, a może się okazać że ten PM7000 w pomieszczeniu gdzie masz kino już tak nie zagra, no i kolumny - czy takie same są w obydwu pomieszczeniach? Każdy element toru ma znaczenie, jednym z nich (często pomijanym) i to bardzo ważnym jest pomieszczenie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 4 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia Mądrze mówisz. Pm7000n nie zagrał z moimi frontami z kina. Chyba one są skrojone pod Denon. Qrde, korci mnie ten Denon 4800h. Jest droższy od Cinema 60,ale do kina to pewniak. Recenzje mówią, że w stereo też daje radę. Ojjjj. Sklepy nie bardzo chcą robić odsłuchy w kinie, tylko w stereo. 4800 jest w zasięgu poniżej 1500 €-chyba najlepszym wyjściem byłoby wypożyczyć Marantz Cinema 60 i Denon 4800 i wybrać. Inne marki nie wchodzą w rachubę. W sypialni też mam Denona i tutaj Heos jest decydujący, choć nie jest idealny. Dziękuję Wam za poświęcony czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 sierpnia Udostępnij Napisano 5 sierpnia Skoro Marantz się nie zgrywał, to Denon będzie dobrą opcją. X4800H to również bardzo duży przeskok względem Twojego obecnego sprzętu, powinieneś być zadowolony zarówno w kinie, jak i w stereo W razie czego zapraszam do kontaktu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 sierpnia Udostępnij Napisano 7 sierpnia cienam 70s to fajne urzadzenei jako procesor kina i amplituner do pozstałych kolumn efektowych. Z frontami i centralnymi momentami bywa malo wciągający i brakuej mu pary. Ale to oczywiscie kwestia jakie kolumny beda dobrane. Tak czy siak jakas zewnętrzna koncowka czy integra przyda się. Z Denona model X4800 gra całkiem fajnie ale to wciaż nie poziom Arcama AVR 5 albo 11 czy Anthema Przesłuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 7 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 14 godzin temu, Piotr Sonido napisał: cienam 70s to fajne urzadzenei jako procesor kina i amplituner do pozstałych kolumn efektowych. Z frontami i centralnymi momentami bywa malo wciągający i brakuej mu pary. Ale to oczywiscie kwestia jakie kolumny beda dobrane. Tak czy siak jakas zewnętrzna koncowka czy integra przyda się. Z Denona model X4800 gra całkiem fajnie ale to wciaż nie poziom Arcama AVR 5 albo 11 czy Anthema Przesłuchaj. Z tymi poziomami to jest tak. Denon 4800,Arcam, następny, aż dojdziemy do 30 tysi. Potem głośniki-tu możemy iść zdecydowanie dalej. Nie-poziom Denona 4800 jest ostatnim dla mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 sierpnia Udostępnij Napisano 16 sierpnia Dnia 7.08.2024 o 22:56, PanSioś napisał: Z tymi poziomami to jest tak. Denon 4800,Arcam, następny, aż dojdziemy do 30 tysi. Potem głośniki-tu możemy iść zdecydowanie dalej. Nie-poziom Denona 4800 jest ostatnim dla mnie. Rozumiem, szanuję. Na Amazonie bywa taniej. Fajny model warto polować. Ewentualnie rozważyć jego VS RZ50 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 16 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Rozumiem, szanuję. Na Amazonie bywa taniej. Fajny model warto polować. Ewentualnie rozważyć jego VS RZ50 Amazon niektóre pozycje ma duzo taniej w porównaniu że sklepami, np. wspomniany Denon 4800-prawie 2 tysie mniej,lub kilka razy wspomniany przeze mnie Marantz pm7000n. Inne marki nie wchodzą w rachubę z racji tego, że w domu jest HEOS. A teraz gdy Heos obsługuje jyz Tidal Conect , to już nawet nie myślę o czymś innym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 sierpnia Udostępnij Napisano 19 sierpnia Dnia 16.08.2024 o 10:29, PanSioś napisał: Amazon niektóre pozycje ma duzo taniej w porównaniu że sklepami, np. wspomniany Denon 4800-prawie 2 tysie mniej,lub kilka razy wspomniany przeze mnie Marantz pm7000n. Inne marki nie wchodzą w rachubę z racji tego, że w domu jest HEOS. A teraz gdy Heos obsługuje jyz Tidal Conect , to już nawet nie myślę o czymś innym. Ma mniej. Wiem. Regularnie tu wpadają okazję z Amazonu. Dobrze, bo są to znacznie bardziej dostepne ceny. Rozumiem. No to 4800 z Amazon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts